Hot News / Must See Αξίζει να Διαβάσεις Βρέφη Είμαι μαμά Μητρότητα

Προσοχή: Μην αφήσετε να καθαρίσουν το «άσπρο υγρό», γνωστό ως Βέρνιξ, από το μωρό σας μετά τη γέννα. Ο Λόγος? Πολύ Σημαντικός!

Έχεις ξανακούσει ποτέ την λέξη βέρνιξ; Αν όχι δεν πειράζει, θα το εξηγήσουμε αναλυτικά παρακάτω.

Μόλις γέννησες το πανέμορφο μωρό σου και είσαι έτοιμη για αγκαλιές. Περίμενες 9 μήνες αυτή τη στιγμή!

Αλλά μισό λεπτό…Τι είναι αυτό το άσπρο, κολλώδες υγρό πάνω στο δέρμα του μωρού μου; «Θα σκεφτείς»

Αυτό το κολλώδες, σαν κερί, υγρό, ονομάζεται «Βέρνιξ Κασιόσα»

Και ναι, αυτό το άσπρο υγρό, σαν κρέμα τυριού, που καλύπτει το δερματάκι του μωρού σας δεν μοιάζει και τόσο ελκυστικό. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα νοσοκομεία και οι κλινικές θέλουν να το απομακρύνουν αμέσως από το μωράκι σας.

Μην τους αφήσετε!

Το Βέρνιξ προσφέρει έναν αριθμό από προτερήματα για το μωρό σας αν το αφήσετε ή το τρίψετε πάνω του.

Τι είναι όμως το Βέρνιξ;

Το βέρνιξ κασιόσα αρχίζει να σχηματίζεται στο αγέννητο μωρό στις 20 εβδομάδες κύησης, εν μέρει για να εμποδίσει το δέρμα του μωρού να «πάρει» υπερβολικό νερό μετά από την παραμονή του στο αμνιακό υγρό μήνα μετά το μήνα. Σε αντίθεση με τα κύτταρα του δέρματος, το βέρνιξ κασιόσα είναι πιο ρευστό. Είναι επίσης πιο διαπερατό για τη μεταφορά νερού και άλλων μικρών μορίων στο μωρό. (source)

Αν και βοηθάει στην προστασία του δέρματος του μωρού από το αμνιακό υγρό, αυτό το κρεμώδες βέρνιξ περιλαμβάνει από μόνο του 80% νερό. Υπάρχουν πολλά ευεργετικά στοιχεία στο βέρνιξ. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει λιπίδια, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ενώσεις που περιλαμβάνουν:

  • κερί και εστέρες στερόλης
  • ceramides (Τα ceramides είναι μια οικογένεια κηρώδους μορίου λιπιδίων. Ένα ceramide αποτελείται από σφιγγοσίνη και ένα λιπαρό οξύ)
  • σκουαλένιο
  • χοληστερίνη
  • τριγλυκερίδια
  • φωσφολιπίδια
  • και αμινοξέα, ασπαραγίνη και γλουταμίνη

Περίπου το 61% από τις πρωτείνες που βρίσκονται σε αυτό το άσπρο υγρό, μπορούν να βρεθούν μόνο στο βέρνιξ. Και το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να τις δημηιουργήσουν, το καθιστά απίστευτα μοναδικό. (source)

Τα πλεονεκτήματα του βέρνιξ

Υπερήρωας μαχητής μικροβίων

Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς του είναι να προστατέψει το βρέφος από ανεπιθύμητους παθογόνους οργανισμούς, τόσο μέσα στη μήτρα, όσο και έξω από αυτή. Η βλέννα και ο αμνιακός σάκος, μπορούν να προστατέψουν το μωρό από βλαβερά βακτήρια, αλλά το βέρνιξ είναι στην τελευταία γραμμή άμυνας.

Είναι ενα καθαριστικό δέρματος και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επίσης προσφέρει έναν προστατευτικό μανδύα καθώς περνάει μέσα από το κανάλι του κόλπου. Επιτρέπει στο μωρό να «πάρει μαζί του» τα καλά βακτήρια και να αποφύγει ενδεχομένως την υπερανάπτυξη των κακών βακτηρίων, ιών και μυκητών στον κόλπο της μητέρας του, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

  • E. coli
  • Β στρεπτόκοκκος
  • Χρυσίζων σταφυλόκοκκος
  • Ψευδομονάδα η αεριογόνος
  • Ωίδιο το λευκάζον
  • Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος
  • Θαυμαστοβάκιλος
  • Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας

Αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν πράγματα όπως η διάρροια, η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία στα νεογέννητα βρέφη.

Προστατεύει από την έκθεση στο μηκώνιο

Τα πρώτα κακάκια του μωρού σας, δεν έχουν το παραδοσιακό καφέ χρώμα, αλλά ένα πρασινωπό σαν πίσσα. Αυτά ονομάζονται μηκώνιο, και περιέχουν αμνιακό υγρό, εκκρίσεις των εντερικών αδένων, χολικά χρώματα, λιπαρά οξέα και υπολοίματα του ενδομητρίου. Το μηκώνιο μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο αν δημιουργηθεί πριν την γέννα σε κάποιες περιπτώσεις. Το βέρνιξ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία του βρέφους από την πρώορη έκθεση του σε αυτό. Το μηκώνιο λοιπόν αποτελείται από υλικά, που κατάπιε το νεογνό όσο ήταν μέσα στη μήτρα. Κατά βάσην αποτελείται από χολή και εντερικά κύτταρα και εμφανίζεται στο έντερο από τον πέμπτο μήνα της κύησης.

Ρυθμίζει την θερμοκρασία

Τα περισσότερα νοσοκομεία βάζουν τα μωρά κάτω από ειδικές λάμπες αν η θερμοκρασία του σώματός τους είναι χαμηλή, ή αν τα μωρα δυσκολεύονται να κρατηθούν ζεστά. (Μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν στα νοσοκομεία και στις κλινικές την μαγική δύναμη του στήθους της μαμάς στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού, ακόμη καλύτερα και από τους φανταχτερούς αυτούς εξοπλισμούς!)

Αλλά το βέρνιξ, με το παχύ, σαν κερί, στρώμα του, βοηθάει το μωρό να απομονωθεί. Τα μωρά στα οποία καθαρίζεται αμέσως το βέρνιξ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν την θερμοκρασία τους και να πέσει χαμηλότερα. Αν και υπάρχει μια διαφωνία στο κατα πόσο βοηθάει το βέρνιξ και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη θερμοκρασία του μωρού δεν παύει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. (source)

Ελαχιστοποιεί το τραύμα της γέννησης

Η γέννα μπορεί να είναι τραυματική ή στρεσογόνα διαδικασία για ένα μωρό. Το βέρνιξ λειτουργεί ως λιπαντικό για τον κόλπο. Έτσι βοηθάει το μωρό να περάσει εύκολα μέσα από το κανάλι του κόλπου, στον έξω κόσμο και μειώνει την τριβή κατά την διάρκεια του τοκετού. (sourceΤο βέρνιξ επίσης μυρίζει μανούλα, κάτι που παρέχει σιγουριά, ασφάλεια και χαλάρωση αλλά διευκολύνει επίσης και το δέσιμο μωρού-μαμάς μετά τον τοκετό.

Ποιος το έχει, ποιος δεν το έχει?

Όταν γεννιέται ένα μωρό, το βέρνιξ μπορεί να είναι πολύ παχύ και διακριτό, ή μπορεί να είναι πολύ λεπτό και να φαίνεται μετά βίας πάνω στο δέρμα του μωρού. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιες οι διαφορές;

  • Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν περισσότερο βέρνιξ καθώς δεν έχει τριφτεί κατά την διαδικασία εξόδου του μωρού από το κανάλι του κόλπου
  • Τα μωρά που γεννιούνται μετά τις 27 εβδομάδες, αλλά πριν την πλήρη κύηση, έχουν επίσης περισσότερο
  • Τα προωράκια (πριν τις 27 εβδομάδες), τα πλήρη ανεπτυγμένα μωρά, και όσα γεννιούνται μετά τις 40 εβδομάδες έχουν λιγότερο

Η σύνδεση του θηλασμού

Οι ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο vernix και το αμνιακό υγρό είναι παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στο μητρικό γάλα. Κατά το τέλος της εγκυμοσύνης, το βέρνιξ λεπταίνει και χύνεται μέσα στο αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο ανανπέει το μωρό μέσα στη μήτρα. Αυτό το αντιμικροβιακό, πλούσιο σε πεπτίδια μίγμα εισέρχεται στους πνεύμονες του μωρού και στον πεπτικό σωλήνα και βοηθά στην προετοιμασία του πεπτικού του συστήματος για να δεχτεί τα παρόμοια πεπτίδια που βρίσκονται στο μητρικό γάλα. Αυτό βοηθάει και προετοιμάζει το σώμα του μωρού για την μετάβαση στον έξω κόσμο, προετοιμάζοντας και θρέφοντας το πεπτικό του σύστημα. Εκπληκτικό! (source)

Τι σκοπό εξυπηρετεί το βέρνιξ;

Μέσα στη μήτρα

  • Αποτρέπει την απώλεια ηλεκτρολυτών και υγρών
  • Σφραγίζει το δέρμα για να εμποδίσει το αμνιακό υγρό να το διαπεράσει
  • Λειτουργεί ως μικροβιακός τοίχος ενάντια στα ανεπιθύμητα παθογόνα
  • Παρέχει ένα προστατευτικό στρώμα για να διευκολύνει την ανάπτυξη του δέρματος από κάτω

Έξω από την μήτρα

  • Μειώνει το ρΗ του δέρματος και βοηθά στο σχηματισμό του προστατευτικού μανδύα
  • Προστατεύει από παθογόνα
  • Ενυδατώνει και διατηρεί το δέρμα μαλακό και εύπλαστο
  • Περιέχει αυτή τη νεα μυρωδιά του μωρού η οποία βοηθάει στο δέσιμο μαμάς-μωρού κατά τον θηλασμό

Γιατί οι νοσοκόμες καθαρίζουν αμέσως το βέρνιξ από το μωρό;

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των νοσοκόμων είτε τρίβουν αμέσως το βέρνιξ από το μωρό, ή το κάνουν μετά από λίγο, αφού αφήσουν πρώτα να γίνει η πρώτη επαφή, το δέσιμο σώμα με σώμα μαμα με μωρό. Αυτές οι νοσοκομειακές πολιτκές έχουν δημιουργηθεί έξω από την μικροφοβιακή κουλτούρα μας. (Και, μοιάζει και κάπως άσχημο, έτσι καθαρίζοντας το θα κάνουν το μωρό να μοιάζει πιο όμορφο στις πρώτες του φωτογραφίες.)

Οι νοσοκόμες παλιάς κοπής, διδάσκονταν επίσης ότι το βέρνιξ ήταν κάτι επικίνδυνο και θα έπρεπε να το βγάλουν αμέσως προς αποφυγή έκθεσης του μωρού σε μικρόβια. Αυτό είναι απίστευτα ειρωνικό καθώς το βέρνιξ είναι ταυτόχρονα αντιβακτηριδιακό και αντιμικροβιακό από τη φύση του. Αν κριθεί λοιπόν απαραίτητο, το αίμα, το αμνιακό υγρό, και άλλες κολπικές εκκρίσεις μπορούν να αφαιρεθούν απαλά από το μωράκι, χωρίς να διαταραχθεί το βέρνιξ σε μεγάλο βαθμό.

Τέλος, το γρήγορο πλύσιμο και σκούπισμα του μωρού, θεωρούταν ότι βοηθούσε στην σωστή ενεργοποίηση του αναπνευστικού συστήματος του μωρού. Παρότι τα νοσοκομεία στην Αμερική έχουν κρατήσει κάποιες ξεπερασμένες τεχνικές, η αφαίρεση του βέρνιξ δεν είναι μια από αυτές. Ομάδες επαγγελματιών όπως το «World Health Organization», και το «National Association of Neonatal Nursing» συνιστούν να μην αφαιρείτε το βέρνιξ από τα νεογέννητα. (source).

Το pH του δέρματος

Οι άνθρωποι έχουμε αυτό που ονομάζεται όξινο μανδύα στο δέρμα μας. Αυτός ο προστατευτικός μανδύας αναπτύσσεται στο νεογέννητο λίγο μετά τη γέννηση του και βοηθάει στην πρόληψη λοιμώξεων από κακά βακτηρίδια. Το βέρνιξ θεωρείται ότι διευκολύνει την σωστή ανάπτυξη του όξινου μανδύα και του pH του δέρματος του μωρού το οποίο ρυθμίζεται πιο γρήγορα όταν εκείνο δεν αφαιρείται από το δέρμα του.

Το καλύτερο ενυδατικό του κόσμου

Ώρα για ένα Quiz. Τι εγκλωβίζει καλύτερα την υγρασία στο δέρμα, από το έλαιο καρύδας, το αμυγδαλέλαιο και όλα τα υπόλοιπα? Μα φυσικά το βέρνιξ. Όχι μόνο προσφέρει ένα αδιάβροχο κάλυμα μέσα στην μήτρα, αλλά βοηθάει και το δέρμα του μωρού να διατηρήσει την υγρασία του καλύτερα από αποιαδήποτε κρέμα ή λοσιόν. Στην πραγματικότητα είναι τόσο καλό, που οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια συνθετική έκδοση του για πρόωρα βρέφη, θύματα εγκαυμάτων, αλλά και πολύ ξηρά δέρματα. (source)

Τα οφέλη του βέρνιξ για την μαμά

Αυτή η μαγική ουσία δεν είναι ευεργετική μόνο για τα μωρά αλλά και για τις μαμάδες. Επειδή ακριβώς είναι από την φύση του αντιμικροβιακό και αντιβακτηριδιακό, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μόλυνσης του κολπικού καναλιού καθώς το μωρό το διαπερνάει. Έχει επίσης εξαιρετικές επουλωτκές ιδιότητες, και έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην γρήγορη επούλωση της περινεοτομής (το μασάζ βοηθάει επίσης πολύ) (source)

Τα νερά του τοκετού ξεπλένουν το βέρνιξ?

Αν και το βέρνιξ είναι κατά 80% νερό, αυτό το νερό είναι εγκωβισμένο στη μήτρα. Το βέρνιξ είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ υδρόφοβο φράγμα και δεν ξεπλένεται εύκολα. Χρειάζεται αρκετό τρίψιμο για να το αφαιρέσεις από το δέρμα, έτσι τα νερά της γέννας από μόνα τους δεν θα καταφέρουν να το διώξουν.Το μωρό σας κολυμπούσε μέσα στο αμνιακό υγρό σας για 9 μήνες, έτσι λίγο νεράκι δεν θα επηρρεάσει καθόλου το βέρνιξ!

Πως να τρίψεις το βέρνιξ

Όταν με το καλό γεννηθεί το μωράκι, είναι απόλυτα φυσιολογικό και καλό και για την μαμά αλλά και για το μωρό να περάσουν χρόνο να δεθούν σώμα με σώμα, με το μωρό στο στήθος της μανούλας του. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για ένα απαλό μασαζάκι στο κορμάκι του μωρού, απλώνοντας παντού το βέρνιξ. Είναι πολύ εύκολο, σαν να απλώνεις κρέμα σώματος.

Ωραία, πότε πρέπει να κάνω το πρώτο μπάνιο στο μωρό μου;

Η μεγαλύτερη ποσότητα του βέρνιξ απορροφάται μέσα στην πρώτη μέρα, έτσι οποιαδήποτε στιγμή μετά το πρώτο 24ωρο είναι εντάξει για το πρώτο του μπανάκι.

Το βέρνιξ δεν απορροφάται εντελώς μέχρι την 5η ή 6η μέρα, έτσι θα ήταν καλύτερο να περιμένετε μέχρι τότε. Στο μεταξύ καθαρίστε τα σαλάκια του, τα κακά και τα πιπί του καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ακαθαρσίες με ζεστό νεράκι και ένα ήπιο σαπουνάκι.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Πως σας φάνηκε το άρθρο μας; Ήταν κατατοπιστικό; Το βρήκατε ενδιαφέρον;

Αν θέλετε να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε << κοινοποιήστε >> το άρθρο μας με τους φίλους σας στα social media.

Επίσης αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο >> info@heromoms.gr

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Επιμέλεια Άρθρου: heromoms.gr

References

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763724/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-2494.2006.00338.x/full

https://www.scienceandsensibility.org/p/bl/et/blogid=2&blogaid=220

Related posts

Η βραδινή έξοδος της Δέσποινας Βανδή με τον Βασίλη Μπισμπίκη και τα Τρυφερά Τραγούδια με τον Άγγελο Διονυσίου

admin

Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: Ο 15χρονος Ήρωας που Θυσιάστηκε για τα Αδέρφια του στην Καβάλα

admin

Βίκυ Ξανθοπούλου: Μια Ελληνίδα νηπιαγωγός είναι επίσημα η Κορυφαία Δασκάλα στον Κόσμο

admin
elGreek