Υγεία

Προσοχή: Μόνο το 1% των γυναικών αναγνωρίζει AYTA τα συμπτώματα του καρκίνου στις ωοθήκες

Το να είστε ενημερωμένοι για αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κάνει την διαφορά

Είναι κάτι που όλοι ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσουμε: ο καρκίνος. Νοιώθουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αυτή την φριχτή ασθένεια. Ένα είδος καρκίνου που είναι πολύ συνηθισμένο είναι ο καρκίνος στις ωοθήκες. Αυτό το είδος καρκίνου εμφανίζεται σε μια ή και στις δύο ωοθήκες. Πολλές γυναίκες που πάσχουν από αυτό δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ήταν άρρωστες επειδή δεν έχει πολλά ορατά συμπτώματα όπως ο καρκίνος του στήθους ή αυτός του δέρματος. Σε αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσουμε για μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.

Μόνο το ένα τοις εκατό των γυναικών αναγνωρίζουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου στις ωοθήκες.

Καρκίνος στις ωοθήκες

Σύμφωνα με την Shannon Westin, γιατρό και ειδική στην ογκολογία στο Κέντρο Καρκίνου  MD Anderson, τα συμπτώματα του καρκίνου στις ωοθήκες δεν είναι εύκολο να τα αναγνωρίσει κάποιος. “Είναι πολύ διακριτικά, εύκολο να τα αγνοήσει κάποιος και μπορεί να τα αποδώσει κάποιος σε άλλα πράγματα όπως μια αλλαγή στην διατροφή.” Δυστυχώς, αν αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αφήσετε χώρο στην ασθένεια να αναπτυχθεί κάτι που σημαίνει ότι η θεραπεία θα είναι πιο δύσκολη όταν την ανακαλύψετε. “Αυτό συνήθως οδηγεί σε μια αργοπορημένη διάγνωση,” εξηγεί ο Westin. Αν και τα συμπτώματα είναι σχετικά ασαφή, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν βιώσετε ένα ή παραπάνω από τα συμπτώματα που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Έρευνα

Μια Βρετανική έρευνα που διεξήχθη από το Target Ovarian Cancer έδειξε ότι μόνο το ένα τις εκατό όλων των γυναικών αναγνωρίζουν το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου στις ωοθήκες. Κάθε μέρα (!) γύρω στις 11 γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας αυτής της ασθένειας στη Αγγλία, επομένως είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι για τα συμπτώματα. Το σύμπτωμα που τόσες λίγες γυναίκες αναγνωρίζουν είναι το γεγονός ότι πρέπει να πάτε τουαλέτα πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα καρκίνου στις ωοθήκες.

1. Επίμονος πόνος στην κοιλιά ή στην λεκάνη

Σύμφωνα με τον Mitchel Hoffman, έναν ογκολόγο γυναικολόγο στο Κέντρο για τον Καρκίνο Moffitt, ένας επίμονος πόνος στην κοιλιά ή στην λεκάνη αποτελεί συνήθως σημάδι ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. “Όταν κάνουμε επέμβαση στις γυναίκες με καρκίνο στις ωοθήκες στις περισσότερες έχει γίνει μετάσταση” εξηγεί. Οι όγκοι μπορεί να εμφανιστούν στο πάνω μέρος της κοιλιάς, στο παχύ έντερο και στην μέση. Ο καρκίνος στις ωοθήκες μπορεί να προκαλέσει επίσης κατακράτηση υγρών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλούν πόνο.

2. Ναυτία και μειωμένη όρεξη

Όταν εξαπλώνεται ο καρκίνος στις ωοθήκες μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την λειτουργία των εντέρων σας. Μπορεί να νοιώθετε χορτάτοι ή να τρώτε λιγότερο από ότι στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί το στομάχι σας να έχει λιγότερο χώρο εξαιτίας ενός όγκου που αναπτύσσεται ή μπορεί να οφείλεται σε συγκέντρωση υγρών.

3. Δυσκοιλιότητα

“Ο καρκίνος στις ωοθήκες μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα εξαιτίας της μειωμένης λειτουργίας των εντέρων,” εξηγεί ο Hoffman. “Για να λειτουργούν σωστά τα έντερα σας οι μύες που βρίσκονται εκεί πρέπει να είναι δυνατοί για να πιέζουν τα πράγματα.” Παρόλα αυτά, όταν αναπτύσσεται καρκίνος στην εξωτερική πλευρά των εντέρων (και αυτό γίνεται όταν εξαπλώνεται ο καρκίνος στις ωοθήκες) μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία των μυών. Ένα αίσθημα φουσκώματος είναι ύποπτο αν δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στην διατροφή σας ή άσκηση.

4. Συχνή ούρηση

Ήδη αναφέραμε αυτό το σύμπτωμα, αλλά η συχνή ούρηση μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στις ωοθήκες, εξηγεί ο Hoffman. “Υπάρχει περιορισμένος χώρος στην λεκάνη,” λέει. “Αν μια γυναίκα έχει όγκο εκεί, θα πιέζει την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να μειωθεί η χωρητικότητα της.” Αυτό μπορεί σας κάνει να νοιώθετε την ουροδόχο κύστη σας γεμάτη και να πρέπει να ουρείτε συχνά.

5. Ακανόνιστη έμμηνος ρύση

Αυτό το σύμπτωμα είναι σημαντικό, λέει ο Hoffman. Όταν υπάρχει όγκος στις ωοθήκες, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του αίματος και αλλάζει τον κύκλο σας. Επομένως προσέξτε τυχόν αλλαγές στην έμμηνο ρύση σας (πιο συχνά, πιο σπάνια) και επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

6. Πόνος κατά την διάρκεια της συνουσίας

Υπάρχουν πολλά αίτια για την εμφάνιση πόνου κατά την διάρκεια της συνουσίας και μερικά από αυτά συνδέονται με τον καρκίνος στις ωοθήκες. Ο Hoffman εξηγεί: “Μπορεί ο όγκος στις ωοθήκες να πιέζει τον κόλπο σας κάτι που προκαλεί πόνο. Μια άλλη πιθανότητα είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν έχετε καρκίνο στις ωοθήκες και αυτό οδηγεί σε ξηρότητα. Αυτό επίσης μπορεί να προκαλέσει ενόχληση ή πόνο.”

7. Γαστρικό οξύ ή καούρα

“Αφού ο καρκίνος στις ωοθήκες έχει να κάνει λεκάνη σας, μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο υπόλοιπο σώμα σας,” εξηγεί ο Westin. “Ασκείται πίεση στο στομάχι σας και αυτό επηρεάζει και τον οισοφάγο σας. Όλα πάνε σε λάθος κατεύθυνση και αυτό μπορεί να προκαλεί γαστρικά υγρά ή καούρα.”

Μεγαλύτερες γυναίκες

Ο καρκίνος στις ωοθήκες είναι πιο συνηθισμένος σε μεγαλύτερες γυναίκες επομένως αν είστε ακόμα νέα και αντιμετωπίζετε ένα από αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε κάτι άλλο. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση και να προσέχετε το σώμα σας. Αν ανησυχείτε ότι κάτι πάει στραβά θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Related posts

Δρ. Στίβεν Πετράτος: «Είμαστε πολύ κοντά στην οριστική θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας»

admin

Σημαντικό: ΑΥΤΕΣ είναι οι οδηγίες πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που πνίγεται ένα παιδί

admin

«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα! Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – Οι 3 αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

admin
elGreek