Κόσμος Ψυχολογία

Τυφλή υπακοή: Το «θανατηφόρο» πείραμα ενός Αμερικανού ψυχιάτρου για τη σχέση ανάμεσα σε γιατρούς και νοσοκόμες

Το 1966 ο Αμερικανός ψυχίατρος Τσαρλς Χόφλινγκ αποφάσισε να διεξάγει ένα πείραμα για να εξετάσει πόσο μεγάλη επιρροή έχουν οι γιατροί στις νοσοκόμες. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Πριν από 54 χρόνια ο Αμερικανός ψυχίατρος Τσαρλς Χόφλινγκ αποφάσισε να διεξάγει ένα πείραμα, εξετάζοντας την υπακοή που δείχνουν οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες στις εντολές των γιατρών.

Στο πείραμα ο Χόφλινγκ επέλεξε να συμμετάσχουν 22 νοσοκόμες, στις οποίες συστήθηκε ως δρ Σμιθ. Στη συνέχεια τους έδωσε την εντολή να κάνουν στους ασθενείς μία ένεση με 20mg ενός άγνωστου προς αυτές φαρμάκου, το οποίο ήταν θανατηφόρο.  Ο γιατρός προσπαθούσε να πείσει την κάθε νοσοκόμα, ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη και ότι θα συμπλήρωνε τα απαραίτητα έγγραφα στην πορεία.
Στον θάλαμο φαρμάκων, από όπου οι νοσοκόμες έπρεπε να πάρουν το συγκεκριμένο φάρμακο, είχαν ήδη τοποθετήσει μερικές αμπούλες με σημείωση ότι η ημερήσια επιτρεπόμενη δόση γι’ αυτό το σκεύασμα είναι τα 10mg. Παρά τις υποδείξεις, 21 από τις 22 νοσοκόμες ακολούθησαν την εντολή του άγνωστου γιατρού.

Λίγο πριν εκτελέσουν την εντολή, οι διοργανωτές του πειράματος σταματούσαν τις νοσοκόμες και τους εξηγούσαν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Αρκετοί θεώρησαν τα αποτελέσματα του πειράματος ανακριβή, επειδή οι νοσοκόμες δεν ήξεραν ότι συμμετείχαν σε έρευνα. Το 1977 το πείραμα επαναλήφθηκε.

Οι όροι και τα αποτελέσματα αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Ένας γιατρός, δίνοντας το αληθινό του όνομα, τηλεφώνησε στις νοσοκόμες και τους έδωσε εκ νέου μία εντολή.

Αυτή τη φορά οι νοσοκόμες είχαν την δυνατότητα να ζητήσουν συμβουλές από τους πιο έμπειρους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα οι 16 από τις 18 να αρνηθούν να κάνουν την ένεση με το άγνωστο φάρμακο, που τους είχε υποδείξει ο γιατρός.

Την δεκαετία του ’80 το προσωπικό των νοσοκομείων απέκτησε μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία και πολλά πράγματα έπαψαν να είναι όπως πριν.

Related posts

Κορωνοϊός: To 1/3 των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα επηρεάστηκε αρνητικά από το lockdown

admin

«Ήταν ένας τύραννος, μας Bίαζε»: Αδελφές σκότωσαν τον πατέρα τους στον ύπνο του «μετά από χρόνια κακοποίησης»

admin

Πατέρας έπεσε στις φλόγες κι έσωσε τα διδυμάκια του από βέβαιο θάνατο

admin
elGreek