Gossip Hot News / Must See

Τι απέγινε η μεγάλη περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη – Η λάθος διαχείριση και η κραυγή βοήθειας της κόρης του Μαργαρίτας

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Μυρτώ Αλτίνογλου, την κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη, τον γιο του Γιώργο Θεοδωράκη και τα εγγόνια του.

Η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν είχε μιλήσει για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μέσα από μια δημόσια ομολογία οικονομικής ανέχειας.

Τον Νοέμβριο του 2020, στο πρώτο μήνυμα βοήθειας που εξέπεμψε στο facebook, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη είχε αναφέρει ότι πεινάει, κρυώνει και δεν έχει ένα ευρώ για να καλύψει τα έξοδά της.

Και λίγους μήνες αργότερα, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έκανε νέα δήλωση ανέχειας, τονίζοντας ότι δεν έχει πάρει ούτε ευρώ για επίδομα, παρόλο που η επιχείρησή της ήταν κλειστή λόγω κορωνοϊού και ότι είναι ανασφάλιστη από το 2012.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Μαργαρίτα είχε αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα, την οργάνωση των συναυλιών με έργα του Μίκη, οι οποίες ακυρώθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια λόγω κορωνοϊού.

Η ακίνητη περιουσία και το διαμέρισμα στο Παρίσι
Η ακίνητη περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν μεγάλη, μεταξύ άλλων φέρεται να είχε αγοράσει και ένα μεγάλο διαμέρισμα στο Παρίσι, το οποίο πωλήθηκε πριν χρόνια για αρκετά εκατομμύρια. Τι έγιναν άραγε αυτά τα χρήματα και η κόρη του έφτασε σε σημείο να ζητιανεύει για βοήθεια;

Και εκτός από τα υλικά, υπάρχει και η άϋλη περιουσία του Μίκη, αφού μόνο από τα πνευματικά δικαιώματα των έργων του, όπως π.χ. με τον “Ζορμπά”, η οικογένεια λογικά θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει όχι μόνο το δικό της μέλλον, αλλά και των απογόνων τους.

Πώς όμως βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση; Και τι έχει συμβεί με την περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη;

Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει μεγάλες σπατάλες και λάθος διαχείριση στην περιουσία που δημιούργησε ο Θεοδωράκης, με αποτέλεσμα όντως σήμερα, τα μόνα έσοδα για την οικογένειά του, να είναι τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα.

Ανασφάλιστη, από το 2012 με σοβαρά οικονομικά προβλήματα
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της, η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη είχε μιλήσει για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωσε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αν και όπως αποκάλυψε, τα οικονομικά της προβλήματα ξεκίνησαν πολλά χρόνια νωρίτερα.

“Είμαστε άπραγοι από το καλοκαίρι του 2019, ενώ το καλοκαίρι του 2020 κάναμε 5 συναυλίες, μπορείς να ζήσεις μ’ αυτό; Είμαι ανασφάλιστη, καθώς έχω δώσει του κόσμου τα λεφτά στα ΤΕΒΕ, ΙΚΑ… Πολλά λεφτά και δεν πρόλαβα να μπω στη σύνταξη, όπως έμπαιναν όλοι στα 50. Τώρα είναι να μπω στα 65, αλλά από το 2012 είμαι ανασφάλιστη. Τι να πληρώνω, πώς να το πληρώνω; Παλιά δεν μπορούσα να πάω ούτε στο δημόσιο νοσοκομείο, δεν έχω ούτε ιδιωτική ασφάλιση, θα πάρω μια σύνταξη στα 67, κι ελπίζω μ’ αυτά που έχω δώσει ν’ ανέβει, αλλιώς θα είναι γύρω στα 400 ευρώ. Έχω πληγεί από το ΔΝΤ και μετά, ήταν μεγάλη καταστροφή. Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μια μίζερη κατάσταση” είχε πει η ίδια.

Το παράπονο προς την πολιτεία

Ακόμα, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη είχε εκφράσει το παράπονό της προς την πολιτεία:

“Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχω καλύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία, επειδή είμαι κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά το παράπονο μου είναι να μας χρησιμοποιούσαν κι εμάς, να μας έβαζαν στις εκδηλώσεις που κάνουν, έβαζαν άλλους. Είμαστε ορχήστρα 25 χρόνων και παρουσιάζουμε Θεοδωράκη κι όχι τον κ. Τάκη. Να μη μας δώσουν ούτε μια συναυλία; Επίσης, δεν έχω πάρει ποτέ ούτε ένα επίδομα, ούτε ένα ευρώ. Γιατί να μην πάρω ένα ευρώ, που έχω μια επιχείρηση και μου απαγορεύουν να λειτουργώ;”

Περίπου ένα μήνα αργότερα, δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε για τη δήλωση ανέχειας, αν και παραδέχτηκε πως ήταν λάθος της.

“Εβαλα τη φωτογραφία με τη λεζάντα “πεινάω” τελείως αθώα στο Facebook. Είχα ξεχάσει ότι είμαι η κόρη του Θεοδωράκη. Πειράχτηκαν οι φίλοι του. Αλλά είναι ντροπή να μην έχω λεφτά; Να σημειωθεί ότι – λόγω της γνωστής κατάστασης στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων – ο πατέρας μου έχει να εισπράξει από το 2016.

Τα χρήματα που πήρε φέτος από την ΕΔΕΜ είναι 3.500 ευρώ. Κάνω την αυτοκριτική μου και ναι, παραδέχομαι ότι ήταν λάθος μου. Από την άλλη, όμως, με βοήθησε ο κόσμος. Το ρεύμα μού το πλήρωσε η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία με βοήθησε πολύ. Μια εταιρεία επίσης, η Picovit, θα μου στέλνει εφ’ όρου ζωής τροφές για τα ζώα” πρόσθεσε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Για τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη και την περιουσία του Μίκη είχε γράψει και η Ελενα Ακρίτα:
(Θα είμαι πολύ προσεκτική σε αυτό το κείμενο. Λέξη λέξη θα το πάω. Είναι μεγάλος πειρασμός να πεις μια κουβέντα παραπάνω, όταν γνωρίζεις πρόσωπα και γεγονότα.) Η κόρη του Μίκη είναι η κόρη του Μίκη. Τίποτα παραπάνω, τίποτα περισσότερο. Από δική της επιλογή. Θα μπορούσε να γίνει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Με τη δουλειά της. Με το σπαθί της. Αντ’ αυτού έγινε η κόρη του Μίκη. Γιατί έτσι αποφάσισε. Δικαίωμά της.

Η κόρη του Μίκη πάτησε πάνω στη φήμη του. Πήρε το έργο του και το έσερνε εδώ κι εκεί με συναυλίες στο πόδι και τραγουδιστές β΄ διαλογής. Εβγαλε χρήματα, πολλά χρήματα. Και τώρα στα 62 της χρόνια, διασύρει τον πατέρα της στο πανελλήνιο λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο… άκαρδος την άφησε στον άσο. Ισχυρίζεται πως εκείνη πληρώνει την περίθαλψή του, πράγμα 100% αναληθές. Ισχυρίζεται πως εκείνη πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ – για ποια; Για τα ακίνητα που οι γονείς της τής παραχώρησαν.

Και μιλώντας για ακίνητα… Αλήθεια τα 2.000.000 ευρώ που της έδωσε ο πατέρας της από πώληση ακινήτου πριν από τρία χρόνια περίπου, τι τα έκανε; Πώς τα ξόδεψε; Πώς ξοδεύονται δύο εκατομμύρια ευρώ μέσα σε χρόνο ντετέ;

Πώς ξοδεύονται τα πνευματικά δικαιώματα, όταν ΜΟΝΟΝ από το συρτάκι του Ζορμπά θα μπορούσαν να ζήσουνε τρεις γενιές – πόσω μάλλον και με όλα τα υπόλοιπα; Πώς ξοδεύονται αλήθεια, όταν ο Μίκης και η Μυρτώ ζούσαν πάντα μια λιτή ζωή, χωρίς πολυτέλειες; Η κόρη του Μίκη θύμωσε γιατί η καραντίνα της στέρησε τις σαράντα πέντε (45!) συναυλίες που της έταξε η Μενδώνη ως “αντιπαροχή” για να μην επικρίνει ο συνθέτης τον Μητσοτάκη και την παρέα του. Το είπε άλλωστε και η ίδια “ο μπαμπάς μου στήριξε τον Μητσοτάκη όσο κανείς, γιατί μου το κάνουν τώρα αυτό;”. Δεν θα μιλήσω εδώ για τα όποια λάθη και τις πολιτικές αβλεψίες που έκανε ο Μίκης. Του τα έχω πει του ίδιου και δυο φορές τοποθετήθηκα και δημόσια. Ομως κανένας δεν μπορεί να παραγκωνίσει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ούτε καν ο ίδιος.

Αναψε και κόρωσε η δημοσιογραφία της πλάκας. Ακριτα, επιπόλαια χωρίς ίχνος ρεπορτάζ έκαναν viral τον διασυρμό ενός ανθρώπου. Φωτιές έβγαλαν τα πληκτρολόγια, όλοι ήξεραν, όλοι είχαν αποψάρα, όλοι δίκαζαν και καταδίκαζαν. Μέχρι που κυκλοφόρησε ράδιο αρβύλα ότι στις συναυλίες που έκανε επί χούντας στο εξωτερικό, αυτός λέει κοιμόταν σε σουίτες και το συγκρότημά του σε κουρελούδες. Σόρι που θα σας το χαλάσω αλλά υπήρξα αυτόπτις μάρτυς. Στα δεκαέξι μου χρόνια ο Μίκης με πήρε μαζί του σε μια περιοδεία που έκανε στη νότια Γαλλία και στο Παρίσι. Ούτε σε σουίτες κοιμόταν ο ίδιος (δεν τα γούσταρε κιόλας όλα αυτά), ούτε σε κουρελούδες το συγκρότημά του.

Μέναμε όλοι στο ίδιο ξενοδοχεία, τρώγαμε στο ίδιο τραπέζι, ήμασταν μια παρέα. Μάρτυρες η ορχήστρα του, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Πέτρος Πανδής και η Αφροδίτη Μάνου – η τελευταία μπορεί να το επιβεβαιώσει. Μίκη, άκου να τελειώνουμε. Μαθαίνω ότι είσαι τόσο πικραμένος από όλο αυτό, που θέλεις να φύγεις από την Ελλάδα. Δεν θα φύγεις, δεν θα πας πουθενά. Θα μείνεις εδώ που σε αγαπάμε. Και σε αγαπάμε με όλα τα σωστά και τα λάθη – γιατί εμείς βλέπεις είμαστε οι σούπερ αλάνθαστοι. Μίκη, η υστεροφημία σου θα αγνοήσει τις μικρότητες και θα καλπάσει στο μέλλον μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Σε αγαπάμε Μίκη. Κι όσοι σε γνωρίσαμε, σε αγαπάμε ακόμα πιο πολύ. Γιατί ευλογήθηκε ο δρόμος μας και συναντηθήκαμε, όχι μόνο με έναν σπουδαίο δημιουργό, αλλά με έναν άνθρωπο γεμάτο καλοσύνη και γενναιοδωρία ψυχής. Τα σέβη μου. Και τα φιλιά μου.

Πηγή: Thetoc.gr

Related posts

Στην «τσίτα» η Νικολέττα του The Bachelor – Γέμισε το Instagram με φωτογραφίες της Σίας και του Βασιλάκου

admin

Μαρία Σολωμού: Δεν θα κάνω το εμβόλιο του κορονοϊόυ – θα γίνω ασπίδα για τα παιδιά

admin

Έρρικα Πρεζεράκου για μικρή Αναστασία: «Μπήκε στην εντατική και είπαν ότι μπορεί να μην βγει ξανά»

admin
elGreek