Επικαιρότητα

Θωμαΐδης: Δεν θα τελειώσει σε 15 ημέρες το lockdown – 80.000 ενεργά κρούσματα την Τετάρτη

Όσα δήλωσε καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ

Ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, ανέφερε αρκετά ανησυχητικά για την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική. Ο ίδιος είπε ότι είμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος αλλά η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα. Επίσης δείτε τι είπε ο Χαράλαμπος Γώγος για την μεταδοτικότητα του ιού.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Νίκος Θωμαϊδης είπε: «Είναι σταθερά υψηλά το ιικό φορτίο κορωνοϊού στα λύματα της Αττικής». Μάλιστα είπε ότι η εξάπλωση είναι πάνω από το 1% στο Λεκανοπέδιο κοντά στο 1,5% και φαίνεται ότι είμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος.

Στο ερώτημα που βρισκόμαστε σήμερα είπε ότι: «Έχει ανέβει από προχθές που ήταν 60.000 ενεργά κρούσματα αλλά από μέρα σε μέρα αλλάζει η τάση και η μέτρηση της Τετάρτης 04/11/2020 έλεγε για μια μέση τιμή που είναι 80.000 ενεργά κρούσματα».

Τόνισε ότι υπάρχει συμπίεση του συστήματος γιατί αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και αυτό θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες. Διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα τουλάχιστον 80.000 ενεργά κρούσματα αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί.

Ο Νίκος Θωμαϊδης τόνισε για το lockdown στην Ελλάδα και το πόσο θα κρατήσει.

Θα κρατήσει περισσότερο το lockdown

Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το κύμα αν δεν γίνει lockdown και αυτό αποδείχθηκε και την περασμένη φορά. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού εξήγησε είδαμε κορύφωση στις 28 με 29 Μαρτίου. Οι μετρήσεις τότε γίνονταν ενώ ήμασταν ήδη σε καραντίνα και το θετικό τότε ήταν ότι η διασπορά απλώθηκε σε χρόνο και έτσι κάναμε την λεγόμενη επίπεδωση της καμπύλης.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι όσο αίρονταν τα μέτρα άρχισε να αυξάνεται το ιικό φορτίο και αυτό φάνηκε από τον Ιούλιο. Όμως, πρόσθεσε ότι στην Αττική δεν έγινε απότομα αυτό όπως στην Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς πόσο μπορεί να κρατήσει το lockdown ήταν ξεκάθαρος: «Εγώ πιστεύω ότι το lockdown πρέπει να κρατήσει λίγο παραπάνω. Θα χρειαστούμε λίγες ημέρες παραπάνω και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου, Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και αναμένεται σε 15 ημέρες. Έτσι, θα ανοίξουμε το τελευταίο 15νθημερο του Δεκεμβρίου αν όλα ακολουθηθούν πιστά».

 

[via]

Related posts

Το στοίχημα της μάσκας τη νέα σχολική χρονιά

admin

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Έχω πει ψέματα για τον Κορονοϊό για να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος

admin

Κορωνοϊός: Αυτές οι 18 περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό

admin
elGreek