Υγεία

ΑΥΤΕΣ είναι οι 5 παρενέργειες μετά το εμβόλιο που δείχνουν ότι έχετε ήδη περάσει κoρωvoϊό

Ορισμένες από τις παρενέργειες που εκδηλώνονται στα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, μπορεί να είναι ενδεικτικές για το αν κατά το παρελθόν είχε μολυνθεί κάποιος από αυτόν, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Τα ευρήματά τους συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει πως όσοι έχουν περάσει τη λοίμωξη Covid-19 είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 947 υγειονομικοί, οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη, ενώ το 81% ήσαν γυναίκες.

Κατά τον εμβολιασμό, οι 265 από αυτούς ανέφεραν πως είχαν περάσει τη λοίμωξη Covid-19. Κατά μέσον όρο, είχαν περάσει 8,9 μήνες από τότε που αρρώστησαν. Ωστόσο οι 30 από αυτούς (ποσοστό 11%) είπαν πως ο κορωνοϊός ακόμα τους προκαλούσε συμπτώματα.

 

Πέντε παρενέργειες μετά το εμβόλιο που δείχνουν ότι έχετε ήδη περάσει κoρωvoϊό

 

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι είχαν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν παρενέργειες στα εμβόλια. Ειδικότερα, παρενέργειες εκδήλωσε:

– Το 56% όσων είχαν περάσει τη λοίμωξη Covid-19

– Το 47% όσων δεν είχαν ιστορικό Covid-19

 

Οι παρενέργειες που εκδηλώθηκαν μέσα σε 24ώρες από τον εμβολιασμό

 

Οι παρενέργειες εκδηλώθηκαν κυρίως μέσα σε 24 ώρες από τον εμβολιασμό (75% των περιπτώσεων). Δεν υπήρξαν περιστατικά μετά το πρώτο 48ωρο. Ο αριθμός και η διάρκεια των αναφερόμενων παρενεργειών επίσης ήταν μεγαλύτερα στους υγειονομικούς με ιστορικό Covid-19.

Από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν τα εμβόλια, πέντε είχαν σημαντική διαφορά αναλόγως με το ιατρικό ιστορικό των υγειονομικών. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται η διόγκωση των λεμφαδένων (λεμφαδενοπάθεια) που παρατηρήθηκε:

– Στο 4% των υγειονομικών με ιστορικό Covid-19

– Στο 1% των υγειονομικών χωρίς αυτό το ιστορικό

Οι υπόλοιπες ήταν ο πυρετός, η κόπωση, η μυαλγία και η αρθραλγία (πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις). Μάλιστα τα δύο τελευταία συμπτώματα εμφανίζονταν συνήθως μαζί στους υγειονομικούς που είχε αρρωστήσει ο κοροναϊός.

 

Πέντε παρενέργειες μετά το εμβόλιο που δείχνουν ότι έχετε ήδη περάσει κoρωvoϊό

 

Οι ερευνητές επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε υποομάδα 412 υγειονομικών. Η ομάδα αυτή υποβλήθηκε σε μοριακό έλεγχο για τον κοροναϊό. Η μυαλγία μαζί με την αρθραλγία φάνηκε να συσχετίζονται ισχυρότερα απ’ όλες τις παρενέργειες με το ιστορικό της Covid-19.

 

Πόση διάρκεια είχαν οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό

 

Η μελέτη δεν έδειξε να επηρεάζεται ο κίνδυνος παρενεργειών στα εμβόλια από τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της Covid-19. Οι τοπικές αντιδράσεις (π.χ. πόνος στο σημείο της έγχυσης) και τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό. Επιπλέον, το μεσοδιάστημα μεταξύ της Covid-19 και του εμβολιασμού δεν φάνηκε να είναι συμβάλλοντας παράγοντας. Όσον αφορά τη διάρκεια των παρενεργειών, κατά μέσον όρο ήταν:

– 3 ημέρες στους υγειονομικούς που είχαν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός

– 1,5 ημέρα στους υγειονομικούς χωρίς ιστορικό Covid-19

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η προτέρα νόσηση από τον κοροναϊό, αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η λεμφαδενοπάθεια, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Ωστόσο η ύπαρξη επίμονων συμπτωμάτων της Covid-19 μετά την οξεία νόσο, δεν φαίνεται να αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Related posts

Συναγερμός στο Μαξίμου για την έξαρση των κρουσμάτων: Σε ανοιχτή γραμμή Τσιόδρας – Μητσοτάκης

admin

Κορονοϊός-Συναγερμός: Πάνω από 3.200 τα νέα κρούσματα, 60 νεκροί, νέο ρεκόρ διασωληνωμένων

admin

Γονείς έκαναν το εμβόλιο στο 8 μηνών βρέφος τους και με τις δύο δόσεις της Pfizer

admin
elGreek