Παιδιά

Η γνώμη της ειδικού : γιατί το παιχνίδι με κούκλες βοηθά την ανάπτυξη του παιδιού

Το να είσαι γονιός δεν είναι καθόλου εύκολο. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ρόλος του γονιού στη ζωή ενός παιδιού είναι πολλαπλός και πολύ απαιτητικός. Παλεύεις πάντα για το καλύτερο, χωρίς να ξέρεις ποιο είναι τελικά αυτό, την ώρα που το άγχος για το αν τελικά οι προσπάθειές σου είναι αρκετές και προς τη σωστή κατεύθυνση δεν σε εγκαταλείπει ποτέ.

Η αλήθεια είναι, ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, αλλά γονείς που σκέφτονται, βελτιώνονται, προσαρμόζονται και μεγαλώνουν μαζί με τα παιδιά τους, μαθαίνουν και δεν διστάσουν να ζητήσουν τη γνώμη των ειδικών όταν τη χρειάζονται. Η επιστήμη και οι ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες και συμπεράσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Barbie σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και η οποία χρησιμοποιώντας τη νευροεπιστήμη απέδειξε ότι το παιχνίδι με κούκλες είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα παιδιά και για την προετοιμασία τους για το μέλλον μέσω της καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων.

Με στόχο να εμβαθύνουμε στο ζήτημα και τα αποτελέσματα της έρευνας ζητήσαμε τη γνώμη μιας ειδικού και μιας μαμάς, οι οποίες κάθισαν απέναντι η μία στην άλλη και αντάλλαξαν απόψεις σε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο.

Οι ερωτήσεις που απηύθυνε η μαμά στο video στην παιδαγωγό, είναι ερωτήσεις που προκύπτουν αβίαστα στο άκουσμα των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποίησε η Barbie και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Στο παρελθόν, οι γονείς δεν θεωρούσαν ότι το παιχνίδι με κούκλες ανήκει στην ίδια κατηγορία με παιχνίδια όπως οι κατασκευές ή τα παζλ σε ό,τι αγορά την αξία του στην ανάπτυξη του παιδιού. Κι όμως, η έρευνα απέδειξε για πρώτη φορά ότι το παιχνίδι με κούκλες ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών και την ενσυναίσθηση.
Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα συζήτησης των δύο γυναικών στο παραπάνω video, μέσα από το οποίο παρουσιάζεται και ακόμη μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας.

Το παιχνίδι με κούκλες, ακόμη και σε ατομικό επίπεδο, είναι το ίδιο ευεργετικό και για τα αγόρια εκτός από τα κορίτσια. Κι αυτό γιατί ενθαρρύνει τα παιδιά να δημιουργήσουν τους δικούς τους μικρόκοσμους και να σκέφτονται για άλλους ανθρώπους και πώς μπορούν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, τώρα που το παιδί περνά τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι μακριά από τους φίλους του, οι γονείς ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς θα διασφαλίσουν ότι το παιδί τους αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Ακόμα κι έτσι όμως, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες με το ατομικό παιχνίδι με κούκλες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η μαμά που πρωταγωνιστεί στο video μας, μοιράστηκε μαζί μας το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, η κόρη της έπαιζε με κούκλες και έφτιαχνε τη δική της πολιτεία.

Ακόμα και σε δύσκολους περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, τα παιδιά βρίσκουν τον δρόμο τους. Και τον δείχνουν και σε εμάς τους μεγαλύτερους.

 

[Via]

Related posts

Κι όμως γίνεται! Πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να κοιμάται πιο νωρίς;

admin

«Σχολείο Για Γονείς»: Δεχτείτε τα παιδιά σας όπως είναι. Όχι όπως θα έπρεπε να είναι

elenh fatsh

«Μη λες ναι για να είσαι ευγενική»: Μια μητέρα γράφει μια λίστα με κανόνες για την κόρη της

admin
elGreek