Καιρός

Από τον καύσωνα και τους 45 βαθμούς… στο «βαρύ» χειμώνα: Το «καμπανάκι» του Σάκη Αρναούτογλου για τα χιόνια – Τι λένε τα μερομήνια

Το φετινό καλοκαίρι είχε αρκετά δύσκολες συνθήκες με καύσωνα, «εκτόξευση» του υδραργύρου και, δυστυχώς, καταστροφικές πυρκαγιές σαν αυτή των Βιλίων. Από την άλλη, όμως, ο Σάκης Αρναούτογλου μιλά για τον χειμώνα, προβλέποντας τον καιρό και το πότε θα χιονίσει.

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 17 Αυγούστου όμως ο έμπειρος μετεωρολόγος επιχείρησε να κάνει μια πρώτη γενική εκτίμηση για το πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας και συγκεκριμένα για το πόσα χιόνια θα πέσουν. Όπως διευκρινίζει δεν πρόκειται για πρόβλεψη, αλλά για εκτίμηση με βάση την ένταση του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Συγκεκριμένα λέει:

«Προσοχή! Δεν είναι πρόβλεψη απλά μια πρώτη και πολύ γενική εκτίμηση των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων για τον επερχόμενο χειμώνα (απόκλιση από το μέσο όρο ημερών χιονόπτωσης για το βόρειο ημισφαίριο) με βάση την προβλεπόμενη ένταση του φαινομένου Ελ Νίνιο τους επόμενους μήνες.

Το κόκκινο δείχνει ότι οι ημέρες χιονόπτωσης ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ είναι λιγότερες από το κανονικό και το πράσινο ότι οι ημέρες χιονόπτωσης ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ είναι περισσότερες από το κανονικό.

(Ελ Νίνιο: το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου)».

Τι λένε τα μερομήνια

Θα χαλάσει ο καιρός ή θα έχουμε έναν ζεστό χειμώνα;

Συνήθως βγαίνουν μετά τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Αυγούστου. Πάντως οι παλιοί λένε ότι θα έχουμε έναν ήπιο χειμώνα λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο μεγάλος καύσωνας, συνέπεσε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν προβλέψεις για τον Ιανουάριο 2022 μέχρι τον Μάρτη 2022.

Ιανουάριος 2022: Βροχές- αέρα-κρύο και αρκετά χιόνια στο τέλος του μήνα.

Φεβρουάριος 2022:Βροχές- αέρα- καταιγίδες.

Μάρτιος 2022: Ήπιος καιρός με ζέστη για την εποχή.

Πάντως λαμβάνοντας υπόψιν τον καύσωνα του Αυγούστου προβλέπονται τα μερομήνια να δώσουν ζεστές ημέρες από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβρη.

Η διαδικασία απλή: παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Δηλαδή η 1η Αυγούστου θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η 2η για του Σεπτεμβρίου, η 3η για του Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 5 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.

 

Related posts

Καιρός: «Συνθήκες προχωρημένου καλοκαιριού». Η ενημέρωση του Αρναούτογλου…

admin

«Ο καιρός τρελαίνεται μετά τα Θεοφάνεια, προσοχή…» – Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί

admin

«Κρύο μέχρι και χιόνια! Ραγδαία αλλάγη του καιρού» – Έκτακτη προειδοποίηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

admin
elGreek