Επικαιρότητα Υγεία

Πράσινο φως στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 με 15 χρονών

Πράσινο φως στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 με 15 χρονών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα πως το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό κρίθηκε ασφαλές και για παιδιά 12 – 15 ετών.

Στο πλαίσιο της σχετική Συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, έκανε γνωστό επίσης πως η σύσταση για τη χορήγηση του σκευάσματος της Pfizer στα παιδιά 12 -15 ετών δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή που ισχύει για τους 16 ετών και άνω.

Δηλαδή, ο ΕΜΑ συστήνει το εμβόλιο να γίνεται στους μύες του βραχίονα των παιδιών και η δεύτερη δόση να γίνεται αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων. Έτσι το εμβόλιο της Pfizer γίνεται το πρώτο σκεύασμα κατά του κορονοϊού παίρνει άδεια για να χορηγηθεί στους εφήβους στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο EMA παράλληλα τόνισε ότι παρακολουθεί συνεχώς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε ανακοίνωσή του τόνισε πως τα διαθέσιμα στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19 δεν δείχνουν να υπάρχει ανάγκη για τρίτη, ενισχυτική δόση.

O EMA βρίσκεται σε συνομιλίες με τις παρασκευάστριες εταιρείες για να επιβεβαιωθεί ότι τρίτη δόση δεν απαιτείται. Για την τελική απόφαση θα χρειαστούν “επιπλέον ενδείξεις”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ οι συλλογή δεδομένων συνεχίζεται.

Περισσότεροι από 12 διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί των εμβολίων δήλωσαν στο Reuters ότι ο αρχικός εμβολιασμός ίσως προσφέρει προστασία διαρκείας έναντι του αρχικού κορονοϊού και των νέων στελεχών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ορισμένοι από τους ειδικούς αυτούς δήλωσαν ανήσυχοι για το γεγονός ότι οι προσδοκίες του κοινού καθορίζονται από στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας αντί από επιστήμονες, αν και πολλοί συμφωνούν ότι είναι σωστή η πρακτική των εταιρειών να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη τέτοια ανάγκη.

Η Moderna αναμένεται να είναι η επόμενη που ζητήσει άδεια για τα παιδιά

ΗΠΑ και Καναδάς έχουν ήδη εγκρίνει την χρήση του εμβολίου για τους εφήβους 12-15 ετών, ενώ πράσινο φως άναψε και η Ιαπωνία όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας το πρωί της Παρασκευής. Η Γερμανία μάλιστα σχεδιάζει να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών από 12 ετών από το Σεπτέμβριο. H Moderna αναμένεται να είναι η δεύτερη εταιρεία που θα καταθέσει αίτημα άδειας έγκρισης του εμβολίου της σε εφήβους και παιδιά 12 ετών και άνω.

[via]

Related posts

Βρετανία: Περισσότεροι πεθαίνουν πια από γρίπη και πνευμονία παρά από κορωνοϊό

admin

Μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κινδυνεύουν να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό. Αλήθεια ή Ψέμα

admin

Κορωνοϊός: Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Μαυρίδης – «Μου έχουν “κοπεί” τα πόδια»

elenh fatsh
elGreek