Μητρότητα Νέοι Γονείς Παιδιά Υγεία

Προσοχή: Τα προβλήματα που δημιουργούν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια στα παιδιά. Πότε πρέπει να αφαιρεθούν

Έχει αμυγδαλές ή κρεατάκια το παιδί σας; Δείτε τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν και πότε πρέπει να αφαιρεθούν.

Στη παιδική ηλικία και κυρίως την πρώτη χρονιά που το παιδί έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά σε παιδικό σταθμό, λόγω των συχνών ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων, ο λεμφικός ιστός των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών παρουσιάζει άλλοτε άλλου βαθμού αντιδραστική υπερτροφία.

Αμυγδαλές και κρεατάκια στα παιδιά: Τα προβλήματα που δημιουργούν και πότε πρέπει να αφαιρεθούν

Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, γνωστές ως “κρεατάκια”, αποτελούν συγκεντρώσεις λεμφικού ιστού στο φάρυγγα και η λειτουργία τους σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού.

Τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν οι αμυγδαλές και τα “κρεατάκια”;

Όταν υπερτραφούν (μεγαλώσουν) αρκετά, παρεμποδίζουν σημαντικά την αναπνοή από το στόμα και από την μύτη. Το παιδί έχει ένρινη ομιλία («μιλάει» με τη μύτη) και ανήσυχο ύπνο με έντονο ροχαλητό και περιόδους άπνοιας (σταματά η αναπνοή για δευτερόλεπτα). Ως αποτέλεσμα το παιδί μπορεί να παρουσιάσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κακή απόδοση στο σχολείο, μειωμένη πρόσληψη τροφής ακόμα και καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

Αμυγδαλές και κρεατάκια στα παιδιά: Τα προβλήματα που δημιουργούν και πότε πρέπει να αφαιρεθούν

Επιπλέον οι συχνές λοιμώξεις (ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες, ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες – ιγμορίτιδες κλπ.) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την υγεία αυτών των παιδιών. Τέλος, μπορεί να παρουσιαστεί εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο μέσο αυτί) προκαλώντας μικρού ως μετρίου βαθμού βαρηκοΐα που στα μικρότερα παιδιά ενδέχεται να οδηγήσει και σε προβλήματα ανάπτυξης της ομιλίας.

Πότε αφαιρούνται οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις;

Όταν παρουσιάζονται τα παραπάνω συμπτώματα, ιδιαίτερα άπνοια κατά τη διάρκεια της νύχτας και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις τότε αφαιρούνται οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Στα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα είναι απαραίτητη η αφαίρεση του υγρού και πιθανόν η τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού.

Αμυγδαλές και κρεατάκια στα παιδιά: Τα προβλήματα που δημιουργούν και πότε πρέπει να αφαιρεθούν

Ξαναγίνονται οι αμυγδαλές και τα «κρεατάκια» μετά την αφαίρεσή τους;

Αν δεν έχουν αφαιρεθεί πλήρως και έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα μπορεί να υπερτραφούν και να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον. Κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει σπάνια.

Επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα του παιδιού από την αφαίρεσή τους;

Δεν έχει αποδειχθεί με μελέτες, σύμφωνα με το healthstories.gr ότι τα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή ή/ και αδενοτομή έχουν μειωμένη αντοχή στις λοιμώξεις σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν χειρουργηθεί.

 

Αμυγδαλές και κρεατάκια στα παιδιά: Τα προβλήματα που δημιουργούν και πότε πρέπει να αφαιρεθούν

Οι πληροφορίες που διαβάσατε έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και τον ωτορινολαρυγγολόγο σας για λεπτομέρειες.

Ελευθέριος Β. Μαργαρίτης Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων – Παίδων.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

[via]

Related posts

Τα παιδιά που λένε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» είναι πιο ευτυχισμένα

admin

Τσιόδρας: Προσοχή στις ηλικίες από 20 έως 50 ετών

admin

9 επικίνδυνα σημάδια στα χέρια που προειδοποιούν για πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας – Μεγάλη προσοχή στο Νο.6!

admin
elGreek