Hot News / Must See Top News Αξίζει να Διαβάσεις Βρέφη Παιδιά Συμβουλές Υγεία

S.O.S – Πρώτες βοήθειες: τι κάνουμε όταν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι και σε ακόμη 5 επικίνδυνες καταστάσεις

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι μια «δουλειά» στην οποία δεν βαριέσαι ποτέ, αφού στην πορεία μαθαίνεις να κάνεις πολύ περισσότερα απ’ όσα φανταζόσουν πριν γίνεις γονιός. Ένα από αυτά είναι και οι πρώτες βοήθειες σε μια σειρά από ατυχήματα που συμβαίνουν αρκετά συχνά και μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι πιο σοβαρό. Βεβαίως, δεν είναι απαραίτητο να φτάσεις τις γνώσεις σου σε επίπεδο διασώστη, αλλά δεν βλάπτει να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μέσα στα πρώτα λεπτά, πριν αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού κάποιος επαγγελματίας…

Χτύπημα στο κεφάλι

Όταν ένα παιδί χτυπήσει στο κεφάλι, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας διάσεισης γι’ αυτό έχουμε το νου μας μην τυχόν εκδηλώσει λιποθυμικό επεισόδιο, έντονο πονοκέφαλο, εμετό, σύγχυση, υπνηλία, ζαλάδες ή δυσκολία στο περπάτημα. Αν συμβαίνει κάτι απ’ όλ’ αυτά, καλούμε αμέσως το 112 και περιμένουμε τις πρώτες βοήθειες ή πηγαίνουμε στα επείγοντα για περαιτέρω έλεγχο και φροντίδα. 

Αν έχει πέσει με το κεφάλι, είναι πολύ πιθανό να έχει χτυπήσει στον λαιμό. Αν αντιληφθούμε κάτι τέτοιο ή κάποιο μούδιασμα στα χέρια, κρατάμε το παιδί εντελώς ακίνητο και δεν μετακινούμαστε μέχρι να έρθει βοήθεια. Φυσικά, αν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι καθώς παίζει, σταματάμε το παιχνίδι και παρακολουθούμε το παιδί για πιθανά συμπτώματα.

Σε περίπτωση που δεν έχει τίποτα απ’ τα παραπάνω, παρά μόνο ένα τοπικό χτύπημα, εφαρμόζουμε μια πετσέτα με πάγο στην περιοχή για να μην κάνει καρούμπαλο, δίνουμε στο παιδί ένα ελαφρύ παυσίπονο και του επιβάλλουμε να ξεκουραστεί για μερικές ώρες.

Αλλεργική αντίδραση

Μια αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται συνήθως με πολλά κόκκινα εξανθήματα πάνω στο δέρμα, πρήξιμο του προσώπου ή των χειλιών, έντονο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και ζαλάδες, εμετούς ή διάρροια.

Όταν γνωρίζουμε την πιθανή αιτία του αλλεργικού σοκ, έχουμε συνήθως μαζί μας τα σχετικά φάρμακα για μια άμεση επέμβαση (π.χ. συσκευή αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης, αντισταμινικά κλπ.). Εάν όχι, καλούμε αμέσως τις πρώτες βοήθειες, κάνουμε ότι μας πουν οι ειδικοί και τοποθετούμε το παιδί σε θέση που διευκολύνει την αναπνοή του ώσπου να έρθουν. Αν βλέπουμε το τσίμπημα, φροντίζουμε να είναι το σημείο πιο χαμηλά απ’ την καρδιά και το παιδί όσο γίνεται ακίνητο.

Σπασμένο δόντι

Αν το κάταγμα δεν είναι προφανές, ο πόνος ή η κοκκινίλα στην περιοχή γύρω απ’ το στόμα θα πρέπει να μας υποψιάσει ότι πρόκειται για σπασμένο δόντι. 

Ειδικά αν το δόντι είναι μόνιμο, καλούμε άμεσα τον οδοντίατρο του παιδιού και ζητάμε οδηγίες. Αν βρούμε το κομμάτι που έσπασε, το βάζουμε ένα κλειστό δοχείο με γάλα γιατί μπορεί να ξανακολληθεί (σε μόνιμα δόντια). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δράσουμε γρήγορα γιατί αν το σπάσιμο είναι τόσο βαθύ που εκτίθεται το νεύρο, επιβάλλεται η άμεση ιατρική φροντίδα.about:blank

Αίμα απ’ τη μύτη

Το καλό με την αιμορραγία της μύτης είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε κάτι σημαντικό. Ζητάμε, όμως, άμεσα τη βοήθεια ειδικού όταν η αιμορραγία επιμένει για πολλή ώρα ή η μύτη έχει σπάσει από κάποιο χτύπημα.

Αν δεν υπάρχει σπάσιμο, αρχικά βάζουμε το παιδί να γείρει ελαφρά προς τα εμπρός (ποτέ προς τα πίσω γιατί το αίμα μπορεί να φτάσει στο στομάχι και να προκαλέσει εμετό) και με μια πετσέτα ή ένα μαντήλι κλείνουμε καλά τη μύτη κάτω απ’ το κόκαλο για 10 με 15 λεπτά. Αφού σταματήσει, περιμένουμε 1 ώρα να δημιουργηθεί η επικάλυψη της πληγής και βάζουμε λίγη βαζελίνη μέσα στο ρουθούνι για να μην ξηρανθεί. Καλό είναι επίσης, το παιδί να μη φυσήξει τη μύτη του για αρκετές ώρες, ώσπου να κλείσει καλά η πληγή.

Γυρισμένος αστράγαλος

Ένα στραβοπάτημα από αυτά που συμβαίνουν συχνά στο παιχνίδι μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και διάστρεμμα με πόνο και πρήξιμο. Αν το παιδί δεν μπορεί να πατήσει καθόλου το πόδι ή βλέπουμε κάποια αλλαγή στη μορφή του ποδιού (μετατόπιση ή σπάσιμο) τότε πρέπει να πάμε κατευθείαν στα επείγοντα.

Αν είναι απλό διάστρεμμα, βάζουμε το παιδί να καθίσει με τον αστράγαλο ψηλά, πάνω απ’ το ύψος της καρδιάς, και τοποθετούμε επάνω του πάγο. Για τις επόμενες δύο μέρες, συνεχίζουμε να βάζουμε πάγο για 15 λεπτά κάθε 1 ώρα (εκτός του ύπνου, φυσικά) και δίνουμε στο παιδί ένα ελαφρύ παυσίπονο για τον πόνο. Αποφεύγουμε εντελώς το ζεστό μπάνιο ή την εφαρμογή θερμότητας στο πόδι για να μην επιδεινωθεί το πρήξιμο και μαζί ο πόνος.

Έγκαυμα

Ένα έγκαυμα φαίνεται αμέσως αν είναι εξαιρετικά σοβαρό και αν χρήζει αντιμετώπισης στο σπίτι ή άμεση μετάβαση στα επείγοντα. Ζητάμε πάντα ιατρική βοήθεια αν η αιτία είναι κάποιο χημικό σκεύασμα, αν το έγκαυμα δείχνει με την πρώτη ματιά να είναι πολύ σοβαρό, αν η επιφάνεια της πληγής είναι μεγάλη ή αν είναι σε ευαίσθητη περιοχή του σώματος.

Αν είναι ένα λιγότερο σοβαρό έγκαυμα (κοκκινίλα ή κοκκινίλα με φουσκάλες), κρατάμε την περιοχή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για 10 με 15 λεπτά για να μειωθεί ο πόνος και να σταματήσει ο ερεθισμός. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί (ή κάνουμε κομπρέσες με πετσέτα και πάγο – ποτέ πάγο απευθείας) για 24 με 48 ώρες. Κατόπιν, χρησιμοποιούμε μια κατάλληλη αντιβιοτική αλοιφή που θα βρούμε στο φαρμακείο κι έναν αποστειρωμένο επίδεσμο. Αν το δέρμα κάνει φουσκάλες για να προστατευτεί περιμένουμε να σκάσουν μόνες τους και βάζουμε την αλοιφή μετά.

[via]

Related posts

Όταν το μωρό μας… μας συμβουλεύει. «Ψιτ! Μαμά. εγώ είμαι. Το μωρό σου..»

admin

Όγκος στον εγκέφαλο: 8 “αθόρυβα” συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

admin

Μαμάδες μονογονείς, αυτό είναι για εσάς

admin
elGreek