Επικαιρότητα Κοινωνικά

Μακρινίτσα: Σκέφτονται να φτιάξουν ίδρυμα για κακοποιημένες οικογένειες στη μνήμη του Γιώργου και της Κωνσταντίνας

Μακρινίτσα: Σκέφτονται να φτιάξουν ίδρυμα για κακοποιημένες οικογένειες στη μνήμη του Γιώργου και της Κωνσταντίνας

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Απριλίου. Ο Γιώργος και η Κωνσταντίνα Τσάπα βρίσκονταν στο πατρικό τους στην Μακρινίτσα. Ο πρώην σύζυγος της Κωνσταντίνας, σε κατάσταση αμόκ, σπάει την πόρτα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά η μητέρα των δυο παιδιών τα βλέπει να ψυχορραγούν μπροστά στα μάτια της. Μέσα σε μια λίμνη αίματος, τα αποχαιρετά.

Η Κωνσταντίνα άφησε πίσω της ένα αγοράκι 2,5 ετών. Ένα αγοράκι που σήμερα ρωτάει που είναι η μητέρα του.

Η οικογένεια Τσάπα, συνεχίζει να βιώνει το δράμα της. Όχι μόνη της.

H δικηγόρος της οικογένειας Ανθούλα Ανάσογλου, περιέγραψε την συγκλονιστική ανταπόκριση που έχει ο λογαριασμός αλληλεγγύης που έχει ανοίξει εδώ και λίγες ημέρες για να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε το παιδί και οι παππούδες να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Η κυρια Ανάσογλου

Η ανταπόκριση πλέον δεν είναι μια αγκαλιά. Είναι ένα κύμα αγάπης προς μια οικογένεια που είδε τα πάντα να γκρεμίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτά.

«Έχουμε έναν πόνο μη διαχειρίσιμο, που ξεπερνάει το όριο της ανθρώπινης αντοχής, γιατί μέσα σε λίγα λεπτά αυτή η μητέρα είδε δυο παιδιά, το αίμα της, τα κύτταρά της να φεύγουν μπροστά της»ήταν το πρώτο σχόλιο της κυρίας Ανάσογλου και πρόσθεσε «Δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όμως οι Αρχές από την πρώτη στιγμή. Έπρεπε να κινητοποιηθεί η κοινότητα Μακρινίτσας και Πορταριά και ο δήμος Βόλου. Η ψυχολογική βοήθεια που χρειάζονταν οι άνθρωποι δεν έφτασε εκεί την πρώτη στιγμή».

Αυτή τη στιγμή, ο τραπεζικός λογαριασμός που έχει ανοίξει ξεπερνάει κάθε προσδοκία, με τους συμπολίτες μας να βοηθούν με κάθε τρόπο. Μια αγκαλιά, μια βοήθεια, λίγα χρήματα. Όλοι κοντά στην οικογένεια Τσάπα.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζήτησαν βοήθεια, έχουν μεγάλη αξιοπρέπεια πέρα από τις λέξεις. Δεν μπορεί να περιγραφεί αυτό. Δεν βγήκαν στα κανάλια κοιτούσαν μπροστά, ζούσαν το δράμα τους. Όταν ανέβηκα και είδα τις δυο φωτογραφίες μπροστά στο καντήλι στο πατρικό των παιδιών δεν ξέρω πως να σας πω ότι ένιωσα… Δεν υπήρχε αγκαλιά και ομπρέλα αγάπης αλλά ένα κύμα που καλούμαστε να διαχειριστούμε, που ξεκίνησε από γείτονες, τους φίλους της κοινότητας Μακρινίτσας και Πορταριάς», πρόσθεσε η κύρια Ανάσογλου.

Είναι τόσο μεγάλη η προσφορά και η αγάπη του κόσμου, που η κυρία Ανάσογλου σε συνδυασμό με την οικογένεια και την Μητρόπολη Βόλου, σκέφτονται να κάνουν κάτι πραγματικά σπουδαία στη μνήμη της Κωνσταντίνας και του Γιώργου: Ένα ίδρυμα για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά.

«Οι προσφορές είναι πάρα πολλές. Ο Μητροπολίτης Βόλου κινητοποιήθηκε άμεσα και ο πατέρας των παιδιών βρήκε δουλειά. Μόλις επιτραπεί η δια ζώσης εκπαίδευση, το παιδί θα πάει σε σχολείο της Μητρόπολης. Θέλω να πω, πως η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ προσέφερε 10.000 ευρώ και μηνιαί επίδομα 500 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε θα γίνει ερανικός ο λογαριασμός και αν συνεχιστεί το τεράστιο ενδιαφέρον, έχω ένα σχέδιο με τον Μητροπολίτη και σε συνεννόηση με την οικογένεια για την δημιουργία ενός ιδρύματος κακοποιημένων παιδιών και μητέρων. Μας νοιάζει να μεγαλώσει το παιδί της οικογένειας με αγάπη και αξιοπρέπεια. Η οικογένεια Τσάπα δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα, όταν μαζευτεί το ποσό θέλει να διατεθεί για να μην υπάρξουν άλλα θύματα ενδοοικογενειακής βίας».

Η έγνοια όλων φυσικά είναι το μόλις 2,5 ετών αγοράκι της Κωνσταντίνας, το οποίο ζητάει τη μητέρα του: «Το παιδί δεν γνωρίζει κάτι, χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Μας ρωτάει που είναι η μητέρα του, χρειάζονται ειδικοί ώστε αυτό το παιδί να διαχειριστεί το τι συνέβη. Του λένε πως η μαμά είναι στη δουλειά. Πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσει το παιδί ότι η μαμά έφυγε από τη ζωή και με αυτό τον τρόπο».

Ζητήσαμε από την κυρία Ανάσογλου να μας πει τι ακριβώς συνέβη, το χρονικό μιας δολοφονίας που σόκαρε τη χώρα μας, το πώς φτάσαμε στο στυγερό έγκλημα.

«Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν προστριβές από το Δεκέμβριο του 2020, όπου η Κωνσταντίνα εγκατέλειψε το δολοφόνο και έψαξε για καταφύγιο, κυριολεκτικά στο πατρικό της. Είχε μεγάλα προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας και μάλιστα μπροστά στο παιδί. Από εκεί και πέρα, την αγκάλιασε η οικογένειά της, προσπάθησε να βρει καταφύγιο πλάι τους. Ο δολοφόνος είχε εμμονές και πιστοποιείται με χαρτί ψυχιάτρου. Η Κωνσταντίνα ζήτησε την αρωγή του Κέντρου Υγείας Βόλου, υπήρχε απόφαση για ακούσια νοσηλεία και γνωματεύτηκε πως χρήζει φαρμακευτικής αγωγής ο δράστης. Δεν έγινε τίποτα απολύτως. Δεν έπαιρνε τα φάρμακά του και στις τις 15/01, έγινε αίτημα προς τον εισαγγελέα λέγοντάς του τα όσα συνέβαιναν, δηλαδή πως ποτέ ο δράστης δεν ακολουθούσε την αγωγή του και τους παρενοχλούσε. Στις 11 Μαρτίου οι ψυχίατροι είπαν πως επιδεινώθηκε η κατάστασή του και χρήζει άμεσης νοσηλείας. Μέχρι και την ημέρα της δολοφονίας αυτός ο άνθρωπος γυρνούσε ελεύθερος, το διανοείστε;»τόνισε η Ανθούλα Ανάσογλου.

Οι αποκαλύψεις όμως συνεχίστηκαν με ξεκάθαρες ευθύνες προς τις αρμόδιες Αρχές: «Υπεύθυνο για αυτό που συνέβη είναι το δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε, στις 6 Απριλίου για να λάβει μέτρα! Στις 5 Απριλίου σκοτώθηκαν τα παιδιά ενώ την προηγούμενη Πέμπτη, πριν το έγκλημα, χτύπησε τον πατέρα των παιδιών και την Κωνσταντίνα. Κατατέθηκε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Άνω Βόλου, ο δράστης αναζητήθηκε και δεν βρέθηκε ποτέ».

Η υπόθεση πλέον έχει περάσει στις δικαστικές και εισαγγελικές αίθουσες, κάτι το οποίο φυσικά μοιάζε ως το ελάχιστον μπροστά στο τίμημα των δυο ζώων που χάθηκαν.

«Την άλλη εβδομάδα θα περιγράψουν τα περιστατικά οι γονείς στην Εισαγγελία, Κατανοούμε πως υπάρχει το έγγραφο ψυχολογικής κατάστασης, όπου θα φανούν πολλά. Το μόνο που θα σας πω είναι πως ο δολοφόνος υπό καθεστώς ελευθερίας αρνείται βοήθεια, ενώ σε καθεστώς κράτησης ζητούσε βοήθεια και έλεγε προφανώς ψέματα ώστε να επικαλεστεί πως δεν είχε την ψυχική ηρεμία κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Μιλάμε για ένα έγκλημα προμελετημένο. Αρνήθηκε καν να ζητήσει έστω συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε», κατέληξε η κυρία Ανάσογλου.

Ο λογαριασμός αλληλεγγύης

Οι συμπολίτες της οικογένειας, πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν ένα λογαριασμό αλληλεγγύης προς την οικογένεια Τσάπα, ώστε όσοι μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά.

Πρόκειται για έναν λογαριασμό καθόλα νόμιμο, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος… αετονύχηδων που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν ακόμη και τον πόνο των συνανθρώπων μας για να βγάλουν χρήματα.

Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι συγκινητική και μεγάλη. Μια μικρή οικονομική δωρεά που θα χαρίσει ανακούφιση στους γονείς των δυο αδικοχαμένων παιδιών, ειδικά ενόψει του Πάσχα.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της οικογένειας οφείλουμε με ζεστασιά και ανθρωπιά να δώσουμε όλοι χείρα βοηθείας και να σταθούμε στο πλευρό τους.

Τα στοιχεία του λογαριασμού:

Τράπεζα Πειραιώς ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ:GR52 01712580 0062 5815 1296 466

ΟΝΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ:ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Swift me: PIRBGRAA

Αιτιολογία : ΑΤΥΠΗ ΔΩΡΕΑ

Πηγή : thenewspaper.gr

Related posts

Eικόνες ντοκουμέντα από το τροχαίο με την Δήμητρα της Λέσβου και την μαύρη Mercedes!

admin

Συγκλόνισε προπονητής: Το μήνυμα για την κόρη του που πάσχει από καρκίνο

admin

Ξέσπασμα Καρανίκα: «Απαγορεύεται η συνάθροιση 4 ατόμων. Στη χούντα επιτρέπονταν μέχρι 5»

elenh fatsh
elGreek