Επικαιρότητα Υγεία

Η Johnson & Johnson σταμάτησε δοκιμή εμβολίου για τον COVID-19 λόγω «μυστηριώδους ασθένειας»

ΗJohnson & Johnson διέκοψε προσωρινά την δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό, μετά από μυστηριώδη ασθένεια που εκδηλώθηκε σε έναν εθελοντή.

Είναι η δεύτερη φορά σε δύο μήνες που μία δοκιμή εμβολίου για τον COVID-19 σταματάει μετά από ανεξήγητη αρώστια σε εθελοντή, γεγονός το οποίο δημιουργεί ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων και μειώνει τις προσδοκίες για ταχεία ανάσχεση της πανδημίας.

Οι ερευνητές της Johnson & Johnson, που δουλεύουν με 60.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο, κλήθηκαν την Δευτέρα να σταματήσουν τις δοκιμές ενός εμβολίου μίας δόσης.

Η πολυεθνική, που έχει βάση στο Νιού Τζέρσι των ΗΠΑ, είναι μία απο τις λίγες εταιρείες στον κόσμο που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο της δοκιμής εμβολίου σε ανθρώπους.

″Σταματήσαμε προσωρινά τις δοκιμές σε όλους τους εθελοντές μας, εξ αιτίας μίας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν από τους συμμετέχοντες” αναφέρεται στην ανακοίνωση της Johnson & Johnson. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν μετά την λεπτομερή εξέταση του ασθενούς.

″Παραμένουμε πιστοί στην δέσμευσή μας για πλήρη διαφάνεια στην παροχή πληροφοριών για την εξέλιξη της κλινικής κατάστασης του εθελοντή της δοκιμής του εμβολίου μας”, τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι γεγονότα όπως ”ασθένειες, ατυχήματα κλπ. – ακόμα και αυτά που είναι σοβαρά, είναι αναμενόμενα σε κάθε κλινική μελέτη, ειδικά τέτοιου μεγέθους”.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέκοψε την δική της δοκιμή εμβολίου, μετά την ασθένεια ενός εθελοντή που σμμετείχε στο πρόγραμμα. Η δοκιμή αυτή έχει ξαναρχίσει σε διάφορες χώρες, αλλά όχι στης ΗΠΑ.

Η AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, περιμένει την απόφαση των αμερικανικών αρχών για την επανέναρξη των δοκιμών στις ΗΠΑ. Ο ασθενής ο οποίος αρώστησε, είναι Βρετανός.

Και οι δύο περιπτώσεις της διακοπής των δοκιμών, ενισχύουν τις επιφυλάξεις σχετικά με την δημιουργία ενός αξιόπιστου εμβολίου στο άμεσο μέλλον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει υποστηρίξει κατ′ επανάληψη ότι το εμβόλιο κατά του COVID-19 θα είναι διαθέσιμο μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν ότι τίποτα δεν θα είναι έτοιμο πριν τα μέσα ή και το τέλος του 2021.

Ο Δρ. Ασίς Τζα, Πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ, δήλωσε στον Κρις Κουόμο του CNN ότι αυτές οι διακοπές των δοκιμών για το εμβόλιο είναι ”απολύτως αναμενόμενες” και ”υπενθυμίζουν πόσο γελοία είναι η προσπάθεια” να είναι έτοιμο πριν τις 3 Νοεμβρίου.

[via]

Related posts

Οργή Τσίπρα σε Μητσοτάκη: «Τι κάνετε; Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων»

admin

Λινού: «Kαλύτερα ο κόσμος να είναι έξω παρά μέσα»

admin

95χρονη Ελληνίδα που εμβολιάστηκε: «Δεν αισθάνομαι καμία ενόχληση»

admin
elGreek