Επικαιρότητα

«Πάω σε κτηνίατρο στην Αρκαδία»- «Ραντεβού με οδοντίατρο στο Κιλκίς»: Οι δικαιολογίες των κορονο-εκδρομέων & οι 5 εξαιρέσεις

“Τοίχος”… 15.000 αστυνομικών και λιμενικών για την τήρηση των περιορισμών διαπεριφερειακών μετακινήσεων, σε στεριά και θάλασσα. “Τσουχτερά” πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για πλαστές βεβαιώσεις.

“Ελεύθερο” με 48ωρο χρονικό περιθώριο για λόγους εργασίας, υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο κατοικίας, για κηδεία, μετακίνηση διαζευγμένων γονιών για επικοινωνία με τα παιδιά τους. “Απαγορευτικό” για… κλάδεμα, συγκομιδή προϊόντων, μάζεμα ελιών…

Δικαιολογίες και “αρνητές”

“Πάω τον σκύλο σε κτηνίατρο στην Αρκαδία, “Σπάσανε τα υδραυλικά στο εξοχικό”, “Μου έκλεψαν το σπίτι στο χωριό”, “Πάω σε οδοντίατρο στο Κιλκίς”, “Έχω τρία σκυλιά πίσω που τα πάω για εκπαίδευση στην Αυλώνα”, “Πάω για παροχή βοήθειας” ήταν μερικές από τις δικαιολογίες κάποιων οδηγών και επιβατών που συνωστίστηκαν από νωρίς χθες το πρωί στα διόδια Ελευσίνας ή Αφιδνών, με κάποιους από αυτούς στο πορτμπαγκάζ να έχουν τις σούβλες…

Στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, επέτρεπαν την διέλευση μόνο στις δύο από τις επτά θυρίδες των διοδίων προκειμένου να ελέγχουν όλα τα οχήματα. Από τα 25.515 οχήματα (Αθηνών-Κορίνθου: 11.129/Αθηνών-Λαμίας: 14.386), που πέρασαν τα διόδια των δύο εθνικών οδών από τις 06:00 έως τις 17:00 χθες, επιβλήθηκαν 8 παραβάσεις άσκοπης μετακίνησης, ενώ 120 οδηγοί υποχρεώθηκαν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν.

Περίπου 30 αρνούνταν να το κάνουν, με τους αστυνομικούς να τους πείθουν πως είναι υποχρεωτικό, ειδάλλως θα βεβαιωνόταν παράβαση και θα επέστρεφαν ούτως ή άλλως. Σημειώνεται ότι προς Αθήνα, από διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών πέρασαν χθες συνολικά 22.294 οχήματα. Τα νούμερα εσόδου-εξόδου δεν ήταν δυσανάλογα με αυτά της περασμένης Παρασκευής στις 16 Απριλίου, όπου είχαν φύγει 25.357 αυτοκίνητα και είχαν επιστρέψει 21.687.

ΚΥΑ με 5 αυστηρές εξαιρέσεις

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από 8 υπουργούς ορίζει τα νέα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων που θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Μαΐου 2021. Τα νέα μέτρα είναι πέντε με αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα και αφορούν την μετακίνηση από και προς την εργασία, για λόγους υγείας, για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, για μετάβαση σε κηδεία και για μετάβαση διαζευγμένων γονέων για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά. Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και το χρονικό όριο διάρκειας 48 ωρών για την επιστροφή από το ταξίδι εκτός νομού, σε όσους αυτό είναι επιτρεπτό.

Όσοι μετακινηθούν για εργασία πρέπει στα έγγραφά τους να προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης και λήξης της μετακίνησης, κάτι που θα διασταυρώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγεία, αυτή η μετακίνηση πρέπει να είναι μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία πρέπει να βεβαιώνει με έγγραφό της την ιατρική ανάγκη, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

ΔΙΟΔΙΑ

Δικαιολογημένη αλλά εφάπαξ είναι η μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Επιτρέπεται η μετάβαση σε κηδεία, με τον μετακινούμενο πέρα από την βεβαίωση κίνησης, να διαθέτει ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης για αυτό τον λόγο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Διαζευγμένοι γονείς ή σε διάσταση μπορούν να μετακινηθούν για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους, οι οποίοι πρέπει να κατέχουν συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου ή υπεύθυνη δήλωση στην περίπτωση διάστασης, ενώ πρέπει να πιστοποιούν τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.

Πρόστιμα και… Μεγάλη Εβδομάδα

Όσοι παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας, τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ψευδών ή πλαστών βεβαιώσεων το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πέρα από τους μεγάλους εθνικούς άξονες θα στήσουν μπλόκα σε όλους τους παράδρομους, όλο το 24ωρο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. για την εναέρια επιτήρηση και καθοδήγηση των επίγειων δυνάμεων. Σημειώνεται ότι σταδιακά, με επίκεντρο την Μεγάλη Εβδομάδα, θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά για την κίνηση των πολιτών προς καταστήματα λιανεμπορίου και μεγάλα εμπορικά κέντρα, σε Ιερούς Ναούς αλλά και στις πλατείες…

Related posts

Ο Μητσοτάκης την «έπεσε» σε παρέα νεαρών για να τους ψήσει να εμβολιαστούν

admin

Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει το μεγαλείο ψυχής της Ιωάννας – Αλλάζει στάση η κατηγορούμενη [Βίντεο]

admin

AstraZeneca – Σύζυγος Γλυκερίας: «Έχουν κάνει έγκλημα εναντίον της γυναίκας μου»

admin
elGreek