Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι από την 1η Ιουλίου – Έρχονται κι άλλα προνόμια

Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι από την 1η Ιουλίου – Έρχονται κι άλλα προνόμια

Ως πιθανή φαντάζει πλέον η προοπτική της μη χρήσης μάσκας, από την 1η Ιουλίου, για όσους έχουν εμβολιαστεί , κάτι που είχε προαναγγείλει με συνέντευξή του στο Reader.gr το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Η συζήτηση έχει πλέον ανοίξει και όπως φαίνεται, το προνόμιο θα ισχύσει για τους πλήρως εμβολιασμένους και μόνο για τους εξωτερικούς χώρους. Με βάση πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, στα μέσα του Ιουλίου πιθανώς θα υπάρξουν κι άλλα προνόμια για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου (ή το μονοδοσικό αντίστοιχα).

Τι είχε πει στο Reader.gr ο Αρκουμανέας

Υπενθυμίζεται ότι με συνέντευξή του στο Reader.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, το πρωί της Κυριακής είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από εμβολιασμένους πολίτες ήδη από το καλοκαίρι, με λίγες εξαιρέσεις. Στην ίδια συνέντευξη δεν είχε αποκλείσει το γεγονός να γίνουν και τοπικά lockdown μέσα στο καλοκαίρι λέγοντας: «Μέσα στο καλοκαίρι, τοπικές επιδημίες μπορεί να δούμε σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη. Και, βεβαίως, έχουμε και τα μέτρα, τα έχει ανακοινώσει ο κ. Χαρδαλιάς. Έχουμε αποφασίσει, έχει βγει και ο υγειονομικός χάρτης με τα τέσσερα χρώματα και, αν κάποια περιοχή «κοκκινίσει», τότε θα λάβουμε μέτρα. Γιατί η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα».

Ερωτηθείς αν για  τις «διευκολύνσεις» στους εμβολιασμένους θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση ή η αγορά θα αυτορρυθμιστεί, απάντησε ότι θα «είναι ακόμα ένας συνδυασμός. Σε κάποια πράγματα ίσως χρειαστεί κάποια νομοθετική ρύθμιση, αλλά ακόμα είμαστε στη φάση της συζήτησης. Έχει διευκρινιστεί από τον κ. Γεραπετρίτη ότι αντισυνταγματικότητα για τις διευκολύνσεις δεν τίθεται».

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού το 74% των Ελλήνων

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τάσσεται το 74% των Ελλήνων ενώ το 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας. Η έρευνα διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων άνω των 18 ετών από όλη την επικράτεια, και δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice». Επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης είναι ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης.

Ο κ. Σουλιώτης ανέφερε ότι υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού καταγράφονται σε όσους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις συστάσεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών, σχετικά με ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, και ότι η εμπιστοσύνη τους στο κράτος και τους θεσμούς του λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, αυξήθηκε.

Mέτρα για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Παράλληλα με τα υπό συζήτηση προνόμια για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, φαίνεται ότι ανοίγει η συζήτηση και με μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Μέτρα για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, φαίνεται να συζητούν κυβέρνηση και ειδικοί, όπως τουλάχιστον συνάγεται από τα λόγια του Άκη Σκέρτσου ο οποίος δήλωσε ότι από το φθινόπωρο τα μέτρα δημόσιας υγείας θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τα μέτρα – πιθανόν – θα είναι να μπαίνει κανείς στην εστίαση μόνο με αρνητικό self test. Το ίδιο θα ισχύσει πιθανόν και για τα γήπεδα, τα θέατρα, τα θεάματα και τις συναυλίες. Θα συνεχιστούν, πιθανότατα, και οι περιορισμοί με τα ταξίδια.

Πηγή : reader.gr

Related posts

Βόλος: «Το να σκοτώσεις τον Bιαστή της κόρης σου είναι έγκλημα τιμής» – Νέες αντιδράσεις για τη δολοφονία

admin

Βασιλακόπουλος: «Να φοράμε μάσκα και μέσα στο σπίτι μας»

admin

Η προσωπική ιστορία του Μητσοτάκη με τα εμβόλια που θα είχαν σώσει τη μητέρα του

admin
elGreek