Μητρότητα Σχέσεις Ψυχολογία

Το «κλειδί» της ευτυχίας: Φίλοι ή οικογένεια;

Νέα επιστημονική μελέτη από το Southern Methodist University διερευνά εάν είναι η οικογένεια ή οι φίλοι το «κλειδί» της προσωπικής μας ευτυχίας..

Πολλοί είναι εκείνοι που λατρεύουν τον χρόνο που περνούν με την οικογένειά τους, σύμφωνα όμως με τον καθηγητή ψυχολογίας Δρ. Nathan Hudson στο Southern Methodist University, ίσως να είστε πιο ευτυχισμένοι όταν.. συναντιέστε με τους φίλους σας. Σύμφωνα με την έρευνα του Δρ. Nathan Hudson διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας όταν περνούν χρόνο με τους φίλους τους, παρά όταν βρίσκονται μαζί με το σύντροφο ή τα παιδιά τους. Μάλιστα, ο χρόνος που περνά κανείς με τον σύντροφό του συγκέντρωσε το μικρότερο ποσοστό ευτυχίας μεταξύ αυτών των τριών ομάδων, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology.

Πρόσωπο VS δραστηριότητα

Ο Δρ. Nathan Hudson τόνισε, ωστόσο, ότι το εύρημα συνδέεται περισσότερο με τη δραστηριότητα κι όχι με το άτομο που την μοιράζεστε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι τείνουν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε ευχάριστες δραστηριότητες μαζί με φίλους, συγκριτικά με μέλη της οικογένειας, που μπορεί περιστασιακά να κάνετε μαζί τους λιγότερο ευχάριστες δραστηριότητες, όπως δουλειές ή και «αγγαρείες». «Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με τη θεμελιώδη φύση των σχέσεων έναντι των συγγενών. Όταν ελέγχαμε τα στατιστικά για τις δραστηριότητες η« απλή παρουσία» παιδιών, ρομαντικών συντρόφων και φίλων προέβλεπε παρόμοια επίπεδα ευτυχίας. Από τους συμμετέχοντες στην μελέτη ζητήθηκε να σκεφθούν χαρούμενες αναμνήσεις με συγγενείς και φίλους – προσδιορίζοντας την δραστηριότητα που μοιράστηκαν – για αξιολογήσουν εάν αυτές οι εμπειρίες προκάλεσαν συγκεκριμένα συναισθήματα όπως χαρά, ικανοποίηση ή και νόημα.

Δραστηριότητα VS συχνότητα

Αυτές οι πληροφορίες και άλλες απαντήσεις σχετικά με το πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη σε διαφορετικούς χρόνους επέτρεψαν στους ερευνητές , να εκτιμήσουν τα ποσοστά ευτυχίας υπό την παρουσία φίλων, συντρόφων αλλά και μελών της οικογένειας. Οι δραστηριότητες που εκτελούν συχνότερα οι άνθρωποι ενώ είναι με τους συντρόφους τους περιλαμβάνουν τις κοινωνικές συναναστροφές, την χαλάρωση και το φαγητό. Οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν παρόμοιες δραστηριότητες όταν είναι και με τους φίλους τους. Κάνουν όμως συχνότερα και πολλές περισσότερες ευχάριστες δραστηριότητες μαζί με τους φίλους τους και λιγότερες αγγαρείες, σύμφωνα με την μελέτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 65% των εμπειριών με φίλους περιλαμβάνει τις κοινωνικές συναναστροφές, ποσοστό που πέφτει στο 28% όταν πρόκειται για κοινωνικές συναναστροφές παρέα με τον σύντροφο.

Θετικές εμπειρίες με όλους

Θετικοί εμφανίστηκαν οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες που έκαναν παρέα με τα παιδιά. Και συνολικά, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται παρόμοια επίπεδα ευεξίας παρουσία φίλων, συντρόφων και παιδιών όταν η δραστηριότητα αφαιρέθηκε από την εξίσωση. «Υπάρχει ένα μάθημα εδώ» δηλώνει ο Δρ. Nathan Hudson: «Είναι σημαντικό να δημιουργούμε ευκαιρίες για θετικές εμπειρίες με τους συντρόφους αλλά και τα παιδιά και να απολαμβάνουμε πραγματικά αυτές τις στιγμές. Αντίθετα, οι οικογενειακές σχέσεις που δεν περιλαμβάνουν τίποτα άλλο παρά αγγαρείες, δουλειές στο σπίτι και την φροντίδα των παιδιών πιθανότατα να μην προκαλούν πάντα ευτυχία».

[via]

Related posts

Έγινε μάνα στα 53 και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όσες γυναίκες νομίζουν ότι είναι αργά για να κάνουν παιδί

admin

Παντρεμένος άντρας είχε σκάψει τούνελ για να πηγαίνει κρυφά στο σπίτι της παντρεμένης γκόμενας του

admin

Δείτε πως θα σώσετε ένα μωρό που πνίγεται σε μόλις 45 δευτερόλεπτα. Ένα τέχνασμα που σώζει ζωές…

admin
elGreek