Παιδιά

Τα παιδιά που λένε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» είναι πιο ευτυχισμένα

Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν καλούς τρόπους. Η εικόνα ενός ευγενικού παιδιού καθρεφτίζει τον τρόπο που τα μεγαλώνουμε και, κακά τα ψέματα, είναι τεράστια επιβράβευση για εμάς όταν ο περίγυρος μας επαινεί για την καλή τους συμπεριφορά.

Η καλή συμπεριφορά, ωστόσο, τα βοηθάει και μακροπρόθεσμα και τα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία, αλλά και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, οι άνθρωποι που έχουν καλούς τρόπους γίνονται πιο εύκολα ευτυχισμένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί η ευγνωμοσύνη μας προκαλεί θετικά και αισιόδοξα συναισθήματα που θωρακίζουν την ψυχική μας υγεία και μας βοηθάει να χτίζουμε πιο ισορροπημένες και ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή μας.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας μέσα από καθημερινές συνήθειες να αποκτήσουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς:

Δίνοντας το σωστό παράδειγμα

Όπως είναι γνωστό και αποδεδειγμένο με τα παιδιά, οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι τα λόγια γι’ αυτό και οφείλουμε να προσέξουμε πολύ και την δική μας συμπεριφορά, αφού είμαστε το πρώτο μοντέλο μίμησης για εκείνα!

«Ευχαριστώ», «παρακαλώ»

Ειδικά στις μικρές ηλικίες, τα παιδιά υιοθετούν πολλά στοιχεία της συμπεριφοράς μας γι’ αυτό είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ευγένεια. Για παράδειγμα, μην αμελείτε να πείτε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» ή να προσέχετε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε. Γιατί μόνο έτσι θα ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

«Καλημέρα», «Γεια σας»

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να μιλήσουν σε αγνώστους ή ακόμα και φίλους με αποτέλεσμα όταν τους απευθύνουν τον λόγο, να παραμένουν σιωπηλά. Με τον τρόπο και το παράδειγμά σας ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίηση τους. Ένα ευγενικό και χαμογελαστό «καλημέρα» είναι μια καλή αρχή.

Δεν διακόπτουμε τον συνομιλητή μας

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί από μικρή ηλικία να μάθει πόσο σημαντικό είναι να σέβεται τον συνομιλητή του και να μην τον διακόπτει όταν μιλάει. Έτσι εκτός απ’ το να είναι ευγενικό, θα μάθει να έχει και αυτοέλεγχο. Στοιχεία που θα το βοηθήσουν τόσο στο σχολείο όσο και στις μετέπειτα κοινωνικές του συναναστροφές.

Η καλή συμπεριφορά μπορεί να γίνει τρόπος ζωής και να βοηθήσει τα παιδιά μας να γίνουν ευτυχισμένα στο μέλλον.

Ιόλη Πολύζουmama365

Related posts

S.O.S – Πρώτες βοήθειες: τι κάνουμε όταν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι και σε ακόμη 5 επικίνδυνες καταστάσεις

admin

Μπορείς να δίνεις στο παιδί γλυκαντικά; Και πόσο επικίνδυνα είναι

admin

Μωράκι που το εγκατέλειψε η μητέρα του επειδή γεννήθηκε χωρίς μάτια, βρήκε νέο σπίτι

elenh fatsh
elGreek