Υγεία

Προσοχή: Μην δίνεται στο παιδί σας φάρμακα για τον βήχα από μόνοι σας – Γιατρός εξηγεί το λόγο

Παιδικός βήχας-Προσοχή: Μην δίνεται στο παιδί σας φάρμακα για τον βήχα από μόνοι σας – Γιατρός εξηγεί το λόγο

Είναι γνωστό ότι πολλές φορές οι γονείς εμπιστεύονται το ένστικτο και την εμπειρία τους και δίνουν στα παιδιά τους φάρμακα χωρίς την συμβουλή του γιατρού. Όμως είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είμαστε γιατροί.

Ακόμη και στην πιο κοινή παιδική ασθένεια όπως είναι ο παιδικός βήχας, είναι πολύ σημαντικό να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον γιατρό μας. Μάλιστα ο παιδίατρος Κώστας Δαλούκας περιγράφει για ποιον λόγο οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν στα παιδιά του φάρμακα από παλιότερες φορές απλά επειδή έχουν κοινά συμπτώματα με κάποια άλλη φορά.

Δείτε ακόμα: Ωτίτιδα στα παιδιά: Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ακοή & στον λόγο; Τι πρέπει να κάνουμε

Ο παιδίατρος εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για το παιδί. Επίσης εξηγεί για ποιον λόγο οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν τα παιδιά κάθε φορά, προτού προχωρήσουν σε κάποια συνταγή φαρμάκων. Διαβάστε παρακάτω: 

Με την χρήση μάσκας, την καραντίνα, το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών, για πρώτη φορά φέτος δεν έχουμε νοσηρότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά και κυρίως σε αυτά των παιδικών σταθμών και του νηπιαγωγείου.

Βέβαια κάποια από αυτά, ότι και να κάνουμε κάπου κάτι θα κολλήσουν και θα αρχίσουν να έχουν συνάχι και βήχα.
Το τελευταίο διάστημα μου τηλεφωνούν κάποιοι γονείς γιατί το παιδί τους βήχει, ρωτώντας με τι να κάνουν.

Κάποιοι με ρωτούν τι φάρμακο να τους δώσουν. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι άλλοι δίνουν από μόνοι τους φάρμακο που έχουν στο σπίτι από άλλη φορά.

Για τον βήχα δεν μπορούμε να δώσουμε φάρμακα από το τηλέφωνο. Συνήθως, πλην σπανίων περιπτώσεων, χρειάζεται να ακούσουμε το παιδί με τα ακουστικά και να το εξετάσουμε.

Δεν είναι γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε επισκέψεις αλλά γιατί αν δεν ακούσουμε τους πνεύμονες του παιδιού και δεν το εξετάσουμε δεν μπορούμε να ξέρουμε από που και γιατί είναι ο βήχας.

Προσοχή! Μην δίνετε στο παιδί σας που βήχει φάρμακα εισπνεόμενα όπως το aerolin και το flixotide γιατί κάποια στιγμή σας τα είχε δώσει ο παιδίατρος. Εκτός κι αν έχετε οδηγία από τον παιδίατρο για να το κάνετε. Είναι φάρμακα που τα χορηγούμε για συγκεκριμένες παθήσεις, που χρειάζεται πιο πριν να εξετάσουμε το παιδί.

Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που έχουν στο σπίτι τους soldesanyl, φάρμακο που συνήθως χορηγούμε στην λαρυγγίτιδα των παιδιών. Το φάρμακο αυτό είναι κορτιζόνη και θα σας παρακαλούσα να μην το δίνετε μόνοι σας επειδή ακούσατε το παιδί να βήχει, είναι βράδυ και σας πιάνει απελπισία από τον βήχα.

Αν δεν είναι λαρυγγίτιδα, που συνήθως πιάνει παιδιά κάτω από την ηλικία των 6 ετών, δεν χρειάζεται να το δώσετε. Όπως και νάχει είναι προτιμότερο να τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας και να τον ρωτήσετε τι να κάνετε παρά να του δώσετε έτσι κουτουρού ένα φάρμακο.

Εξ άλλου τα φάρμακα αυτά, όπως και κάθε φάρμακο, συνήθως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αν ο βήχας δεν οφείλεται σε πάθηση που θεραπεύουν. Τα φάρμακα δίνονται μετά από κατάλληλη διάγνωση σε σωστή δοσολογία, φορές χορήγησης την ημέρα και χρονική διάρκεια.

Είμαι βέβαιος κανείς από σας δεν θέλει να δώσει ένα φάρμακο στο παιδί του και αντί για καλό να του κάνει κακό.
Γι αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα ακούσετε το παιδί σας να βήχει μην πανικοβληθείτε. Τηλεφωνήστε στον γιατρό σας, πείτε του τι συμβαίνει και ζητήστε να σας πει τι πρέπει να κάνετε.

Αν δεν σας το προτείνει εκείνος ρωτήστε τον μήπως πρέπει να του πάτε το παιδί να το εξετάσει.
Μην φορτώνετε τα παιδιά σας με σοβαρά αλλά άχρηστα και άσχετα για το πρόβλημα που έχει, φάρμακα.

Μην ξεχνάτε ότι όλα τα φάρμακα μπορεί να βάλουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας αν πάρει μεγάλη ποσότητα. Αποθηκεύστε τα φάρμακα σε μέρος που δεν μπορεί να τα φτάσει και κλειδώστε το ντουλάπι.

Πείτε στα παιδιά σας ότι δεν πρόκειται για γλυκά και ενημερώστε τα μεγαλύτερα για τον κίνδυνο της δηλητηρίασης αν τα καταπιούν.

Photo cover via: onmed.gr

Related posts

Ουάου! Επομένως αυτό λέει η στάση του ύπνου σας για την υγεία σας!

elenh fatsh

Κορωνοϊός: Σάλος με δήλωση Ερντογάν- Έκανε 3η δόση εμβολίου με εκατομμύρια πολίτες ανεμβολίαστους

admin

Η Ελλάδα στέλνει 90 φιάλες οξυγόνου στην Ινδία που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία

admin
elGreek