Απόψεις Υγεία

Παιδίατρος: Δεν συμφωνώ να εμβολιάζουμε τα παιδιά σωρηδόν επειδή έχουμε ενήλικες ξεροκέφαλους

Παιδίατρος: Δεν συμφωνώ να εμβολιάζουμε τα παιδιά σωρηδόν επειδή έχουμε ενήλικες ξεροκέφαλους

Να προχωρήσει ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. 

Με δεδομένο ότι οι έως τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, αλλά και το γεγονός  ότι η «μετάλλαξη Δέλτα» χτυπά ιδιαίτερα τους νεότερους και τους μη εμβολιασμένους η επιτροπή δίνει το πράσινο φως για να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού και στους εφήβους.

Η απόφαση για την επισημοποίηση της σύστασης αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής και κατόπιν αναμένεται να ανοίξει και στην πλατφόρμα η δυνατότητα για ραντεβού.

Ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Ράδιο ΕΝΑ επεσήμανε ότι οι περισσότεροι γονείς είναι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τα παιδιά τους.

Όπως ανέφερε είναι δύσκολο να πει ένας παιδίατρος στον νέο γονιό να εμβολιάσει το ανήλικο παιδί του, από τη στιγμή που οι ενήλικες και ιδίως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι ευάλωτοι απέναντι στον ιό, δεν προστρέχουν μαζικά στους εμβολιασμούς.

Αναπόφευκτο ήταν να έρθει η συζήτηση και στην Ευρώπη για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, καθώς αυτός έχει ήδη ξεκινήσει στον Καναδά, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Στην Ελλάδα όμως , ο γνωστός παιδίατρος εξέφρασε την άποψη ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να κατευθυνθεί στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και όχι στα παιδιά. «Δεν έχουμε τελειώσει με τους ενήλικες για να συζητάμε τόσο έντονα τον εμβολιασμό των παιδιών. Καλά είναι και τα πριμ στους νέους, δεν διαφωνώ , από κει και πέρα θα πρέπει να πείσουμε τον υπόλοιπο πληθυσμό ότι η ανοσία αγέλης θα έρθει μέσα από αυτούς κυρίως, παρά μέσα από τα παιδιά. Αυτό που δεν μου αρέσει αισθητικά είναι να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά σωρηδόν επειδή έχουμε ενήλικες ξεροκέφαλους. Με αυτό δεν είμαι σύμφωνος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος.

Γιατί οι γονείς είναι σκεπτικοί με τον εμβολιασμό των παιδιών

«Όταν βλέπουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πως θα τους πω να εμβολιάσουν το παιδί τους 11-12 ετών. Στη ζωή υπάρχουν θέματα ιατρικά που πρέπει να τα σεβόμαστε και τα μελετούμε, υπάρχουν και θέματα ηθικά που και σ’ αυτά πρέπει να κάνουμε το ίδιο».

Τόνισε ο έμπειρος παιδίατρος, ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι πολύ θετικός στον εμβολιασμό των παιδιών συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως «φαίνεται σαν να κάνουμε τέτοιου είδους τυφλά χτυπήματα , δηλαδή προσπαθούμε να πείσουμε τους ενήλικες , εκείνοι δεν πείθονται και λέμε εντάξει, ας εμβολιάσουμε τα παιδιά».

Για την ασφάλεια των εμβολίων

Αναφορικά με την καταλληλότητα των εμβολίων σε παιδιά και εφήβους ο κ. Χαρίτος εξήγησε πως το εμβόλιο της Pfizer είναι το μόνο που έχει κλινικές δοκιμές για τους εφήβους, ενώ σημείωσε πως η εν λόγω εταιρεία έχει κι άλλο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, με την τάση να δείχνει ότι υπάρχει η προοπτική να κατέβει το ηλικιακό όριο ακόμη παραπάνω.

«Το εμβόλιο φαίνεται πως είναι ασφαλές. Στα παιδιά που έχει δοκιμαστεί έχουν καταγραφεί κάποια ελάχιστα περιστατικά αλλεργιών, τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιοδήποτε εμβόλιο ή σε οποιοδήποτε φάρμακο.

Το εμβόλιο δεν είναι δοκιμασμένο σε ένα πολύ μεγάλο παιδιατρικό πληθυσμό . Οι κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας εφήβους ως εθελοντές είναι επιτυχημένες αλλά οι κλινικές δοκιμές που αφορούν στα παιδιά κυμαίνονται σε πολύ μικρότερο εύρος απ΄ ότι των ενηλίκων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος, τονίζοντας πως πρώτα πρέπει να εμβολιαστεί ο ενήλικος πληθυσμός και ιδίως οι ηλικιωμένοι κι έπειτα να ανοίξει η συζήτηση για τα παιδιά και τους εφήβους.

Πηγή : newsitamea.gr

Related posts

Παγώνη για 15χρονο παιδί που πέθανε μετά την 1η δόση: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα»

admin

Μόσιαλος για Εμβόλιο Οξφόρδης: «99% αποτελεσματικότητα και σε ηλικιωμένους»

elenh fatsh

Μετάλλαξη του κορωνοϊού μπορεί να ξεφύγει από την εξουδετερωτική δράση αντισωμάτων

elenh fatsh
elGreek