Θρησκεία/Εκκλησία

Άγιος Συμεών: Ο προστάτης των εγκύων και των εμβρύων

Ο Άγιος Συμεών, o σοφός γέροντας που κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ, είναι ο κατ’ εξοχήν προστάτης των εγκύων και ο φύλακας άγγελος των εμβρύων. Λέγεται μάλιστα, ότι σήμερα οι έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές να μην πιάνουν μαχαίρια, ψαλίδια και να προσέχουν να μην χτυπήσουν για να μην γεννηθεί το παιδί τους σημαδεμένο.

Ο Άγιος Συμεών ήταν δίκαιος, ευλαβής και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, που του είχε φανερώσει ότι δε θα πέθαινε πριν δει το Χριστό.

Σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό όπου είδε τον Ιωσήφ και την Μαρία να έρχονται προς το μέρος του με το μωρό τους στην αγκαλιά τους.

Ο Συμεών, πληροφορημένος από το Πνεύμα ότι το βρέφος αυτό είναι ο Χριστός, έτρεξε και πήρε τον Ιησού στην αγκαλιά του. Τον κράτησε ευλαβικά, ύψωσε το βλέμμα του στον ουρανό και είπε ευχαριστώντας το Θεό: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη· ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις άποκάλυψιν εθνών και δόξαν λάου σου Ισραήλ».

Δηλαδή: Τώρα, πάρε την ψυχή μου Δέσποτα, σύμφωνα με το λόγο σου, ειρηνικά, διότι τα μάτια μου είδαν αυτόν που θα φέρει τη σωτηρία που ετοίμασες για όλους τους λαούς και θα είναι γι’ αυτούς φως, που θα αποκαλύψει τον αληθινό Θεό και θα δοξάσει το λαό σου Ισραήλ.

Τα Λείψανα του Αγίου Συμεών μεταφέρθηκαν από την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη και κατατέθηκαν στο Ναό της Παναγίας των Χαλκοπρατείων. Από εκεί αφαιρέθηκαν το 1204 μ.Χ., πέντε ημέρες μετά την άλωση της Πόλεως από τους Φράγκους, από τους Βενετούς Πέτρο Steno, Άγγελο Drusiano και Ανδρέα Balduino και μεταφέρθηκαν στη Βενετία. Μετά την αναγνώριση του 1317 μ.Χ. τα Λείψανα τοποθετήθηκαν σε μαρμάρινη σαρκοφάγο, η οποία το 1733 μ.Χ. τοποθετήθηκε κάτω από την Αγία Τράπεζα του προς τιμήν του Ναού, όπου και σήμερα φυλάσσονται.

Πηγή: saint.gr

Related posts

Θεοφάνεια: Κοινώνησαν πιστοί στην Μητρόπολη Πειραιώς

admin

Παρέμβαση Ιεραρχών για τα Χριστούγεννα: «Ανοίξτε τις Εκκλησίες… χρειαζόμαστε οξυγόνο»

admin

«Ας έρθει όλη η αστυνομία» – Δεν κάνει πίσω ο Αρχιεπίσκοπος και πάει με δικά του μέτρα στην Μ. Εβδομάδα

admin
elGreek