Είμαι μαμά Θηλασμός Ιστορίες Μαμάδων Συμβουλές

Η 6 μηνών κόρη μου θέλει μόνο να θηλάζει και δεν δέχεται να φάει τίποτε άλλο. Τι να κάνω;

Καλημέρα. Η μικρή μου που είναι 6 μηνών και δέχεται μόνο τον αποκλειστικό θηλασμό, δεν δέχεται οτιδήποτε άλλο. Δοκιμάσαμε μπιμπερό με γάλα σε σκόνη όταν ήταν 2 μηνών και έκανε εμετό. Ξαναδοκιμάσαμε το μπιμπερό με άλλη μάρκα γάλακτος όταν ήταν 5 μηνών. Δεν ήπιε παραπάνω από 10 ml και έκανε πάλι εμετό. Όταν ήρθε η ώρα να φάει ρυζάλευρο, η άρνηση ήταν απίστευτη. Δεν ήθελε με τίποτα να φάει και με το ζόρι έφαγε μια κουταλιά. Αφού πέρασαν γύρω στις 3 ώρες, έκανε πάλι εμετό! Ποια είναι η άποψή σας; Ευχαριστώ.

*Φωτογραφία: verywellfamily.com

Ο απογαλακτισμός είναι η διαδικασία μετάβασης από την διατροφή αποκλειστικά με γάλα σε αυτή με στερεές τροφές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής ωριμότητα του βρέφους (κάθεται με υποστήριξη, συντονίζει τη γλώσσα και τους μύες του στόματος για τη μάσηση και την κατάποση) και αυτή επέρχεται συνήθως σε ηλικία 5- 6 μηνών.

Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζονται οι ανάγκες του βρέφους σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, αποκτά εμπειρία σε τροφές διαφορετικής γεύσης, αρώματος και σύστασης σε σχέση με το γάλα και γίνεται εκμάθηση της λειτουργίας της  μάσησης και της κατάποσης. Όλο αυτό αποτελεί μια εντελώς νέα πραγματικότητα στην οποία το μωρό μας καλείται να προσαρμοστεί. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε το χρόνο που χρειάζεται για το πετύχει, γνωρίζοντας ότι το κάθε μωρό είναι διαφορετικό.

Αντικαθιστούμε σταδιακά ένα γεύμα γάλακτος με μικρή ποσότητα κρέμας (1-2 κουταλάκια στα πρώτα γεύματα αρκούν) και στη συνέχεια συμπληρώνουμε το γεύμα με γάλα, έως ότου φτάσουμε στην ποσότητα ενός πλήρους γεύματος, οπότε σταματάμε να συμπληρώνουμε. Μπορούμε να αρχίσουμε με κρέμα ρυζάλευρο που παρασκευάζεται με προσθήκη γάλακτος της επιλογής μας και να χρησιμοποιήσουμε μητρικό γάλα. Άλλη τακτική είναι να αρχίζουμε με φρουτόκρεμα (π.χ. μήλο καλά αλεσμένο με λίγο νερό).

Το φαινόμενο του μωρού που αρνείται το φαγητό του στην φάση αυτή είναι συχνό και δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα, πάντα βέβαια υπό την συμβουλή και παρακολούθηση του παιδιάτρου μας.

* Η Φωφώ Νικολαΐδου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος Παίδων Ευρωκλινικής Παίδων. 

[via]

Related posts

Μητρικό γάλα: Τι περιέχει σε περίσσεια και γιατί

admin

Η Μένια απ’ την Αλεξανδρούπολη έβαλε πάνω απ’ όλα το αγέννητο παιδί της και δίδαξε σε όλους την αξία του αγώνα μιας μάνας

admin

H δική μου ιστορία θηλασμού: οι πρώτες μέρες

admin
elGreek