Μήπως έχει δίκιο που δεν αδειάζει το πιάτο του;
Διατροφή παιδιού Μητρότητα Παιδιά

Παιδί & Διατροφή: Μήπως έχει δίκιο που δεν αδειάζει το πιάτο του;

Τελικά, τι και πόσο θα πρέπει να τρώει ένα παιδί;

«Δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι μέχρι να τελειώσεις το φαγητό σου», μας έλεγαν όταν ήμασταν παιδιά, και τώρα πιάνουμε τον εαυτό μας να το επαναλαμβάνει, απευθυνόμενος στα δικά μας. Είναι λογικό. Η σωστή διατροφή του παιδιού μας είναι η πρώτη αγωνία που αποκτάμε ως γονείς και, όχι, δεν είναι από αυτές που ξεπερνάμε καθώς μεγαλώνει.

Δυστυχώς, πολλές φορές προσπαθούμε να τη νικήσουμε παραγεμίζοντας το πιάτο του – και χωρίς να δίνουμε πάντα ανάλογη έμφαση στο περιεχόμενό του.

Τι πρέπει, λοιπόν, να περιέχει το γεύμα του, σε τι αναλογία και σε τι ποσότητα;

Και πώς θα το μετατρέψουμε σε λάτρη της υγιεινής διατροφής;

Ξεκινώντας από το… μείον

Ούτε την πρώτη φορά που δοκιμάζει αλεσμένη τροφή, ούτε όταν το μενού του αποκτά ποικιλία. Οι βάσεις για τη σωστή διατροφή του μικρού σας τίθενται από την πρώτη στιγμή της ζωής του – ή μάλλον ήδη από την εγκυμοσύνη σας. Και μάλιστα οι ανάγκες του είναι ακόμη πιο επιτακτικές κατά τις πρώτες 1000 μέρες της ζωής του (από την εγκυμοσύνη μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά του), αφού η ανάπτυξή του προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς. Πλέον οι νέοι γονείς μπορούν να βρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφής για όλο αυτό το διάστημα, αλλά και online μαθήματα με απλές, πρακτικές συμβουλές που στηρίζονται σε επιστημονικά ευρήματα στο Nestlé Baby & Me. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Nestlé που διατίθεται σε περισσότερες από 50 χώρες και χρησιμοποιείται σχεδόν από 10 εκατομμύρια γονείς.

Πιάτα με περιεχόμενο

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών μας, δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή τους. Κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες, βάσει του ύψους, του βάρους, του ρυθμού της ανάπτυξής του και, φυσικά, του επιπέδου των φυσικών του δραστηριοτήτων. Το σημαντικότερο είναι τα γεύματά του να περιέχουν όλες τις απαραίτητες διατροφικές ομάδες – και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους. Για παράδειγμα, τα δημητριακά και το γάλα του θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, ώστε να περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ομαλά, και μάλιστα στις κατάλληλες ποσότητες, ενώ οι πρωτεΐνες του καλό είναι να προέρχονται από πηγές πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως είναι τα ψάρια.

Εφαρμοσμένα μαθηματικά

Πώς μετατρέπουμε, όμως, αυτούς τους αριθμούς σε πραγματικά γεύματα; Και, κυρίως, πώς πείθουμε το μικρό μας να τα καταναλώσει; Ψυχραιμία. Τα πράγματα είναι ευκολότερα από ό,τι φαίνονται. Και πολλές φορές, η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει πάντα λόγος να ανησυχούμε.

Αγκαλιάζουμε τις διαφορές

Γιατί σήμερα δεν θέλει καν να δοκιμάσει το φαγητό του, ενώ χθες μας ζητούσε συμπλήρωμα; Οι ανάγκες του παιδικού οργανισμού μεταβάλλονται κυριολεκτικά από μέρα σε μέρα, βάσει της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσεται. Στην πραγματικότητα, κανένα νήπιο δεν θα σας κρύψει ότι πεινάει – και αν δεν πεινάει, αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες του (τουλάχιστον σε ποσότητα) έχουν καλυφθεί. Επιτρέποντάς του να φάει μόνο όσο και όταν θέλει (στο πλαίσιο των προγραμματισμένων γευμάτων και σνακ του), του μαθαίνουμε να δίνει σημασία στα σημάδια πείνας και κορεσμού που του στέλνει το σώμα του. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό

Δίνουμε σημασία στην… παρουσίαση

Όχι, δεν χρειάζεται να κάνετε… food styling, όμως η εικόνα του φαγητού του έχει τεράστια σημασία – και όχι μόνο για να το πείσετε να δοκιμάσει κάτι νέο. Πολύ συχνά, οι γονείς παρασύρονται και σερβίρουν στα παιδιά τους μερίδες ενηλίκων. Μια τεράστια μερίδα, όμως, μπορεί να το αποθαρρύνει από το να συνεχίσει το γεύμα του (που φαντάζει ατέλειωτο) ή αντιθέτως να το κάνει να τρώει ασυλλόγιστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο που διατρέχει για παιδική παχυσαρκία.

Κάτι μαγειρεύουν

Γνωρίζατε ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού, τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά; Και είναι λογικό: Μέσα από τη μαγειρική, έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα υλικά και να αισθανθούν ότι έχουν κάποιο περιθώριο επιλογής. Έτσι, αυξάνεται και η περιέργειά τους να τα δοκιμάσουν! Αν η σκέψη σάς φαίνεται ενδιαφέρουσα, όμως δεν ξέρετε πώς να την κάνετε πράξη, μπορείτε να ανακαλύψετε νόστιμες και υγιεινές συνταγές για παιδιά στην ιστοσελίδα της Maggi.

Δεν το… δωροδοκούμε

Φανταστείτε πως κάποιος σας προσφέρει χρήματα για να φάτε ένα γεύμα. Ποιες θα ήταν οι προσδοκίες σας για το περιεχόμενο του πιάτου σας; Όταν προσφέρουμε στο παιδί ανταλλάγματα για να δοκιμάσει λίγο μπρόκολο, του μαθαίνουμε ότι πρόκειται για κάτι που δεν θα του αρέσει. Το ίδιο, φυσικά, συμβαίνει και όταν το μαλώνουμε. Θυμηθείτε: Η αντιμετώπιση των τροφών ως επιβράβευση ή τιμωρία, ανοίγει τον δρόμο για μια τοξική σχέση με το φαγητό – ή ακόμη και για διατροφικές διαταραχές.

Το προετοιμάζουμε για το μέλλον

Ξέρετε ποιος μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα από οποιονδήποτε το μέγεθος της μερίδας που έχει ανάγκη; Το ίδιο το μικρό σας! Αφήνοντάς το να γεμίσει μόνο του το πιάτο του, το βοηθάτε να μάθει να ελέγχει τις ποσότητες που καταναλώνει – δεξιότητα που θα του φανεί πολύτιμη στο μέλλον. Πώς θα είστε σίγουροι ότι το γεμίζει σωστά; Το «Διατροφικό Πιάτο» της Nestlé, το Nestlé NutriSousplat, είναι σχεδιασμένο ακριβώς για να εκπαιδεύει τα παιδιά στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, στη σημασία της μερίδας αλλά και της ποικιλίας τροφίμων. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη σχεδίασή του το 2019, έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερα από 110.000 παιδιά, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Nestlé για την υγιεινή παιδική διατροφή. Πρόκειται για μια ενέργεια του προγράμματος Nestle Παιδιά όλο υγεία με την επιστημονική επιμέλεια της ομάδας διατροφολόγων MedNutrition.

Παιδιά όλο υγεία

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Nestlé Παιδιά Όλο Υγεία», η Nestlé υποστηρίζει τους γονείς στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν υγιή παιδιά – και φιλοδοξεί να έχει συμβάλλει στην καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή για 50 εκατομμύρια παιδιά μέχρι το 2030. Μέσα από την εκπαίδευση γονιών και παιδιών στους κανόνες της ισορροπημένης διατροφής, των βελτιώσεων σε αγαπημένα προϊόντα αλλά και την εισαγωγή στην αγορά νέων τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία, η εταιρεία έχει ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση προς τον τελικό της στόχο, αφαιρώντας χιλιάδες τόνους ζάχαρης, αλατιού και τρανς λιπαρών από τα τρόφιμα που φέρουν την υπογραφή της.

Για το 2020, η Nestlé έχει δεσμευτεί να προσθέσει στη γκάμα των προϊόντων της 750 εκ. μερίδες λαχανικών, 300 εκ. μερίδες συστατικών πλούσιων σε φυτικές ίνες και ξηρών καρπών και να μειώσει ακόμη περισσότερο τη ζάχαρη και το αλάτι, ενώ συνεχίζει τα προγράμματά της, που έχουν ήδη βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα Nestlé Παιδιά Όλο Υγεία εδώ.

Sponsored by Nestlé

Related posts

Νέα μαμά; Ο παιδίατρος σε καθοδηγεί για τους πρώτους έξι μήνες με το μωρό σου

admin

«Είμαι περήφανη που η 15χρονη κόρη μου, σπουδάζει υδραυλικός»

admin

«Μητέρες» Η μικρού μήκους ταινία του Γιάννη Κωσταβάρα

admin
elGreek