Διατροφή παιδιού

Ποια τα οφέλη του κατσικίσιου γάλατος στην ανάπτυξη του παιδιού

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται αρκετός λόγος για τα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος, για το πώς αυτό βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών και για το αν και σε ποιο βαθμό είναι μια καλή επιλογή για κατανάλωση από αυτά.

Η χημική σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος είναι, βάση επιστημονικών ερευνών, πολύ πιο κοντά σε αυτήν του μητρικού, συγκριτικά και με άλλα γάλατα που βρίσκει κανείς στην αγορά. Το PH (η οξύτητα) του κατσικίσιου γάλακτος πλησιάζει αυτό του μητρικού. Βέβαια, αυτό με κανένα τρόπο δεν  σημαίνει πως πρέπει ή πως μπορεί να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα, ειδικά πριν το βρέφος συμπληρώσει 12 μήνες ζωής. Από την άλλη πλευρά όμως, το κατσικίσιο είναι ένα γάλα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των μικρών μας.

Γιατί να επιλέξω κατσικίσιο γάλα;

Το κατσικίσιο μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική για τις μητέρες που θέλουν να έχουν περισσότερες επιλογές, πέραν του αγελαδινού και των φυτικών ροφημάτων.

Αν το παιδί μου έχει αλλεργία στο γάλα αγελάδας μπορεί να παίρνει κατσικίσιο γάλα;

Αν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα αγελάδας τότε πρέπει να κουβεντιάσετε με το παιδίατρο σας. Συνήθως υπάρχουν ειδικά γάλατα για τα παιδιά που έχουν επιβεβαιωμένη αλλεργία στο γάλα αγελάδας.

Ποιες οι διατροφικές αξίες του κατσικίσιου γάλακτος;

  • Το κατσικίσιο γάλα είναι μία πολύ καλή και φυσική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου.
  • Έρευνες έδειξαν πως είναι πιθανότατα ένα ρόφημα πιο εύπεπτο κι αυτό, μεταξύ άλλων, εξαιτίας της  χαμηλότερης πυκνότητας των πρωτεϊνών του – ειδικά σε σύγκριση με το αγελαδινό που θεωρείται ευρέως ένα πιο «βαρύ» γάλα.
  • Έχει ελάχιστες ποσότητες καζεΐνης.
  • Το κατσικίσιο γάλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.
  • Είναι ένα πολύ θρεπτικό ρόφημα, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α, νιασίνη, χαλκό και σελήνιο.

Είναι όλα τα κατσικίσια γάλατα κατάλληλα για το παιδί μου;

Δεν είναι αυτονόητο πως ένα γάλα συνίσταται και για κατανάλωση από παιδιά, επειδή απλώς είναι κατσικίσιο. Χρειάζεται έρευνα και σωστή ενημέρωση ως προς το ποιες εταιρείες προσφέρουν τις πιο ποιοτικές επιλογές, με βασική προϋπόθεση, να έχουν στην γκάμα τους προϊόντα, παρασκευασμένα ειδικά για παιδιά. Υπάρχουν στην αγορά τέτοιες εταιρείες, εγνωσμένης αξίας με βιολογικά, κατσικίσια ροφήματα που έχουν περάσει από μια αυστηρή διαδικασία παραγωγής και είναι με τέτοιο τρόπο βελτιστοποιημένα, ώστε να είναι κατάλληλα για κατανάλωση από παιδιά. Μάλιστα κάποιες έχουν προσθέσει στην γκάμα τους, κατσικίσιο σοκολατούχο γάλα.

Τι είναι καλύτερο για το παιδί μου;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα παίρνεται πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρό μας. Κάθε άνθρωπος, είτε μιλάμε για παιδί είτε για ενήλικα, έχει τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες, αναπτύσσει αλλεργίες και ευαισθησίες, οργανικές ιδιομορφίες αλλά και νόσους που πάντοτε πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Γι’ αυτό και ο καθένας αντιδρά ποικιλοτρόπως στις διάφορες τροφές -ειδικά όταν αυτές είναι δεν έχουν τύχει κατάλληλης επεξεργασίας. Ο παιδίατρός σας θα σας καθοδηγήσει σωστά.

Related posts

Σωστή Διατροφή, Θεμέλιο για Γερά Παιδιά

admin

Συχνές ερωτήσεις για την διατροφή παιδιών 1-5 χρονών

admin

Παιδί & Διατροφή: Μήπως έχει δίκιο που δεν αδειάζει το πιάτο του;

admin
elGreek