Επικαιρότητα Θρησκεία/Εκκλησία

«Ας έρθει όλη η αστυνομία» – Δεν κάνει πίσω ο Αρχιεπίσκοπος και πάει με δικά του μέτρα στην Μ. Εβδομάδα

«Ας έρθει όλη η αστυνομία» – Δεν κάνει πίσω ο Αρχιεπίσκοπος και πάει με δικά του μέτρα στην Μ. Εβδομάδα

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η Εκκλησία κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως, μετά από τα εξαγγελθέντα μέτρα από την Κυβέρνηση για την πανδημία, ανακοίνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του με το διάταγμα της κυβέρνησης που επιτρέπει την παρουσία μόνο 50 πιστών με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καλεί τους πιστούς στους ναούς με αποστάσεις και μάσκες.

«Για αυτό εδήλωσα χωρίς μάσκα δεν θα επιτραπεί σε κανένα να μπει στο ναό και θα κάθονται αραιά. Και είπα πριν λίγο καιρό στον υπουργό, τούτο το 50 άτομα δεν μπορώ να το καταλάβω, αν έχω ένα ναό μεγάλο γιατί να βάλω μόνο 50; να βάλω 100 με αποστάσεις τι σε πειράζει.δεν μου απαντά», είπε χαρακτηριστικά το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος.

Συγκεκριμένα, εντός του Ναού θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και όλοι να φέρουν μάσκες, εκτός του Ναού να τοποθετηθούν καθίσματα διατηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις, κατά την διάρκεια της προσκύνησης του Νυμφίου, του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι θα πρέπει να φροντίσουν να προσέρχονται 10 πιστοί κάθε φορά και αφού εξέλθουν να προσέρχονται οι επόμενοι. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο του Ναού με τη λήψη όλων των μέτρων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

* Εντός του ναού θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και όλοι να φέρουν μάσκες
* Εκτός του ναού θα τοποθετηθούν καθίσματα με αποστάσεις

* Προσκύνημα Νυμφίου, Εσταυρωμένου και Επιταφίου – 10 πιστοί κάθε φορά
* Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο του ναού με τη λήψη όλων των μέτρων

«Δεν με ενδιαφέρει ας έρθει όλη η αστυνομία εδώ. Εγώ θέλω να είμαι αυστηρός. Δεν συμβάλλω στην αύξηση των κρουσμάτων, μάλλον αποτρέπω, εάν δεν το καταλαβαίνουν να με αφήσουν ήσυχο. Δεν είναι παιδάκια και να τους κάνω μάθημα. Είμαι ξεκάθαρος», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων καθίστανται οι Ιερείς και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, ενώ τα ωράρια τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέχρι τις 8μιση το βράδυ, έτσι ώστε οι πιστοί να επιστρέφουν στα σπίτια τους πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ.

Για το Μεγάλο Σάββατο ο κανόνας θα ψαλεί στις 10 και μισή το βράδυ, ο Καλός λόγος θα γίνει στις 11 και 30 το βράδυ και η λειτουργία θα πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις 12.00

«Δεν συμφωνώ με αυτό που έκαναν στην Ελλάδα, ο Χριστός τριήμερος κατέβηκε στον Άδη όχι διήμερος. Πήγαν να μου πουν αλλά τους είπα καθίστε φρόνιμα, εν θέμα δικό μας», είπε ο Προκαθήμενος της εκκλησίας.

ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

To πρωί τελέστηκε η Α` Θεία Λειτουργία στον νέο Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, επ’ ονόματι τού Ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας Αποστόλου Βαρνάβα. Της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, συλλειτουργούντων των επισκόπων Καρπασίας, Νεαπόλεως και Μεσαορίας.

Ο περίβλεπτος καθεδρικός ναός, του οποίου τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, συνδυάζει τον εγγεγραμμένο σταυροειδή τύπο ναού, τον αμιγώς δηλαδή βυζαντινό, αλλά και τον τύπο τής ροτόντα, αφού ο μεγάλος σε έκταση τρούλος, ο οποίος πολύ σύντομα θα κοσμηθεί με ψηφιδωτή παράσταση τού Παντοκράτορος Κυρίου, είναι ορατός στους πιστούς, από οποιαδήποτε είσοδο κι αν εισέλθουν.

Στον καθεδρικό ναό θα τελεστούν και οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως.

[via]

Related posts

Ο Σωτήρης Κοντιζάς έγινε για τρίτη φορά μπαμπάς

elenh fatsh

Ο κύβος ερρίφθη: Τα 5 μέτρα που ανακοινώνει σήμερα στις 18:00 ο Νίκος Χαρδαλιάς

admin

Βαρουφάκης: «Τζαμπατζήδες» όποιοι δεν εμβολιάζονται – Θα κάνω το εμβόλιο του κορωνοϊού δημόσια

admin
elGreek