Υγεία

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτούς απειλεί περισσότερο! Ποιες οι διαφορές με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ικανότητα της μετάλλαξης Όμικρον να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας, όπως αναφέρεται στην πρώτη σχετική μελέτη από τη Νότια Αφρική. Παράλληλα, παρότι τα κυβερνητικά στελέχη σχεδίαζαν να μην προχωρήσουν άμεσα σε νέα μέτρα, τελικώς υπό τον φόβο της διασποράς, πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον υπάρχουν στο συρτάρι 3 νέα μέτρα.

Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει κορωνοϊό στο παρελθόν.

Ποιες οι διαφορές με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα

Συγκεκριμένα, Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) ανέφεραν ότι, αντίθετα με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας έπειτα από προηγούμενη λοίμωξη.

Η μελέτη δεν εξέτασε, πάντως, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.

Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με τις βρετανικές «Financial Times» και «Guardian», όπως αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοεμβρίου σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊούΟ κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ εδώ

Related posts

Βρετανία: Περισσότεροι πεθαίνουν πια από γρίπη και πνευμονία παρά από κορωνοϊό

admin

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα δεδομένα για τις θρομβώσεις – Τι ισχύει για τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca

admin

Τρεις τρόποι για να κάνετε ένα ρινικό πλύσιμο σε ένα παιδί

admin
elGreek