Επικαιρότητα Τραγικά

Τραγικό: Το ελληνικό δημόσιο επιμένει ότι δεν πρέπει να δώσει αποζημίωση στην οικογένεια του μικρού Μάριου!

Η οικογένεια του άτυχου Μάριου που χτυπήθηκε θανάσιμα από σφαίρα στο προαύλιο του σχολείου του, είχε καταθέσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δημόσιο για την εγκληματική παραμέληση.

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε σήμερα έφεση του Δημοσίου με την οποία ζητεί να αναιρεθεί η πρωτόδικη απόφαση που επιδίκασε αποζημίωση 490.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση στην οικογένεια του 11χρονου Μάριου που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο προαύλιο του σχολείου του στο Μενίδι Αττικής.

Ειδικότερα, στις 8.6.2017 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης, ο Μάριος – Δημήτριος Σουλούκος, μαθητής της Ε΄ τάξης του σχολείου (γεννήθηκε 16.5.2016), ενώ περίμενε την έναρξη της θεατρικής εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του, έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Ήρθε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», όπου και κατέληξε στις 22:23.

Από την νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από αδέσποτη βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο. Παρά τις προσπάθειες της ΓΑΔΑ (Τμήμα Ανθρωποκτονιών), εν τούτοις δεν βρέθηκε ποτέ ο δράστης.

 

Τραγικό: Το ελληνικό δημόσιο επιμένει ότι δεν πρέπει να δώσει αποζημίωση στην οικογένεια του μικρού Μάριου!

 

Κατόπιν αυτών, η οικογένεια του άτυχου Μάριου κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δημόσιο για την εγκληματική παραμέληση επί μεγάλο χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, παρά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής.

Το περασμένο έτος το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε στην οικογένεια του Μάριου αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ (130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000 ευρώ στην αδερφή, 50.000 ευρώ σε κάθε ένα από τις δύο γιαγιάδες και ένα παππού), αναγνωρίζοντας ότι ενώ υπήρχε στην επίμαχη περιοχή αύξηση της εγκληματικότητας (και ειδικά με την παράνομη χρήση όπλων), παρ΄ όλα αυτά δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα.

Στην συνέχεια το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η Αστυνομία για κάθε ενέργεια που γίνεται, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί γιατί δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, μεταξύ των πράξεων-γεγονότων εκείνης της ημέρας.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Μάριου, Θεόδωρος Μαντάς, κατέθεσε αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα μέλη του οποίου εκπροσωπούν ενώπιον της Δικαιοσύνης το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να παραιτηθεί το Δημόσιο από το δικαίωμα εφέσεως που είχε κατά της πρωτόδικης αποφάσεως που επιδίκασε την αποζημίωση 490.000 ευρώ και οι γονείς, κ.λπ. να παραιτηθούν από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου (της αποζημίωσης που επιδικάστηκε).

Το ΝΣΚ με οριακή πλειοψηφία (6-5) απέρριψε το αίτημα της οικογένειας του άτυχου Μάριου και έτσι σήμερα το ΝΣΚ θα στηρίξει την έφεσή του ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Σήμερα, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε η έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης. Παρόντες στη δίκη ήταν ο πατέρας και η μητέρα του Μάριου.

Τραγικό: Το ελληνικό δημόσιο επιμένει ότι δεν πρέπει να δώσει αποζημίωση στην οικογένεια του μικρού Μάριου!

 

Ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόδωρος Μαντάς ζήτησε να απορριφθεί η έφεση του Δημοσίου και να προσκομιστεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία με οριακή πλειοψηφία κρίθηκε ότι δεν παραιτείται το δημόσιο της έφεσης. Αντίθετα, το Δημόσιο ανέφερε ότι δεν φέρει ευθύνη για το θάνατο του 11χρονου.

Τέλος, σε δήλωσή του ο κ. Μαντάς ανέφερε: «Το ελληνικό Δημόσιο επέλεξε δυστυχώς για μία ακόμη φορά να μη σταθεί δίπλα στους πολίτες του αλλά απέναντι τους. Έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη, θα πράξει αυτό που παρέλειψε να κάνει το ελληνικό Δημόσιο και θα επικυρώσει με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου τις σκέψεις και τις παραδοχές του Διοικητικού Πρωτοδικείου και θα δικαιώσει την οικογένειά του μικρού Μάριου».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους.

[via]

Related posts

Μπιλ Γκέιτς: «Δυστυχώς, oι επόμενοι 4-6 μήνες θα είναι οι χειρότεροι της πανδημίας»

admin

Γιώργος Μαυρίδης: Ξεσπά κατά των συνωμοσιολόγων για το εμβόλιο του κορωνοϊού

admin

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αύριο τα Νέα Μέτρα. Τι ισχύει με τα sms στο 13033

admin
elGreek