Διατροφή βρέφους Νέα Μαμά

Συμβουλές για τη διατροφή του μωρού τον 1ο χρόνο

Το πρώτο χρόνο με το μωρό σας στο σπίτι, η διατροφή αποτελεί το βασικότερο μέλημά σας καθώς είναι σημαντική παράμετρος τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την υγεία του.

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Πρωταρχικό ρόλο παίζει ο μητρικός θηλασμός. Το μητρικό γάλα θεωρείται ιδανική τροφή για το βρέφος, καθώς όχι μόνο του προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του αλλά λειτουργεί και ως διαχρονικός εμβολιασμός παρέχοντάς του τα αντισώματα της μαμάς. Οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αποδίδονται στο βρέφος σε ιδανικές αναλογίες και σωστή θερμοκρασία. Το ανθρώπινο γάλα, μάλιστα, έχει αντιφλεγμονώδεις και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε κυτοκίνες και σε αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει (π.χ. βιταμίνη C, η α- τοκοφερόλη και η β- καροτίνη). Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να θηλάσετε, τότε προτείνεται η εισαγωγή γάλατος εμπορίου στη διατροφή του παιδιού σας. Τα τροποποιημένα γάλατα του εμπορίου, προσομοιάζουν στο δικό σας ως προς τη σύσταση χωρίς όμως να έχουν τελικά την ίδια αξία με αυτό, ενώ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ιδιαίτερο ψυχολογικό δεσμό μητέρας-νεογνού.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Με βάση τις τελευταίες διεθνείς συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων ξεκινάει από τους 6 μήνες ζωής. Εκείνη τη περίοδο καλείστε να αρχίσετε να μειώνετε σταδιακά το γάλα και να αυξάνετε παράλληλα τη στερεά τροφή ξεκινώντας παραδοσιακά με απλά δημητριακά, όπως το ρύζι – ρυζάλευρο. Συνεχίζετε, προσθέτοντας πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η πρόωρη έναρξη στερεών τροφίμων (πριν τους 4 μήνες) θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό του μωρού σας. Περί τον 7ο μήνα, εμπλουτίστε το διαιτολόγιο του παιδιού σας με μοσχάρι και κοτόπουλο, ενώ το αυγό και το ψάρι θα προστεθούν περί τον 9ο μήνα και ανάλογα με την ευαισθησία του μωρού σας.

Καλό είναι να εισάγετε ένα μόνο τρόφιμο κάθε φορά, ενώ μέχρι και 3 ημέρες μετά την ένταξη κάθε νέου τροφίμου καλό είναι να είστε σε εγρήγορση για πιθανή αντίδραση του μωρού. Καλό είναι, επίσης, το αλάτι, το μέλι και η ζάχαρη να μην περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο του βρέφους από τόσο νωρίς.

Γράφτηκε από: Μαρία- Φιλία ΠαρασκευάΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Related posts

Ανακαλύψτε το Τέλειο Μπολ Φαγητού Nuby 100% Σιλικόνης με Μοναδικό Σχέδιο Φάλαινας που έγινε διάσημο σε 1 μέρα!

admin

Ανήσυχο Μωρό; 4 Πολύτιμες Συμβουλές για να το Ηρεμήσετε Γρήγορα.

admin

Νέα μαμά; Ο παιδίατρος σε καθοδηγεί για τους πρώτους έξι μήνες με το μωρό σου

admin
elGreek