Επικαιρότητα

Κικίλιας για άνοιγμα: «Φέτος θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι»

Κικίλιας για άνοιγμα: «Φέτος θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι»

Μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες ηλικίας 40-50, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ενώ έκανε λόγο για έναν δύσκολο Απρίλιο.

Για τα επιδημιολογικά δεδομένα που είχε στα χέρια της η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας και τα οποία οδήγησαν στην αναστολή της απόφασης για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως τα μοντέλα και τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί δείχνουν ραγδαία αύξηση το επόμενο διάστημα.

«Η χώρα πιέζεται όπως κι άλλες 19 χώρες στην Ευρώπη παίρνοντας μία σειρά μέτρων. Εμείς έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων. Την Παρασκευή το βράδυ στα στοιχεία των ειδικών και του Τσιόδρα έδειξαν πως θα υπάρξει πίεση στις τρεις αυτές πόλεις», τόνισε ο υπουργός Υγείας στο Open, παρουσιάζοντας αναλυτικά όλα τα δεδομένα που υποδηλώνουν την ασφυκτική πίεση που δέχονται ήδη τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Κικίλιας: Επιχείρηση «Αποκέντρωση» μέσω της τηλεργασίας

«Στην Κοζάνη έχουμε αύξηση κρουσμάτων 97,56%.Η πληρότητα στα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας έχουν πληρότητά 100%, ενώ από χτες έχουμε 0 κενές ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Στο ερώτημα γιατί δεν ανακοινώθηκαν πιο νωρίς τα μέτρα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το φαινόμενο είναι δυναμικό και οι ειδικοί έχουν συνεχώς καινούργια δεδομένα στα χέρια τους. « Το απόγευμα της Παρασκευής που συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή και στη συνέχεια η συνεδρίαση κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα. Την Παρασκευή το βράδυ είδαμε το RT αρκετά πάνω από την μονάδα σε αυτές τις τρεις περιοχές. Επομένως τα δεδομένα δείχνουν μία ραγδαία αύξηση της νόσου σε αυτές τις περιοχές, η οποία πρέπει να μας προβληματίζει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως είναι ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι εκεί, ενώ πρόσθεσε πως« τον Νοέμβριο δόθηκε μία μεγάλη μάχη στη Βόρεια Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν μνήμη. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος».

Κικίλιας: Στο κόκκινο και η Αχαΐα – Στο 95% η πληρότητα στα νοσοκομεία

Όσον αφορά την Αχαϊα, εκεί σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχει 95% πληρότητα στα νοσοκομεία, ενώ έχει ενισχυθεί το έκτακτο σχέδιο για την περιοχή τρεις φορές. Στο γιατί ανοίγουν τα καταστήματα στην Αττική και όχι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως η πρωτεύουσα παρουσίασε μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα αν και υψηλή, ενώ επισήμανε πως είναι «κλειστή» περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι χτες έφτασαν τους 70, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ μόνο για λίγες ώρες μέχρι να διασωληνωθούν, ενώ επισήμανε πως «αξίζει να παλεύουμε γι΄αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους που αγωνιούν». Κικίλιας

Σχετικά με το αν είναι ο τελευταίος μήνας της μεγάλης προσπάθειας, ο υπουργός ανέφερε:
«Μάντης δεν είμαι. Βλέπω όμως πως ο Απρίλιος θα είναι πιεστικός και δύσκολος. Δεν αξίζει τον κόπο να βάλουμε πλάτη και να βοηθήσουμε σε αυτό το τελευταίο κομμάτι διαδρομής; Αυτοί που δεν θέλουν να βάλουν πλάτη είναι αυτοί που δεν θέλει να επιτύχει αυτή η εθνική προσπάθεια.

Καλύτερο φέτος το Πάσχα και το καλοκαίρι

Όσον αναφορά για το φετινό Πάσχα και καλοκαίρι, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «σίγουρα το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό καλοκαίρι, καθώς θα έχουμε προχωρήσει στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Πιστεύω το Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό με εγκράτεια όμως και προσοχή».

Μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες ηλικίας 40-50

Τέλος ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως βασικό μας όπλο αυτό το καλοκαίρι θα είναι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ενώ επισήμανε πως οι πολίτες ηλικίας 40-50 ετών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σχετικά με τα self test, ο υπουργός τόνισε πως αυτά είναι συμπληρωματικά, καθώς έχει να ακουμπήσει πάνω στα PCR και τα rapid test.

[via]

Related posts

Στα κελιά των βιαστών ο Δημήτρης Λιγνάδης – Ποια «μπουμπούκια» θα βρει στις φυλακές της Τρίπολης

admin

13033: Σε ποια περίπτωση μπορεί να απορριφθεί το μήνυμα για έξοδο

elenh fatsh

Γλυκά Νερά: O συζυγοκτόνος βάζει νερό σε διψασμένα γατάκια μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού

admin
elGreek