Θηλασμός Τεχνικές - Πρακτικές

Αυτές είναι οι Καλύτερες Τεχνικές για έναν Επιτυχημένο Θηλασμό.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές στάσεις για να θηλάσετε.

Με τη σειρά, η πρώτη από αριστερά, ονομάζεται στάση του ποδοσφαιριστή.

Έχει πάρει την ονομασία της από το αμερικάνικο ποδόσφαιρο (handball – που όλοι γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται για ποδόσφαιρο) στο οποίο οι παίκτες πιάνουν με αυτόν τον τρόπο τη μπάλα. Η στάση αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για μαμάδες οι οποίες γέννησαν με καισαρική τομή. Το σώμα του μωρού είναι στο πλάι του σώματος της γυναίκας, στηρίζεται σε μαξιλάρι ενώ η μητέρα υποστηρίζει το κεφαλάκι του με το χέρι της.

Η δεύτερη εικόνα απεικονίζει την πιο συνήθη στάση θηλασμού όταν η μαμά έχει κουραστεί.

Ένα μαξιλάρι υποστηρίζει και πάλι το μωρό και θα πρέπει να τοποθετείται ακόμη ένα πίσω από το μωράκι για προστατευτικούς λόγους. Κύριο μέλημα της μαμάς να μην είναι μόνη της όσο θηλάζει σε αυτή τη στάση ώστε να μην αποκοιμηθεί.

Οι επόμενες δυο εικόνες μας δείχνουν την εικόνα του θηλασμού όπως την έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Η πιο οικεία και προσηλωτική εικόνα.

Το μωρό αγκαλιάζεται από το χέρι της μαμάς που είναι από τη μεριά του μαστού που θηλάζει και στηρίζεται το κεφαλάκι και όλο του το σώμα εκεί και συνήθως με το άλλο χέρι, η μαμά είτε ανασηκώνει το μαστό είτε πειράζει το μωράκι σε περίπτωση που αποκοιμηθεί. Η χρήση του μαξιλαριού είναι και πάλι πολύτιμη, αλλά τώρα παίζει ανακουφιστικό ρόλο για το χέρι της μαμάς.

Υπάρχουν και άλλες θέσεις θηλασμού. Επιλέξτε αυτή ή αυτές που σας ταιριάζουν και κάνουν τη διαδικασία πιο ευχάριστη και ξεκούραστη για εσάς.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε πάντα τα παρακάτω:…

Είναι το κεφάλι και το σώμα του μωρού σας σε μια ευθεία?

Εάν όχι, υπάρχει περίπτωση το μωράκι να μην μπορεί να καταπιεί εύκολα. Ελέγξτε αν τα αυτιά, οι ώμοι και τα ισχία του νεογνού σας βρίσκοντα σε ίσια γραμμή. Με το χέρι σας στηρίξτε σωστά το λαιμό, τους ώμους και την πλατούλα.

Κρατάτε το μωρό σας κοντά σε εσάς?

Στηρίζετε το λαιμό του, τους ώμους και την πλάτη του. Θα πρέπει να μπορεί να κουνάει το κεφαλάκι του πίσω, εύκολα. Και δεν θα πρέπει να τεντώνεται πολύ έτσι ώστε να φάει. Και θυμηθείτε: φέρνουμε το μωρό κοντά στο μαστό. Ποτέ το μαστό κοντά στο μωρό.

Αυτό σημαίνει πως εσείς είστε άνετη και ακίνητη ενώ με το χέρι σας κινείται όπως πρέπει το μωρό ώστε να βρείτε την κατάλληλη θέση για αυτό.

Είστε άνετη?

Ίσως το πρώτο που θα έπρεπε να αναφέρουμε. Αξίζει τον κόπο να είστε άνετη πριν ξεκινήσετε τον θηλασμό. Όταν εσείς αισθάνεστε άνετα, χαλαρώνει και το μωρό σας μαζί σας.

Εκτός αυτού, εφόσον είστε άνετα, θα βρείτε και την καταλληλότερη θέση για να είναι άνετα το μωράκι σας. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν επιθυμείτε να αλλάξετε στάση, αρκεί να το κάνετε προσεκτικά αν το μωρό σας θηλάζει ήδη. Ακόμη κι αν διακοπεί ο θηλασμός, κάντε το ήρεμα και με αργές κινήσεις ώστε να συνεχίσετε και πάλι στη νέα στάση που θα λάβετε.

Είναι η μύτη του μωρού σας αντίθετα με τη θηλή σας?

Το μωρό σας πρέπει να “πιάσει” καλά με το στοματάκι του την θηλή σας, από την κάτω μεριά. Η μυτούλα του θα πρέπει να είναι ακριβώς αντίθετα από τη θηλή σας, σαν καθρέφτης.

Τοποθετώντας το μωρό με την μύτη του στην ίδια ευθεία με τη θηλή σας, θα του επιτρέψετε να τεντωθεί και να πιάσει τη θηλή σωστά. Όταν ερεθιστεί το μωράκι σας από τη μυρωδιά σας και το άγγιγμα της θηλής στο στοματάκι του, αντανακλαστικά θα κάνει το “μεγάλο στόμα” που είναι ότι χρειάζεται για να πιάσει καλά το μαστό.

Αυτό σημαίνει πως πιάνει μεγάλο μέρος της θηλέως άλω, που είναι η έγχρωμη περιοχή γύρω από τη θηλή. Με το μάγουλό του να ακουμπάει πλήρως και η μυτούλα του να είναι ελεύθερη, το στόμα του είναι διάπλατα ανοιχτό και είναι ορατή μεγαλύτερη επιφάνεια του σκούρου δέρματος της θηλής, στην πάνω μεριά του άνω χείλος από ότι στο κάτω.

Τα μάγουλα του μωρού σας θα δείχνουν γεμάτα και στρογγυλά κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Σημάδια ότι το μωρό σας τρέφεται σωστά

 Το μωρό σας έχει “πιάσει” με μια μεγάλη μπουκιά το στήθος σας.
• Το δέρμα του μωρού σας εφάπτεται πλήρως με το στήθος σας.
• Δεν σας πονάει κατά την διάρκεια του θηλασμού. (Αν και στα πρώτα ρουφήγματα μπορεί να το νιώσετε έντονα). Αν ο πόνος εξακολουθεί να υπάρχει, σημαίνει πως η στάση σας δεν είναι σωστή.
• Εάν βλέπετε το σκούρο δέρμα γύρω από την θηλή σας, θα πρέπει να βλέπετε περισσότερη σκούρα περιοχή πάνω από το άνω χείλος του από ότι στο κάτω.
• Τα μάγουλα του μωρού παραμένουν στρογγυλά κατά την διάρκεια του “ρουφήγματος”.
• Το μωρό σας ρυθμικά παίρνει μεγάλες γουλιές και τις καταπίνει (είναι φυσιολογικό να κάνει διαλείμματα ανά διαστήματα).
• Το μωρό σας όταν σταματάει τον θηλασμό, αφήνει από μόνο του το στήθος σας.

Πως το ξέρω σίγουρα όμως?…

• Το μωρό σας πρέπει να είναι υγιές και να παίρνει βάρος μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες από την γέννησή του.
• Τις πρώτες 48 ώρες, το μωρό θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 με 3 βρεγμένες πάνες. Οι βρεγμένες πάνες, κατόπιν, θα αρχίσουν θα είναι πιο συχνές.
• Στην αρχή, το μωρό σας θα έχει κένωση μηκωνίου που είναι μαύρο ή μαυροπράσινο. Μετά την τρίτη μέρα, αυτό θα αλλάξει και θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμο, πιο πράσινο και πιο υγρό με αποτέλεσμα να μπορείτε να το καθαρίσετε πιο εύκολα. Από την 4η μέρα και για τις επόμενες εβδομάδες, το μωρό σας θα κάνει τουλάχιστον 2 κενώσεις την ημέρα, που θα είναι πιο κιτρινωπές.
• Το στήθος χαλαρώνει και δεν είναι πια “φορτωμένο” μετά το θηλασμό. Οι θηλές σας δεν θα πρέπει να είναι ερεθισμένες. Εάν είναι, συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.
• Το μωρό σας θα νιώθει πιο γεμάτο και ικανοποιημένο μετά τους πρώτους θηλασμούς και θα αφήνει το στήθος σας από μόνο του.
• Εάν προβληματίζεστε για κάποιο από τα παραπάνω που αναφέραμε, συμβουλευτείτε την μαία σας ή τον επαγγελματία υγείας.

Χρήσιμα tips:

• Σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας ακουμπάει σωστά το στήθος σας (θα βγαίνει πιο εύκολα το γάλα σας και το μωρό θα τρέφεται σωστά και σε μεγάλη ποσότητα και θα βοηθήσει να σταματήσουν να δημιουργούνται πληγές στο στήθος σας.)
• Μην πιέζετε το μαστό προς τα κατω, φοβούμενες πως το μωρό δεν αναπνέει. Η μυτούλα του είναι ειδικά διαμορφωμένη για να εφαρμόζει επάνω στο στήθος και να επιτρέπεται η είσοδος και έξοδος του αέρα από τα πλάγια, κάτι με το οποίο εσείς συχνά δεν έχετε οπτική επαφή και με την κίνηση του μαστού, διακόπτετε το θηλασμό και εκνευρίζετε το μωρό. Αν ανησυχείτε, απλώς ανασηκώστε λίγο τα ισχία του – σπρώξτε δηλαδή ελαφρώς τα ποδαράκια του προς τα πάνω. Βέβαια, αν το μωράκι σας δεν μπορεί να αναπνεύσει, αντανακλαστικά θα απομακρυνθεί από το μαστό.
• Εξάγετε λίγο γάλα στην αρχή για να ερεθίσετε την όσφρηση του νεογνού αλλά και να εφυγράνετε τη θηλή, αποφεύγοντας έτσι τον τραυματισμό.
• Κάντε μασάζ στο στο στήθος σας ανάμεσα στα γεύματα. Προλαμβάνετε το “πέτρωμα”, τη συσσώρευση δηλαδή του γάλακτος, που είναι μια κατάσταση αρκετά επώδυνη και ενισχύετε τη ροή του γάλακτος, λόγω του ότι εκλύετε το αντανακλαστικό της ωκυτοκίνης.

Πως να κάνετε μασάζ στους μαστούς

  • Μπορείτε πριν το μασάζ να τοποθετήσετε ζεστές κομπρέσες επάνω στο στήθος ή να κάνετε ένα ζεστο και χαλαρωτικό μπάνιο.
  • Με τα 2 δάχτυλα του ενός χερία ακουμπάτε το μαστό από ψηλά και πιέζετε κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις. Με τις κινήσεις αυτές θα είστε ικανή να αισθανθείτε τον αδένα.
  • Κάντε λίγους κύκλους κι έπειτα, κινήστε τα δάχτυλα παραδίπλα. Επαναλάβετε μέχρι να ξέρετε πως έχετε καλύψει όλη την επιφάνεια του μαστού από ψηλά μέχρι γύρω από τη θηλή…

Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια. Ίσως να πάρει λίγο καιρό μέχρι να αισθανθείτε σίγουρη. Μπορείτε να συμβουλευτείτε την μαία σας ή και τον επαγγελματία υγείας για να ζητήσετε συμβουλές όσον αφορά τον θηλασμό.

Για πιο αποτελεσματικό και πιο εύκολο μασάζ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φυτικό λαδάκι που θα σας βοηθήσει στην μάλαξη του μαστού, θα προάγει την θερμότητα στην περιοχή αυτή και θα περιποιηθεί απαλά την ευαίσθητη επιδερμίδα του στήθους.

Άντληση του μητρικού γάλατος:

• Άντληση του μητρικού γάλακτος σημαίνει να βγάλουμε γάλα από το στήθος μας. • Μπορείς να εξάγεις γάλα με το χέρι, με θήλαστρο χειρός ή με ηλεκτρικό θήλαστρο.
• Υπάρχουν διάφορα θήλαστρα για όλες τις γυναίκες, οπότε μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για αυτά για να τις συγκρίνετε. Μπορείτε και να νοικιάσετε ένα θήλαστρο.
• Το θήλαστρο πρέπει να είναι καθαρό και αποστειρωμένο πριν το χρησιμοποιήσετε.

Γιατί να γίνει άντληση του μητρικού γάλατος?

Εάν βγάλετε το γάλα σας, το μωράκι σας θα έχει την δυνατότητα να το λάβει, ακόμα και αν το ταϊσει κάποιος άλλος. Είναι χρήσιμο στην περίπτωση που είστε μακρυά από το μωρό σας ή έχετε επιστρέψει στη δουλειά σας. Είναι καλό να περιμένετε λίγο να μεγαλώσει το μωρό σας πριν αρχίσετε να βγάζετε γάλα, έτσι ώστε ο σύντροφός σας ή κάποιος δικός σας να ταϊσει το μωρό.

Γιατί να γίνει άντληση με το χέρι?

• Εαν νιώθετε το στήθος σας ενοχλητικά γεμάτο και πριν την άντληση, εφαρμόσετε μασάζ στους μαστούς.
• Εάν υπάρχει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα κατά το θηλασμό, το οποίο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε αλλά παρ’όλα αυτά θέλετε να του δώσετε μητρικό γάλα.
• Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε ή να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο για να εξάγετε γάλα. Τις πρώτες μέρες είναι πιο εύκολο να το εξάγετε με το χέρι.

Πως θα εξάγετε το γάλα με το χέρι

loading

1. Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε ένα καθαρό και αποστειρωμένο δοχείο στα χέρια σας.
2. Πιάστε το στήθος σας και ακουμπήστε το τέλος της θηλής σας, στη θηλέω άλω, εκεί που θα αισθανθείτε την υφή λίγο πιο διαφορετική.
3. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τα υπόλοιπα δάχτυλα σε σχήμα μισοφέγγαρου, ζουλήξτε την περιοχή. Δεν θα πονέσει. Προσπαθήστε να αισθανθείτε το τελείωμα του αδένα στο σημείο αυτό και εφαρμόστε την πίεση ακριβώς εκεί.
4. Αφήστε την πίεση και μετά επαναλάβετε ξανά και ξανά, δημιουργώντας ρυθμό. Αποφύγετε να σύρετε τα δάχτυλά σας επάνω στο δέρμα. Αρχικά, θα εμφανιστούν μόνο σταγόνες, αλλά όσο συνεχίζετε, τόσο θα αυξάνει το γάλα σας. Με εξάσκηση και με λίγη περισσότερη ώρα, το γάλα θα ρέει πιο εύκολα.
5. Όταν η ροή θα αρχίσει να αραιώνει, μετακινήστε τα δάχτυλά σας κυκλικά έτσι ώστε να πιάσετε διαφορετικό σημείο και επαναλάβετε. Όταν αραιώσει πάλι η ροή, συνεχίστε με το άλλο στήθος. Συνεχίστε να αλλάζετε στήθος μέχρι η ροή να αραιώσει εντελώς ή να σταματήσει τελείως.

• Εάν δεν βγαίνει γάλα, προσπαθήστε να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας δίπλα στη θηλή σας ή πιο μακριά, και κάντε ένα απαλό μασάζ…

Αποθηκεύοντας το γάλα:

• Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε αποστειρωμένο δοχείο για να βάλετε μέσα το γάλα.
• Μπορείτε να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα στο ψυγείο έως 5 μέρες στους 4 βαθμούς Κελσίου ή και πιο λίγο (συνήθως στο πίσω μέρος του ψυγείου και ποτέ στην πόρτα).
• Το μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευθεί για περίπου 2 εβδομάδες στο παγωμένο μέρος του ψυγείου και για περίπου 6 μήνες σε καταψύκτη με -18 βαθμούς.
• Να ξεπαγώνετε το κατεψυγμένο μητρικό γάλα στο ψυγείο. Με το που ξεπαγώσει, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως.
• Εάν το μωρό σας το προτιμάει, μπορείτε να ζεστάνετε το γάλα με τη θερμοκρασία του σώματος πριν το ταϊσετε. Ποτέ να μην ζεσταίνετε το γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί δεν ζεσταίνεται ομοιόμορφα και μπορεί να κάψει το στοματάκι του μωρού σας.

[via]

Related posts

Δεν είσαι Μόνη σου: Αυτές είναι οι Βασικές Οδηγίες θηλασμού για τις πρώτες 40 ημέρες

admin

Κακή ψυχολογία και μείωση παραγωγής μητρικού γάλακτος. Πόσο Ισχύει Τελικά

admin

ΜΕΛΕΤΗ: Οι επιπτώσεις του θηλασμού και της φόρμουλας στην ανάπτυξη των βρεφών

admin
elGreek