Υγεία

Επιστήμονες: Οι ανεμβολίαστοι είστε «εργοστάσια μεταλλάξεων»

Επιστήμονες: Οι ανεμβολίαστοι είστε «εργοστάσια μεταλλάξεων» 

Οι ανεμβολίαστοι δεν “παίζουν” μόνο με τη δική τους υγεία, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν κίνδυνο για όλους αν μολυνθούν από κορονοϊό. Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις.

Κι αυτό διότι οι ανεμβολίαστοι δεν διακινδυνεύουν απλώς τη δική τους υγεία αλλά αποτελούν κίνδυνο για όλους αν μολυνθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή η μόνη πηγή νέων παραλλαγών κορονοϊού είναι το σώμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί.

“Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανά εργοστάσια μεταλλάξεων”, δήλωσε στο CNN ο Δρ William Schaffner, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

“Όσο περισσότερα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες για πολλαπλασιασμό του ιού. Όταν συμβαίνει αυτό, μεταλλάσσεται και μπορεί να προκύψει μια παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο σοβαρή στην πορεία της” πρόσθεσε.

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται και ενώ ο κοροναϊός δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μετάλλαξη, αλλάζει και εξελίσσεται.

Οι περισσότερες από τις αλλαγές δεν σημαίνουν τίποτα για τον ιό, και μερικές μπορούν να τον αποδυναμώσουν. Αλλά μερικές φορές, ένας ιός αναπτύσσει μια τυχαία μετάλλαξη που του δίνει ένα πλεονέκτημα – καλύτερη μεταδοτικότητα, για παράδειγμα, ή πιο αποτελεσματική αναπαραγωγή ή ικανότητα να μολύνει μια μεγάλη ποικιλία ξενιστών.

Οι ιοί με πλεονέκτημα θα “νικήσουν” άλλους ιούς και τελικά θα αποτελούν την πλειονότητα των σωματιδίων του ιού που μολύνουν κάποιον. Εάν το μολυσμένο άτομο μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλον, θα μεταδώσει τη μεταλλαγμένη έκδοση.

Εάν μια μεταλλαγμένη έκδοση είναι αρκετά επιτυχής, γίνεται μια παραλλαγή. Αλλά πρέπει να πολλαπλασιαστεί για να γίνει αυτό. Ένα μη εμβολιασμένο άτομο παρέχει αυτή την ευκαιρία.

Χωρίς διασπορά δεν υπάρχει μετάλλαξη

“Καθώς οι μεταλλάξεις εμφανίζονται σε ιούς, αυτές που παραμένουν είναι αυτές που διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό”, δήλωσε ο Andrew Pekosz, μικροβιολόγος και ανοσολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στο CNN.

“Κάθε φορά που αλλάζουν οι ιοί, αυτό δίνει στον ιό μια διαφορετική πλατφόρμα για να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις. Τώρα έχουμε ιούς που διαδίδονται πιο αποτελεσματικά”.

Οι ιοί που δεν εξαπλώνονται δεν μπορούν να μεταλλαχθούν.

Παραλλαγές έχουν προκύψει σε όλο τον κόσμο – η παραλλαγή B.1.1.7 ή Alpha εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Η παραλλαγή B.1.351 ή Beta εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Η παραλλαγή Delta, που ονομάζεται επίσης B.1.617.2, εμφανίστηκε πρώτη στην Ινδία. Και οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει πολλές δικές τους παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της B.1.427 ή Epsilon για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και της παραλλαγής B.1.526 ή Eta για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

Τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν καλά από όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό οι γιατροί και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας θέλουν να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα.

“Κάθε φορά που βλέπουμε τον ιό να κυκλοφορεί στον πληθυσμό, ιδιαίτερα σε έναν πληθυσμό που έχει θύλακες ανοσοποιημένων ατόμων, εμβολιασμένων ατόμων και θύλακες μη εμβολιασμένων ατόμων, έχετε μια κατάσταση όπου ο ιός μπορεί να δοκιμαστεί”, δήλωσε ο Pekosz.

Εάν ένας ιός προσπαθεί να μολύνει κάποιον με ανοσία, μπορεί να αποτύχει ή μπορεί να επιτύχει και να προκαλέσει ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πολλαπλασιαστεί ως απάντηση στην πίεση από ένα αρχικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ιός που θα πετύχει. θα είναι ο ιός που κάνει μια τυχαία αλλαγή που θα τον κάνει να είναι λιγότερο ορατός στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πληθυσμοί μη εμβολιασμένων ανθρώπων δίνουν στον ιό την δυνατότητα όχι μόνο να εξαπλωθεί, αλλά και για να αλλάξει.

“Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μετάλλαξη σε ένα άτομο”, δήλωσε ο Δρ Philip Landrigan, παιδίατρος και ανοσολόγος στο Boston College.

Πηγή : news247.gr

Related posts

ΜEΓAΛH ΠΡOΣOΧH στις πατάτες πoυ μαγειρεύετε – O κiνδυνoς πoυ σiγoυρα δεν ξέρετε

elenh fatsh

Μετάλλαξη Δέλτα: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν – Προσβάλλει κυρίως νέους, ακόμα και 8χρονα

admin

Κορωνοϊός: Έρχονται εμβόλια δεύτερης γενιάς – Πιο αποτελεσματικά και κατά των μεταλλάξεων

admin
elGreek