Επικαιρότητα Υγεία

Κορωνοϊός: Σάλος με δήλωση Ερντογάν- Έκανε 3η δόση εμβολίου με εκατομμύρια πολίτες ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός: Σάλος με δήλωση Ερντογάν- Έκανε 3η δόση εμβολίου με εκατομμύρια πολίτες ανεμβολίαστους

Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου κι ότι έχει ελέγξει και τα επίπεδα των αντισωμάτων του – Την ίδια ώρα, η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα προμήθειας σε εμβόλια

Προεδρικά προνόμια και στον εμβολιασμό φαίνεται ότι διαθέτει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σε αντίθεση με κοινούς θνητούς ή και αρχηγούς κρατών, δεν περιορίστηκε σε δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά έκανε και τρίτη. Η αποκάλυψή του προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ούτε καν την πρώτη δόση.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε τα περί τριών δόσεων σε συνέντευξή του στο TRT. Μάλιστα, με ιδιαίτερη σπουδή, ανακοίνωσε και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού του. «Έλεγξα αν είχαμε αύξηση στα επίπεδα των αντισωμάτων μου. Έφτασα τα 2.160, δόξα τω Θεώ», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν από τα πρώτα άτομα που εμβολιάστηκαν στην Τουρκία. Η πρώτη δόση έγινε με το κινεζικό σκεύασμα της Sinovac στις 14 Ιανουαρίου. Στις 11 Φεβρουαρίου έλαβε και τη δεύτερη δόση, πάλι με το Sinovac. Χθες, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση έγινε στις 10 Μαρτίου. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν επανέλαβε το κινεζικό εμβόλιο ή χρησιμοποίησε το εμβόλιο της Pfizer, που κυκλοφορεί στη χώρα του.

Την περίοδο που ο Ερντογάν έκανε την τρίτη δόση, ο μέσος Τούρκος πολίτης έπρεπε να περιμένει 12 εβδομάδες, έναντι τεσσάρων, για να κάνει τη δεύτερη δόση, λόγω της έλλειψης εμβολίων.

Η αποκάλυψη του Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις και στα πολιτικά κόμματα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ενγκίν Οζκότς έγραψε στο twitter: «Στους πολίτες ούτε μία δόση και στον Ερντογάν τρεις δόσεις εμβολίου» κατά του κορωνοϊού.

Έλλειψη σε εμβόλια και χαμηλοί ρυθμοί στην εμβολιαστική εκστρατεία

Από τον περασμένο Ιανουάριο, στην Τουρκία έχουν χορηγηθεί 29,25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Πάνω από 16,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση και τουλάχιστον 12,5 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια.

Σύμφωνα με το Reuters, με τον τρέχοντα εμβολιαστικό ρυθμό στην Τουρκία, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια, θα χρειαστούν άλλες 102 ημέρες για να υπάρξουν δόσεις προκειμένου να προστατευτεί άλλο ένα 10% του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, καθημερινά ανακοινώνονται 6.000 κρούσματα ημερησίως.

Πηγή : protothema.gr

Related posts

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αύριο τα Νέα Μέτρα. Τι ισχύει με τα sms στο 13033

admin

ΑΠΘ: Μικροβιοκτόνος μάσκα μετατρέπει τον κορωνοϊό από θηρευτή σε θήραμα

admin

Εύβοια: Αποκαλύψεις για το τραγικό ατύχημα του 24χρονου – Τι είπε αυτόπτης μάρτυρας (Video)

admin
elGreek