Εγκυμοσύνη Θηλασμός Υγεία

Τι πρέπει να γνωρίζουν έγκυες και θηλάζουσες για τον εμβολιασμό κατά της CoViD-19

Πότε μπορούν να κλείσουν ραντεβού, τι προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία και τι ισχύει με τα εμβόλια mRNA.

Την αναστολή χορήγησης εμβολίων της AstraZeneca σε εγκύους, έχει εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπάρξουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά τους.

Τι πρέπει να γνωρίζει μία Ελληνίδα που είναι στην κύηση; Τι αναφέρουν Έλληνες και ξενοι επιστήμονες; Τι συνιστούν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας; Το Iatronet συνέλεξε τα στοιχεία και δίνει τις απαντήσεις.

Πώς κλείνεται ραντεβού για εμβολιασμό;

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών δεν μπορούν να κλείσουν στο τρέχον χρονικό διάστημα το ραντεβού τους προς εμβολιασμό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.  Στην παρούσα φάση, είναι διαθέσιμο μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Οι έγκυες θα πρέπει νακλείσουν τα ραντεβού τους προς εμβολιασμό αργότερα και αφού καταστούν διαθέσιμα και για τη δική τους ηλικιακή κατηγορία τα εμβόλια των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer – BioNTech και Moderna.

Τι αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών;

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, οι εμβολιασμοί 90.000 εγκύων στις ΗΠΑ με το εμβόλια mRNA έδειξαν πως ο εμβολιασμός είναι ασφαλής.

Για τα εμβόλια που έχουν ιικό φορέα, όπως το AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου σημειώνει πως, κατά 99,9%, είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό που μειονεκτούν επί του παρόντος, είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση.

Είναι περίπου σίγουρο ότι, αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος με εμβόλιο ή της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως πρόκειται για μία στάση αναμονής, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια.

Τι εκτιμάται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων;

Οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρουν πως οι προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για το θηλασμό, δεν αναμένεται κίνδυνος θηλασμού.

Τι αναφέρουν επιστήμονες του Αμερικανικού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων;

Οι ειδικοί του Αμερικανικού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων (CDC) σημειώνουν πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μετά τη λήψη οποιουδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση, για όσα απαιτούν δύο δόσεις. Δεν έχουν αναφερθεί διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες στις εγκύους με τα εμβόλια mRNA (Moderna και Pfizer-BioNTech).

Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ για εγκύους και θηλάζουσες μητέρες;

Οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρουν πως τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί κατά την
εγκυμοσύνη, ενώ παραμένει άγνωστο αν απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Μέχρι να είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη του τα παρακάτω:

  • Αν μια γυναίκα είναι έγκυος δεν πρέπει να εμβολιαστεί, μπορεί να εμβολιαστεί μετά το τέλος της εγκυμοσύνης της.
  • Αν νομίζει ότι μπορεί να είναι έγκυος, θα πρέπει να καθυστερήσει τον εμβολιασμό έως ότου επιβεβαιώσει ότι δεν είναι.
  • Αν σκοπεύει να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες, θα πρέπει να καθυστερήσει τον εμβολιασμό της.
  • Αν γνωρίζει ότι δεν είναι έγκυος, μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με δύο δόσεις τώρα και θα πρέπει να αποφύγει να μείνει έγκυος για τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
  • Αν εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση και στη συνέχεια έμεινε έγκυος, θα πρέπει να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση έως ότου ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη.
  • Αν θηλάζει θα πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσει το θηλασμό και στη συνέχεια να κάνει το εμβόλιο.
  • Αν θήλαζε όταν εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση, συνιστάται να μην κάνει τη δεύτερη δόση έως ότου ολοκληρώσει το θηλασμό.

Πηγές: Υπουργείο Υγείας, Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΔΥ, CDC, ΕΜΑ

Related posts

Αυτές είναι οι Βασικές Τεχνικές Θηλασμού

admin

ΜEΓAΛH ΠΡOΣOΧH στις πατάτες πoυ μαγειρεύετε – O κiνδυνoς πoυ σiγoυρα δεν ξέρετε

elenh fatsh

Η ψυχολογία μου τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης

admin
elGreek