Αξίζει να Διαβάσεις Εγκυμοσύνη Είμαι μαμά Θα γίνω μαμά Κοινωνικά Μητρότητα Ψυχολογία

Τι είναι η επιλόχειος ψύχωση: Τα συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν στο έγκλημα

Απολογείται σήμερα Παρασκευή η 37χρονη βρεφοκτόνος στη Βέροια: Το βρέφος υπέστη κάταγμα κρανίου και έφερε πολλαπλές κακώσεις προσώπου και στοματικής κοιλότητας.

Αντιμέτωπη με δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση είναι η 37χρονη μητέρα που σκότωσε στο ξύλο το 6 μηνών βρέφος της στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 37χρονη φέρεται να αντιμετώπιζε βαριά ψυχιατρικά νοσήματα, με την λέκτορα Εγκληματολογίας Κέλλυ Ιωάννου να κάνει λόγο για επιλόχειο ψύχωση.

Μιλώντας στο Mega, η ακαδημαϊκός υποστήριξε πως «υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό που ονομάζεται επιλόχειος ψύχωση»: Ειδικά εάν υπήρχε ιστορικό κληρονομικότητας, σχιζοφρένεια ή είχε γίνει πρωτύτερα κάποια διάγνωση στη συγκεκριμένη γυναίκα όλα συνδέονται. Η ψύχωση προδιαθέτει σχιζοφρένεια και η μάνα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, που θεωρεί ότι επειδή το παιδί της θα της το πάρει ο σατανάς, θα το προστατέψει εκείνη αφαιρώντας του τη ζωή.

Τι είναι η επιλόχειος ψύχωση

Όπως διαβάζουμε στο psychology.gr, οι ήπιες εναλλαγές στη διάθεση μίας γυναίκας που έγινε πρόσφατα μητέρα, είναι φυσιολογικές και διαρκούν λίγες μόνο ημέρες. Όμως, η επιλόχεια ψύχωση είναι κάτι το πολύ διαφορετικό, καθώς θεωρείται μία πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή.

Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται τις περισσότερες φορές από κατάθλιψη και σκέψεις από την πλευρά της μητέρας, σκέψεις που έχουν να κάνουν με το να βλάψει το παιδί της ή τον εαυτό της.

Θεωρείται αρκετά πιο σοβαρή από την επιλόχειο κατάθλιψη και εξαιτίας της βαρύτητας των συμπτωμάτων και της επικινδυνότητας, η επιλόχειος ψύχωση αποτελεί μία επείγουσα ψυχιατρική διαταραχή. Παρατηρείται 1-2 στις 1.000 γεννήσεις, με τα 2/3 των γυναικών που πάσχουν από επιλόχειο ψύχωση, υπάρχει περίπτωση να έρθουν αντιμέτωπες με υποτροπές μετά από επικείμενους τοκετούς.

Η διαδικασία της γέννησης αποτελεί από μόνο της έναν στρεσογόνο παράγοντα για τη γυναίκα. Η απότομη πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων αμέσως μετά τον τοκετό μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση της διαταραχής, όπως επίσης και διάφοροι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, όπως είναι η ανέχεια.

Ακόμη, η ύπαρξη αμφιθυμικών, αντικρουόμενων συναισθημάτων της μητέρας για το νεογέννητο, μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, οι καυγάδες με τον σύζυγο αλλά και η αίσθηση της μητέρας ότι είναι παγιδευμένη μέσα σε έναν αποτυχημένο για εκείνη γάμο, είναι κάποιες από τις αιτίες που συνδέονται με την αυξημένη συχνότητα της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι ξαφνικά, οξεία και γίνονται αρκετά εμφανή από το άμεσο περιβάλλον του ατόμου. Συνήθως ξεκινούν είτε ξαφνικά μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες είτε εντός ωρών/ ημερών από τον τοκετό. Η ανάπτυξη της Επιλόχειας Ψύχωσης είναι πολύ πιο υψηλή στα πλαίσια Διπολικής Διαταραχής και λιγότερο της Σχιζοφρένειας.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

 • Η αποδιοργανωμένη, διεγερτική συμπεριφορά με συχνές μεταπτώσεις και εναλλαγές ευφορίας, καταθλιπτικής διάθεσης.
 • Κακή διάθεση, σημάδια κατάθλιψης, έλλειψη ενέργειας, απώλεια όρεξης και προβλήματα στον ύπνο.
 • Ο παρανοϊκός ιδεασμός, καθώς η μητέρα μπορεί να εμφανίσει ακουστικές, οπτικές ή οσφρητικές παραισθήσεις. Οι έμμονες και οι καταδιωκτικού τύπου ιδέες είναι και αυτές αρκετά έντονες.
 • Το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις.
 • Τα ξεσπάσματα θυμού καθώς και οι δυσλειτουργικές επικοινωνιακές σχέσεις.
 • Ο αυτοτραυματισμός, ο αυτοκτονικός ιδεασμός αλλά και η βρεφοκτονία.
 • Η αίσθηση μπερδέματος.
 • Την σύγχυση αποπροσανατολισμού.
 • Η αϋπνία.
 • Η σύγχυση και διαταραχή της μνήμης.
 • Το αίσθημα καχυποψίας ή φόβου.
 • Οι αυταπάτες, δηλαδή σκέψεις που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.

[via]

Related posts

Δέος: Η μικρή Νεφέλη δεν μιλάει, αλλά πήρε το μικρόφωνο από την Πρωτοψάλτη και τραγούδησε με πάθος

admin

Δημήτρης Βακρινός: Ο Έλληνας Ταξιτζής Serial Killer Σκότωνε Όποιον Πίστευε Ότι Τον Αδικούσε

admin

Μητέρα Δεν Αφήνει Την Κόρη Της Να Φάει Ζάχαρη. Δείτε Πώς Είναι Το Κοριτσάκι Σήμερα…

admin
elGreek