Κόσμος

Μετάλλαξη του κορωνοϊού προκαλεί παγκόσμιο τρόμο – «Ξέφυγε» από την Βρετανία και εξαπλώνεται σε χρόνο μηδέν

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που εμφανίστηκε στην Αγγλία, φαίνεται να εξαπλώνεται μέχρι και κατά 70% ευκολότερα από προηγούμενες μεταλλάξεις.

Η ταχεία διασπορά του VUI-202012/01, όπως ονομάζεται το νέο στέλεχος του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των κρουσμάτων υποχρέωσε την κυβέρνηση Τζόνσον να επιβάλει νέα αυστηρά τοπικά lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με την εμφάνιση του νέου στελέχους. Η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, σύμφωνα με δηλώσεις του ΠΟΥ στο BBC.

Σταματούν οι πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Ήδη κάποιες χώρες έχουν θέσει απαγορευτικό στα ταξίδια από και προς την Αγγλία. Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας) για τουλάχιστον 24 ώρες.

Παρόμοια απαγόρευση ανακοίνωσε και η Ολλανδία. Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, όπου επίσης ανιχνεύτηκε η παραλλαγή του ιού, ενώ σε ανάλογα μέτρα σκέφτεται να προχωρήσει και η Γαλλία.

Αυστηρό λοκντάουν και έκτακτα μέτρα

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ επεσήμαινε πως το νέο στέλεχος του ιού ήταν «εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό», επισήμανε ο ίδιος.

Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο lockdown σε έως και 18 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Βάσει των νέων μέτρων, απαιτείται από περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία.

Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν. «Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Ματ Χάνκοκ.

// Διαβάστε περισσότερα :

Απαλλάσσονται από κάθε νομική συνέπεια οι Pfizer/BioNTech για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά COVID-19

Τι ξέρουμε για το νέο στέλεχος

Η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού έχει πυροδοτήσει έντονη ανησυχία επειδή μεταδίδεται πολύ ταχύτερα και ευκολότερα μεταξύ των ανθρώπων λόγω μια σειράς μεταλλάξεων που ταυτοποιήθηκαν στον γενετικό του κώδικα. Ωστόσο, δεν πιστεύεται ότι νοσούν βαρύτερα από την Covid-19 όσοι μολύνονται από τον VUI-202012/01, ούτε είναι πιο αυξημένα τα ποσοστά θνησιμότητας.

Ο επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, σερ Πάτρικ Βάλανς, είπε ότι όπως έδειξαν οι αναλύσεις, η παραλλαγή του κορονοϊού περιέχει 23 διαφορετικές γενικές αλλαγές, πολλές εκ των οποίων συνδέονται με τη λεγόμενη πρωτεϊνη ακίδα, το τμήμα εκείνο δηλαδή που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να προσκολληθεί και να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των υπό ανάπτυξη εμβολίων στοχοποιεί αυτή την πρωτεϊνή ακίδα – η οποία αν αλλάξει σημαντικά, τότε τα εμβόλια δεν θα προκαλούν την αναγκαία ανοσοαπόκριση.

Γιατί μεταλλάχθηκε ο κορονοϊός

Οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς κάτι που ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση του SARS-CoV-2. «Ο κορονοϊός μεταλλάχθηκε πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο», εξηγεί ο Σάιμον Κλαρκ, καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ. Oι παραλλαγές αυτές, όπως αναφέρει στον Independent ο ιολόγος του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, Τζόναθαν Στόι, εμφανίζονται συνήθως στους ιούς «ως προϊόν λαθών στην αντιγραφή του ιικού γενετικού κώδικα» κι αυτό οδηγεί σε μικρές αλλαγές στις πρωτεϊνες των ιών όπως στον υποδοχέα ακίδας.

Η μετάδοση του ιού μεταξύ διαφορετικών ειδών του ζωικού βασιλείου είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που ευνοεί τις αλλαγές στους γενετικούς κώδικες των ιών, όπως διαπιστώθηκε και με τον SARS-CoV-2, όταν μεταπήδησε σε μινκ στη Δανία και από τα ζώα αυτά ξανά στους ανθρώπους. Αλλά και άλλες καταστάσεις, όπως η κυκλοφορία ενός εμβολίου ή η απουσία επαρκών ξενιστών μπορεί να δώσουν ώθησε σε μεταλλάξεις των ιών, που θα τους επιτρέψουν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες.

«Μεταλλάξεις αναμένονται να συμβούν καθώς αναπαράγεται ο κορονοϊός. Κάποιες παραλλαγές του με αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας έχουν ήδη παρατηρηθεί στη Βρετανία κι ολόκληρο τον κόσμο καθώς παρακολουθείται ενδελεχώς η εξέλιξή του», λέει η Γουέντι Μπάρκλεϊ, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial College του Λονδίνου.

Που έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος

Προς το παρόν η νέα παραλλαγή του κορονοϊού φαίνεται να επικεντρώνεται εντός και γύρω από τη νότια Αγγλία. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου στο νέο στέλεχος αποδόθηκε:

  • το 43% των κρουσμάτων και το 28% των εισαγωγών σε νοσοκομεία με Covid-19 στη νοτιοανατολική Αγγλία
  • το 59% των κρουσμάτων και το 38% των εισαγωγών σε νοσοκομεία στην ανατολική Αγγλία
  • και το 62% των κρουσμάτων
  • και το 34% των εισαγωγών σε νοσοκομεία στο Λονδίνο.

Από την άλλη, το νέο στέλεχος συνδέεται μόνον με το 5% των πρόσφατων κρουσμάτων στο Γιόρκσαιρ. Γενικώς, ωστόσο, το νέο μολυσματικό στέλεχος συνέβαλε εν μέρει στην αύξηση κατά πάνω από 50% των κρουσμάτων σ’ ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στο διάστημα μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου. Κι όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν δεν αναχαιτισθεί η διασπορά του, θα μπορούσε να αυξήσει κατά 0,4% τον δείκτη R στη χώρα, που υπολογίζεται στην παρούσα φάση μεταξύ 1,1% και 1,2%.

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο

Ευτυχώς το νέο στέλεχος κατά πάσα πιθανότητα δεν διαταράσσει την αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία των υπάρχοντων εμβολίων, σύμφωνα με τις δηλώσεις ειδικών σε βρετανικά ΜΜΕ. Εξηγούν ότι οι πρωτεΐνες που καλύπτουν το κέλυφος του κορονοϊού θα πρέπει να υποστούν σημαντικές γενετικές μεταμορφώσεις για να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι που δεν φαίνεται να έχει συμβεί σ’ αυτό το στάδιο, αν και συνεχίζονται οι αναλύσεις.

«Η υπόθεση εργασίας μας απ’ όλους τους επιστήμονες, είναι ότι η ανοσοαπόκριση από το εμβόλιο θα είναι επαρκής γι’ αυτόν τον ιό», είπε χθες ο σερ Πάτρικ Βάλανς, σημειώνοντας, πάντως, ότι απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση. Ο Ντάνιελ Άλτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι η ανοσοαπόκριση από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού «δεν θα επηρεαστεί από τις μεταλλάξεις, άρα τα εμβόλια θα παραμείνουν αποτελεσματικά».

 

[Via]

Related posts

Το 8χρονο μυώδες αγόρι της δεκαετίας του ’90 έχει μεγαλώσει πολύ και η εμφάνισή του είναι εντελώς διαφορετική

elenh fatsh

Τζο Μπάιντεν: Οι τραγωδίες που τον σημάδεψαν -Οι θάνατοι της γυναίκας του και των δύο παιδιών του

elenh fatsh

Δασκάλα δωρίζει κάθε μήνα πλάσμα σε 9χρονη μαθήτρια για να την κρατάει στη ζωή

admin
elGreek