Επικαιρότητα Κοινωνικά Σχολείο

Το στοίχημα της μάσκας τη νέα σχολική χρονιά

Eχοντας πάρει το βάπτισμα κατά το πείραμα του περασμένου Μαΐου, όταν τα σχολεία επαναλειτούργησαν μετά τη δίμηνη καραντίνα λόγω κορωνοϊού, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και το υπουργείο Παιδείας αναμένουν το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τώρα η χώρα επαναλειτουργεί μεν αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καταγράφοντας αύξηση του αριθμού καθημερινών κρουσμάτων. Κάτι που προκαλεί φόβο και ανησυχία, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα και κλείσιμο τμημάτων ή και σχολείων σε κάποιες Περιφέρειες.

Το ίδιο μέτρο που εφαρμόστηκε πριν από τη γενική καραντίνα στην Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου. Αλλωστε, την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας των σχολείων καταδεικνύει και το ότι κρίθηκε σκόπιμη η μετάθεση της έναρξης κατά μία εβδομάδα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. 

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο, ενώ εκπαιδευτικοί και γονείς που μίλησαν στην «Κ» ζητούν διορθωτικές κινήσεις σε κρίσιμα θέματα της σχολικής καθημερινότητας, όπως τα διαλείμματα και ο καθαρισμός. Την ίδια στιγμή, υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες γονέων που επιθυμούν να μη φοράει το παιδί μάσκα στο σχολείο. 

«Αγχος υπάρχει αλλά προσπαθούμε να μην πάρει το πάνω χέρι και να περιμένουμε να δούμε πώς θα διαχειριστούν η πολιτεία και οι δάσκαλοι την κατάσταση. Επίσης δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθούν τα παιδιά σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες», ανέφερε στην «Κ» ο χημικός και πατέρας δύο παιδιών επτά και πέντε ετών, Σπύρος Κιτσινέλης. 

«Η λειτουργία του σχολείου υπό συνθήκες πανδημίας έχει δυσκολίες, όμως είναι απολύτως αναγκαία για τη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Η εμπειρία του Μαΐου μας έχει εξοικειώσει με την αναδιοργάνωση της σχολικής ζωής, με τη διαφορά ότι τότε προσέρχονταν ελάχιστοι μαθητές στο σχολείο, ενώ προσεχώς θα λειτουργήσουμε με πλήρη σύνθεση», παρατηρεί από την πλευρά του στην «Κ» ο Αγαθοκλής Αζέλης, φιλόλογος και διευθυντής στο 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, μιλώντας για την προετοιμασία της χρονιάς που θα ορίσει νέους όρους κανονικότητας της σχολικής ζωής.

Ειδικότερα, τα δύο κύρια μέτρα που διακρίνουν την έναρξη του νέου σχολικού έτους σε σχέση με την επανέναρξη του Μαΐου είναι η χρήση μάσκας και η φοίτηση όλων των μαθητών στο σχολείο και όχι με εκ περιτροπής προσέλευση. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα διατεθούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Η χρήση μάσκας βέβαια, και ιδίως από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, όσο κι αν έχει γίνει σύσταση στους εκπαιδευτικούς για «επιείκεια μέχρι τα παιδιά να εξοικειωθούν» προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς. Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν ως μέτρο πρόληψης την κατανομή των παιδιών σε μικρότερα τμήματα. Σήμερα το όριο είναι οι 25-27 μαθητές ανά τμήμα.

Στο δημοτικό

«Η χρήση μάσκας στις μικρότερες τάξεις του δημοτικού, πέρα από τα προβλήματα σωστής υγιεινής που τα παιδιά μικρότερης ηλικίας θα αντιμετωπίσουν, περιορίζει την αλληλεπίδραση εκπαιδευτικού-μαθητή, καθώς η φωνολογική αναγνώριση φθόγγων δυσχεραίνεται από την περιορισμένη οπτικοακουστική λειτουργία. Επίσης, ο εκπαιδευτικός της πρώτης τάξης χρειάζεται να έρθει σε επαφή με τον μαθητή του για να τον καθοδηγήσει για την ορθή γραφική και αναγνωστική του ικανότητα. Η ανταλλαγή τετραδίων και βιβλίων μεταξύ δασκάλου-μαθητών είναι απαραίτητη για τη διδασκαλία και διόρθωση γραφικών ασκήσεων», παρατηρεί στην «Κ» η Γαρυφαλιά Καρλαύτη, δασκάλα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ίδια, κατά τη διάρκεια της σίτισης στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου τα παιδιά δεν θα φορούν μάσκες, γεγονός που δεν συνάδει με την τήρηση των μέτρων σε κλειστούς χώρους. 

Οσο για τα παιδιά που θα αρνηθούν να φορέσουν μάσκα στο σχολείο, θα χρεώνονται απουσία και θα καλούνται οι γονείς τους να τα παραλάβουν από το σχολείο. Βέβαια, το «κίνημα κατά της μάσκας», παρότι μειοψηφικό προβληματίζει τους εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) Σταύρος Πετράκης, γονείς έχουν καταθέσει εγγράφως στην ομοσπονδία ότι δεν συναινούν με τη χρήση μάσκας στο παιδί, καθώς το θεωρούν «βιοϊατρικό, μη θεραπευτικό πείραμα». 

Η ΔΟΕ προτείνει τα σχετικά εξώδικα γονέων να τα παραλαμβάνει το υπουργείο και όχι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο σύλλογος διδασκόντων, που είναι εκ της κοινής υπουργικής απόφασης υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού στα σχολεία.

Η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να λαμβάνουν υπόψη απειλές γονέων για ένδικα μέσα, καθώς προστατεύονται από τον νόμο επειδή η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία προβλέπεται από τον νόμο για την ασφάλεια των παιδιών και της οικογένειάς τους.

Τα νηπιαγωγεία

«Τον Ιούνιο τα παιχνίδια των νηπίων στην τάξη περιορίστηκαν, η γωνιά της παρεούλας καταργήθηκε, τα παιχνίδια απολυμαίνονταν σε κάθε διάλειμμα, οι γονείς παρέδιδαν και παρελάμβαναν τα παιδιά τους στην πόρτα, οι γιορτές στο προαύλιο με τις οικογένειες των παιδιών δεν έγιναν», λέει, μιλώντας στην «Κ», η Αθηνά Σκανδάμη, νηπιαγωγός στο 4ο Νηπιαγωγείο Αιγαίου. Η χρήση μάσκας στο νηπιαγωγείο προβληματίζει λόγω της ηλικίας των παιδιών και γι’ αυτό έχει δοθεί οδηγία στους νηπιαγωγούς να διδάξουν τα νήπια τη χρήση της και μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού.

«Μάσκες στο νηπιαγωγείο; Πώς θα ανασαίνουν τα μικρά παιδιά, πώς θα μιλούν, πώς θα νιώθουμε τις εκφράσεις τους, πώς θα επικοινωνούν με τους συμμαθητές τους;» ρωτάει η ίδια. Η νηπιαγωγός πάντως εστιάζει στις υποδείξεις των γιατρών: «Βεβαίως, όσο κι αν η χρήση μάσκας είναι δύσκολη, θα ακούσουμε τους ειδικούς. Θα μάθουμε να φοράμε τη μάσκα στα παιδιά για να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Οπως εμείς πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς, ας ακούσουν κι εμάς τους ειδικούς του νηπιαγωγείου οι κύριοι του υπουργείου και ας δημιουργήσουν τμήματα μικρά, ευέλικτα κι όχι τάξεις-μαμούθ 25 μαθητών. Κι όσο για την έκφραση στο πρόσωπό μας και στο πρόσωπο των παιδιών μας, μέχρι να φύγει αυτός ο εφιάλτης, ας εστιάσουμε στα μάτια. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα καταφέρουμε και να κρατήσουμε την ασφάλειά μας και την ανθρωπιά μας».

[via]

Related posts

Απέλυσαν γυναίκα επειδή ο σύζυγός της έχει κoρoνoϊo – Της είπαν να βρει τρύπα να κρυφτεί, επειδή έφερε τον ιό στην επιχείρηση

elenh fatsh

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει από αύριο – Αυτά είναι όλα τα νέα μέτρα

admin

Βαρουφάκης: «Τζαμπατζήδες» όποιοι δεν εμβολιάζονται – Θα κάνω το εμβόλιο του κορωνοϊού δημόσια

admin
elGreek