Επικαιρότητα Κοινωνικά

Γροθιά στο στομάχι η εικόνα του μικρού πρόσφυγα που η ζωή του κρέμεται από λίγα πλαστικά μπουκάλια

Γροθιά στο στομάχι η εικόνα του μικρού πρόσφυγα που η ζωή του κρέμεται από λίγα πλαστικά μπουκάλια

Μικρός πρόσφυγας: Ένας πρόσφυγας μικρής ηλικίας επιπλέει στο νερό, χάρη σε μερικά πλαστικά μπουκάλια. Κυριολεκτικά, η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή…

Λεπτομέρειες για το περιστατικό

Ένας έφηβος μέσα στην θάλασσα. Γύρω του δεμένα πλαστικά μπουκάλια. Έχει ξεκινήσει εδώ και ώρες το ταξίδι προς την ελευθερία και παλεύει με τα κύματα. Με σωσίβιο τα πλαστικά μπουκάλια. Σκηνές καθόλου άγνωστες στην Μεσόγειο. Ο μικρός πρόσφυγας με την αγωνία και την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του προσπαθεί να βγει στην ακτή. Τα καταφέρνει.

Στην ακτή είναι στρατιώτες οι οποίοι τρέχουν στο κατόπι του. Εκείνος σκαρφαλώνει με όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει στα κάγκελα. Αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνει. Τον πιάνουν. Ξεσπάει σε κλάματα.

Οι διασώστες ανέσυραν δεκάδες παιδιά από τα νερά της Μεσογείου. Όπως χιλιάδες άλλοι μετανάστες, είχαν προσπαθήσει μαζί με τους γονείς τους να φτάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική από την μαροκινή πόλη Φνιντέκ. Με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας. Οι φωτογραφίες τριών διασωθέντων παιδιών οι οποίες δημοσιεύονται στον παγκόσμιο Τύπο, δίνουν στην κρίση ένα πρόσωπο. Η μητέρα του συγκεκριμένου μωρού είχε πηδήξει στη θάλασσα έχοντάς το στην πλάτη της για να φτάσει στην στεριά. Το παιδί όμως έπεσε στο νερό, αναφέρει η «Guardia Civil». Το μικρό αγόρι τελικά σώθηκε από τον αστυνομικό και επέζησε.

Μικρός πρόσφυγας: Η ενημέρωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών

Μεταξύ των 8.000 μεταναστών που έφτασαν στη Θέουτα εντός 36 ωρών μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης υπήρχαν πολλά ανήλικα παιδιά. Στο μεταξύ, η κατάσταση στον θύλακα έχει σχετικά ομαλοποιηθεί σχετικά. Ο αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν στο Μαρόκο αυξήθηκε σε περίπου 4.800, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών στη Θέουτα.

Πολλοί επέστρεψαν εθελοντικά, είπε. Σύμφωνα με αυτές τις επίσημες πληροφορίες, ο αριθμός των νέων αφίξεων είναι πρακτικά “σχεδόν μηδενικός”. Οι πρόσφυγες έφτασαν στη Θέουτα τη Δευτέρα και την Τρίτη και έτσι εισήλθαν στην πραγματικότητα σε έδαφος της ΕΕ. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν φτάσει ποτέ στη Θέουτα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το Μαρόκο είχε προηγουμένως χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους προς τον θύλακα.

Μικρός πρόσφυγας: Η διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα ήταν η αφορμή

Παρατηρητές στην Ισπανία είναι πεπεισμένοι ότι την κρίση πυροδότησε η διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα, η οποία ήταν ισπανική αποικία έως το 1975. Το Μαρόκο διεκδικεί μεγάλα τμήματα αυτής της αραιοκατοικημένης περιοχής στις ακτές του Βόρειου Ατλαντικού. Το Ραμπάτ είναι εξοργισμένο διότι ο αρχηγός του κινήματος ανεξαρτησίας Πολισάριο, ο Μπραχίμ Γκάλι, νοσηλεύεται σε ισπανικό νοσοκομείο. Η χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων ήταν ένα είδος αντιποίνων του Μαρόκου, κατά τους παρατηρητές.

Αν και το Μαρόκο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία και την Ισπανία το 1956, η Ισπανία έχει ακόμη δύο θύλακες στη Βόρεια Αφρική: τη Θέουτα στα στενά του Γιβραλτάρ και τη Μελίλα, 250 χιλιόμετρα ανατολικά. Και οι δύο διεκδικούνται από το Μαρόκο. Κοντά και στις δύο περιοχές, δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, περιμένουν μια ευκαιρία να έρθουν στην ΕΕ.

Συνήθως πολλές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ταυτόχρονα. Πιθανώς λόγω της πανδημίας της κορώνας, δεν υπήρξαν πρόσφατα πολλές τέτοιες προσπάθειες.

[via]

Related posts

«Μη λες ναι για να είσαι ευγενική»: Μια μητέρα γράφει μια λίστα με κανόνες για την κόρη της

admin

Βίκυ Ξανθοπούλου: Μια Ελληνίδα νηπιαγωγός είναι επίσημα η Κορυφαία Δασκάλα στον Κόσμο

admin

Ξέσπασμα Καρανίκα: «Απαγορεύεται η συνάθροιση 4 ατόμων. Στη χούντα επιτρέπονταν μέχρι 5»

elenh fatsh
elGreek