Top News Αξίζει να Διαβάσεις

11 Τραγικά Λάθη των Γονιών που είναι Καταστροφικά για τα Παιδιά.

Όλοι οι γονείς έχουν ένα ξεχωριστό τρόπο ανατροφής των παιδιών τους. Κάνουν ότι καλύτερο μπορούν αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.

Γι’αυτό και όταν κοιτούν πίσω, όλοι θέλουν να διορθώσουν κάποια λάθη που έγιναν στο παρελθόν.

Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που μετανιώνουν και κάνουν τα πάντα για να μην τα επαναλάβουν.

1. Μάλωναν τα παιδιά τους υπερβολικά.

Πολλοί γονείς νομίζουν ότι όσο μεγαλύτερες προσδοκίες έχει από το παιδί σου τόσο πιθανότερο είναι να πετύχουν, αλλά αυτό είναι λανθασμένο. Το να μαλώνεις περισσότερο από το φυσιολογικό το παιδί σου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την συμπεριφορά τους.

Τιμωρία για κακούς βαθμούς

Το να τιμωρείς το παιδί σου επειδή είχε κακούς βαθμούς στο σχολείο είναι επίσης πολύ βλαβερό.
Μπορεί να «σκοτώσει» την επιθυμία για μάθηση αλλά και να χαλάσει τις σχέσεις γονέα-παιδιού.

Έτσι συμπερασματικά θα πούμε ότι καλό θα ήταν να «μαλώνετε» το παιδί σας με τον σωστό τρόπο και για πράγματα που έχουν σημασία. Το σπάσιμο ενός ποτηριού δεν είναι ένα από αυτά.

2. Δεν ήταν εκεί στα πιο σημαντικά γεγονότα των παιδιών τους

Οι περισσότεροι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν την δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (σπίτι-παιδιά-δουλειά). Αλλά τα παιδιά χρειάζονται απεγνωσμένα τους γονείς τους να είναι εκεί γι’αυτά σε όλα τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή τους. Πολλές φορές η παρουσία των γονιών είναι μια έντονη επιθυμία για τα παιδιά ακόμη και σε σχετικά “ασήμαντες” περιπτώσεις, όπως στα παιχνίδια, στις χειροτεχνίες και γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού. Και όταν λέμε ασήμαντες δεν το εννοούμε κυριολεκτικά, γιατί για το παιδί είναι εξίσου σημαντικές αλλά οι γονείς μερικές φορές δεν το βλέπουν έτσι.

Έτσι την επόμενη φορά που το παιδί σου θα σου ζητήσει να παίξετε μαζί ενώ εσύ είσαι στο κινητό σου ή διαβάζεις κάτι, σκέψου πόσο σημαντικό είναι αυτό που σου ζητάει το παιδί σου και προσπάθησε να δημιουργήσεις αναμνήσεις μαζί του. Έτσι θα κάνεις την σχέση με το παιδί σου πιο ισχυρή.

3. Τα παιδιά τους δεν έπαιξαν με αρκετά δημιουργικά παιχνίδια

Φυσικά το ότι τα παιδιά σας δεν έπαιξαν με αρκετά δημιουργικά παιχνίδια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν σημαντικοί στη ζωή τους, ή δεν θα γίνουν ζωγράφοι ή καλλιτέχνες.
Από την άλλη όμως, το να ασχολούνται τα παιδιά από την νεαρή τους ακόμη ηλικία, με δημιουργικές δραστηριότητες, επίδρα θετικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, της εφυίας, της φαντασίας και του λεξιλογίου. Επίσης όταν το παιδί ασχολείται με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσεις τι αρέσει περισσότερο στο παιδί σου και σε τι ταλέντα έχει.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να δείξουν πολλά υποσχόμενες ικανότητες ακόμα και σε πολύ μικρή ηλικία.

4. Δεν τράβηξαν σαν γονείς αρκετές φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους

Το να βγάζεις όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες έχει μεγαλύτερα οφέλη απ’όσα μπορείς να φανταστείς. Κάθε φορά που κοιτά μια φωτογραφία είναι σαν να ξαναζωντανεύει η στιγμή που έζησες και αυτό είναι κάτι το μαγικό. Επίσης όταν θα μεγαλώσεις και θα βλέπεις τις φωτογραφίες μαζί με τα παιδιά σου, θα ζείτε μαζί όλες αυτές τις στιγμές και τα κατορθώματα τους και αυτό είναι κάτι το συγκλονιστικό. Τραβήξτε όσες περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε. Και παρότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή, το να έχεις ένα παραδοσιακό άλμπουμ με φωτογραφίες μπορεί να γίνει μια πολύ όμορφη οικογενειακή παράδοση.

5. Δεν λάμβαναν υπόψιν τους την γνώμη των παιδιών τους

Ατάκες του τύπου, είσαι πολύ μικρός για να αποφασίζεις, οι ενήλικες γνωρίζουν περισσότερα κλπ είναι σίγουρα μερικές που έχεις να θυμάσαι κι εσύ από την δική σου παιδική ηλικία. Ενοχλητικές έτσι δεν είναι; Αυτή η συμπεριφορά όμως μπορεί να έχεις σημαντικές επηρροές στο μέλλον του παιδιού. Αν τα παιδιά νιώσουν ότι η γνώμη τους δεν υπολογίζεται σχεδόν καθόλου μπορεί να μεγαλώσουν νίωθοντας ανασφαλή και είναι πολύ λογικό αν το σκεφτεί κανείς. Πως θα ξέρεις τι θέλεις στη ζωή σου ή ποιους στόχους θέλεις να πετύχεις αν στην ζωή σου αποφάσιζε πάντα κάποιος για σένα.

Από την άλλη εννοείται ότι δεν γίνεται να κάνεις το χατίρι στο παιδί σου συνεχώς καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να φέρεις πχ στο σπίτι σου όλα τα αδέσποτα που θα βρει στον δρόμο. Αντ’αυτού εξήγησε του τους λόγους που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, πχ τα μικρόβια που μπορεί να κουβαλάνε.

6. Δεν απολάμβαναν την επικοινωνία με τα παιδιά τους

Η επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού είναι ίσως από τα σημαντικότερα στοιχεία στο μεγάλωμα τους. Έτσι αν δεν αφιερώσετε αρκετό χρόνο για το κτίσιμο της, κάποια στιγμή θα ξυπνήσετε και το παιδί σας θα έχει μεγαλώσει πια και θα ζει τη δική του ζωή. Φυσικά είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνετε κι εσείς δικά σας πράγματα μέσα στο σπίτι, όταν το παιδί παίζει μόνο του, αλλά προσπαθήστε να μην το κάνετε συνήθεια. Τα παιδιά δεν θέλουν μόνο την φυσική σας παρουσία αλλά και συναισθηματικο δέσιμο για να νιώσουν ότι νοιάζεστε και ότι είναι αγαπητά. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω οπότε απολαύστε όσο μπορείτε τον χρόνο σας με τα παιδιά σας.

7. Δεν τα εκπαίδευσαν αρκετά σχετικά με τα χρήματα

Για κάποιο λόγο μερικοί γονείς αποφεύγουν να συζητούν με τα παιδιά τους σχετικά με τα χρήματα. Φυσικά αυτά τα παιδιά δεν σημαίνει ότι θεωρούν ότι τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα, αλλά μπορεί να θεωρούν ότι τα λεφτά εμφανίζονται με μαγικό τρόπο στα ΑΤΜ. Χωρίς να δείξετε στα παιδιά σας την υπεύθυνη σπατάλη των χρημάτων, τα παιδιά δεν  κατανοούν την πραγματική αξία τους και αδυνατούν να διαχειριστούν τα εισοδήματα τους. Δίνοντας ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά σας τα μαθαίνετε την αποταμίευση και το πως να τα ξοδεύουν σοφά. Μπορείτε επίσης να τους δείξετε από μικρή ηλικία πως να βγάλουν τα δικά τους χρήματα φροντίζοντας τον κήπο, κάνοντας babysiting, βγάζοντας βόλτα τον σκύλο κ.α.

8. Δεν έκαναν τα παιδιά τους αρκετά ευτυχισμένα

Μια από τις τύψεις των γονιών όταν κοιτούν πίσω είναι ότι δε έκανανα τα παιδιά τους αρκετά ευτυχισμένα. Κάποιες από τις πιο πολύτιμες αναμνήσεις μας είναι ευτυχισμένες στιγμές που περάσαμε με τους γονείς μας, και τις αναπολούμε αρκετά συχνά. Κάθε παιδί πρέπει να έχει νέες εμπειρίες και να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον, αυτό τα κάνει ευτυχισμένα. Και αν τα παιδιά είναι ευτυχισμένα, αναπτύσσονται πιο σωστά και μεγαλώνοντας θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής στην ενήλικη ζωή τους και στην δημιουργία σχέσεων. Διασκεδάστε λοιπόν με τα παιδιά σας. Πάτε σε ένα λούνα παρκ, μπείτε σε μια βάρκα μαζί του, κάντε κάτι διασκεδαστικό τουλάχιστον μια φορά την ημέρα και σιγουρέψτε ότι το παιδί σας θα έχει όσο το δυνατόν περισσότερες χαρούμενες στιγμές στη ζωή του.

9. Δεν πήραναρκετές φορές αγκαλιά α παιδιά τους

Οι αγκαλιές δεν είναι μόνο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας. Μας προφυλάσσουν από το στρες και γενικότερα λειτουργούν ευργετικά στο σώμα και το μυαλό. Μερικοί όμως νομίζουν ότι το να αγκαλιάζεις πολύ το παιδί σου τότε το κάνεις λιγότερο υπάκουο, και όταν έχει να κάνει με ένα μωρό τότε νομίζουν ότι οι πολλές αγκαλιές κακομαθαίνουν. Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνει ένα παιδί τόσο λιγότερα θέλει την αγκαλιά του γονιού του. Έτσι απολάυστε τις αγκαλιές των παιδιών σας όσο μπορείτε πριν να είναι αργά.

10. Δεν υπήρχε συνέπεια

Η συνέπεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Για παράδειγμα, δεν αφήνετε το παιδί σας να φάει ένα ανθυγιεινό φαγητό, αλλά ξαφνικά λόγω μεγάλου φόρτου στη δουλειά, παραγγέλνετε να φάτε μια πίτσα. Πριν να το καταλάβεις, το ζητάνε σε κάθε γεύμα. Μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο να τηρείτε πάντα τους κανόνες, αλλά το να μην το κάνετε οδηγεί σε σοβαρές τύψεις. Τα παιδιά μπερδεύονται για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Χωρίς ξεκάθαρα όρια, μάλλον δεν θα συμπεριφέρονται όπως θα θέλατε και αναπόφευκτα θα πρέπει να αντιμετωπίσετε θέματα με την πειθαρχία. Επίσης μην ξεχνάτε ότι πρέπει να ακολουθείτε και τους δικούς σας κανόνες για να θέτετε πρώτοι το παράδειγμα. Όταν λέμε όχι στο τηλέφωνο κατά την διάρκεια του φαγητού, αυτό σημαίνει όχι για όλους!

11. Ακολουθούσαν συχνά συμβουλές τρίτων

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αντισταθούν στο να δίνουν συμβουλές, και κάποιες φορές χωρίς καν να τους το ζητήσουν. Όταν είσαι δε νέος γονιός είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να τις ακολουθήσεις. Υπάρχουν μερικές συμβουλές πολύ σωστές και κανείς δεν λέει ότι δεν θα κάνουν καλό στο παιδί σας αλλά μην ξεχνάτε, εσείς είστε ο γονιός και εσείς πρέπει να έχετε τον τελευταίο λόγο.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μην αφήνετε τρίτους να μαλώνουν το παιδί σας. Το παιδί πρέπει να νιώθει ότι υπάρχει πάντα κάποιος να το υπερασπιστεί. Κάντε το λοιπόν να νιώθει ότι μπορεί να βασίζετε πάντα σε εσάς.

Δείτε το παρακάτω video

Ποια είναι λοιπόν η δική σας γνώμη για όλα αυτά και ποια έιναι η καλύτερη παιδική σας ανάμνηση;

Περιμένω τα σχόλια σας!

Επιμέλεια άρθρου: heromoms.gr

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγκριση μας ή χωρίς την χρήση ενεργού link.

 

Related posts

Εσείς το Ξέρατε; Δείτε Γιατί Πρέπει να Βάζουμε Φύλλα Δάφνης στο Καλοριφέρ

admin

Τους κοιτούσε όλο το μαγαζί: Ο Νίκος Κοκλώνης βγήκε για φαγητό με το «γυναικάκι του» & όλοι έτριβαν τα μάτια τους

admin

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για Καιρό: Ισχυρό Κύμα Χιονιά Φέρνει η Κακοκαιρία. Πότε και Πού θα Ξυπνήσουν με Λευκό Τοπίο

admin
elGreek