Nέα Θηλασμός Συμβουλές

ΜΕΛΕΤΗ: Οι επιπτώσεις του θηλασμού και της φόρμουλας στην ανάπτυξη των βρεφών

Τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης από ό, τι τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά.

Η διατροφή με φόρμουλα

Αυτού του είδου η διατροφή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καθυστερημένη ανάπτυξη, της επικοινωνίας, της δυνατότητας γρήγορης επίλυση προβλημάτων και των προσωπικών-κοινωνικών δεξιοτήτων σε βρέφη 3 μηνών
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη κινέζων ερευνητών που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου 2020 διαδικτυακά στο liebertpub και προσεχώς θα δημοσιευτεί και στο Breastfeeding Medicine.

Η μελέτη που πραγματοποίησαν οι Κινέζοι ερευνητές είχε ως στόχο να εξεταστεί η επίδραση του αποκλειστικού θηλασμού στην βρεφική ανάπτυξη μεταξύ βρεφών 3 μηνών.

Γι’αυτό το σκοπό μελέτησαν έναν κινεζικό πληθυσμό 417 μητέρων και βρεφών από τέσσερα νοσοκομεία, κατά το διάστημα από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019.

Με βάση τα πρότυπα διατροφής των βρεφών, οι δυάδες μητέρων-βρεφών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στην ομάδα του αποκλειστικού θηλασμού και στην ομάδα διατροφής με φόρμουλα.

Η ανάπτυξη των βρεφών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την κινεζική έκδοση των ερωτηματολογίων Ηλικίες & Στάδια, 3η έκδοση (ASQ-C), ενώ η μητρική κατάθλιψη, η εμπιστοσύνη των γονέων και η ιδιοσυγκρασία του βρέφους αξιολογήθηκαν επίσης χρησιμοποιώντας τις σχετικές κλίμακες / ερωτηματολόγια.

Διεξήχθη ανάλυση πολλαπλών μεταβλητών λογιστικής αποτυχίας για να διερευνηθούν οι επιδράσεις των προτύπων διατροφής στην ανάπτυξη των βρεφών στους 3 μήνες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναλύθηκαν με τα δεδομένα των 417 δυάδων μητέρων-βρεφών για την ομάδα αποκλειστικού θηλασμού και την ομάδα σίτισης με φόρμουλα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος καθυστερημένης ανάπτυξης που μετρήθηκε από το ASQ-C ήταν 4,1% (10/244) και 9,3% (16/173) αντίστοιχα για τον τομέα επικοινωνίας, 5,7% (14/244) και 8,1% (14/173) για τον τομέα επίλυσης προβλημάτων και 6,2% (15/244) και 12,1% (21/173) για τον προσωπικό-κοινωνικό τομέα, αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με τον αποκλειστικό θηλασμό, η διατροφή με φόρμουλα αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για καθυστερημένη ανάπτυξη της επικοινωνίας (προσαρμοσμένη περιττή αναλογία [aOR] = 2,60, διάστημα εμπιστοσύνης 95% [CI] = 1,42-4,75] επίλυση προβλημάτων (aOR = 1,91, 95% CI = 1.06–3.45) και προσωπικές-κοινωνικές δεξιότητες (aOR = 1,96, 95% CI = 1,12–3,42).

Συμπεράσματα της μελέτης

Συμπεραματικά, μπορούμε να πούμε ότι ο αποκλειστικός θηλασμός είναι σημαντικός για την επικοινωνία των βρεφών, την επίλυση προβλημάτων και την κοινωνική αλληλεπίδραση στην ηλικία των 3 μηνών.
Τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης από ό, τι τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθούν οι μητέρες να εδραιώσουν τον μητρικό θηλασμό και να συνεχίζουν να θηλάζουν.

Continue reading at https://www.mitrikosthilasmos.com/2020/08/epiptoseis-thilasmou-formoulas-anaptyxi-vrefon.html | mitrikosthilasmos.com

Related posts

Το μητρικό γάλα μετά το έτος δε γίνεται νερό. Γίνεται..πρωτόγαλα! – Μελέτη

admin

Η 6 μηνών κόρη μου θέλει μόνο να θηλάζει και δεν δέχεται να φάει τίποτε άλλο. Τι να κάνω;

admin

SOS Συμβουλές: Θήλασε, αλλά… χόρτασε; Δες το χέρι του!

admin
elGreek