TV Viral Επικαιρότητα

Γλυκά Νερά: Ο πιλότος είχε προδοθεί από την πρώτη του συνέντευξη

Ένας χρήστης στο twitter βασιζόμενος στην κίνηση του σώματος του 33χρονου πιλότου καθώς και της λεκτικής του επικοινωνίας στις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει στις κάμερες τον είχε “φωτογραφίσει” από τις 19 Μαΐου ως πιθανό δράστη της δολοφονίας της Καρολάιν. Δείτε την ανάλυσή του.

Ο 33χρονος μάλιστα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα από την Αλόννησο όπου βρισκόταν για να παραστεί σε μνημόσυνο στη μνήμη της άτυχης 20χρονης.

Δεδομένων των ανατριχιαστικών εξελίξεων, στη μνήμη έρχεται ένα νήμα tweet που είχε δημοσιευτεί από ανώνυμο χρήστη του Twitter στις 19 Μαΐου – οκτώ ημέρες μετά τη δολοφονία – στο οποίο παρουσιαζόταν μια ανάλυση των πρώτων δηλώσεων που έκανε στις κάμερες μετά το έγκλημα ο 33χρονος πιλότος. Ο χρήστης βασιζόμενος στην κίνηση του σώματος (body language) του 33χρονου καθώς και της λεκτικής του επικοινωνίας τον είχε “φωτογραφίσει” από τότε ως πιθανό δράστη του στυγερού εγκλήματος.

Όπως τονίζεται στις αναρτήσεις, η ανάλυσή των δηλώσεων του πιλότου «δεν αποτελεί επιστημονική/τεκμηριωμένη γνώμη παρα μόνο προσπάθεια ανάγνωσης της γλώσσας σώματος και της λεκτικής επικοινωνίας του συνεντευξιαζόμενου. Δεν είναι σκοπός της παρακάτω ανάλυσης να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση την δουλειά της αστυνομίας. Το μόνο που κάνει είναι να παραθέσει ορισμένες παρατηρήσεις και να τις αξιολογήσει σε μία κλίμακα παραπλανητικής συμπεριφοράς. Οι αντιδράσεις κάθε ανθρώπου, ειδικά όταν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, μπορεί να είναι μοναδικές και να παρεκκλίνουν από τις αναμενόμενες» επομένως «τίποτα από τα παρακάτω δεν είναι απόλυτο».

Το βίντεο με τις πρώτες δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης ο πιλότος μετά το έγκλημα:

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του thread στο Twitter με την ανάλυση της συνεύντευξης του πιλότου:

– «Στο κλιπ από την πρώτη του συνέντευξη παρατηρούμε την πλήρη απουσία συναισθημάτων, και ειδικά λύπης, θρήνου και θλιψης για τον χαμό της γυναίκας του. Καθ`όλη την διάρκεια (30 sec) που διαρκεί η συνέντευξη υπάρχει πλήρης απουσία εμφάνισης του grief muscle – του χαρακτηριστικού “ζαρώματος” του μετώπου όταν αισθανόμαστε θλίψη – το μέτωπό του παραμένει χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.

– Στις δύο ερωτήσεις που του κάνουν οι ρεπόρτερ (“Τι ζητάτε τώρα;” και “Τους παρακαλέσατε;” ουσιαστικά ή δεν απαντάει ξεκάθαρα (non answer statement) ή αυτά που λέει είναι πολύ μπερδεμένα (ambiguity statements) όπως η χρήση του “δεν περιγράφεται” ή του “να μην ξαναγίνει”… Και οι δυο παραπάνω ενδείξεις σχετίζονται με παραπλανητική συμπεριφορά βάσει της βιβλιογραφίας.

– Μία ακόμα σημαντική ενδείξη παραπλανητικής συμπεριφοράς είναι και τα confirmation glances του μετά από τις απατήσεις που (δεν) δίνει…

Γλυκά Νερά: Είχε προδοθεί ο πιλότος από την πρώτη του συνέντευξη;

Confirmation glance είναι ουσιαστικά ο τρόπος που κλειδώνει με τα μάτια του τον ρεπόρτερ για να σιγουρευτεί ότι αυτά που λέει γίνονται όντως πιστευτά…

Γλυκά Νερά: Είχε προδοθεί ο πιλότος από την πρώτη του συνέντευξη;

– Στην ερώτηση “Τι ζητάτε τώρα;” απαντάει με το “Να μην γίνει σε κανέναν άλλο ποτέ ξανά, τίποτα άλλο, τα παιδιά ξέρουν την δουλειά τους, θα τους πιάσουν, και αυτό που πέρασα εγώ και η οικογένειά μου και η οικογένεια της γυναίκας μου να μην το περάσει ξανά, κανείς ποτέ”. Η απάντηση αυτή είναι πολύ προβληματική για τον πιλότο καθώς περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, το λεγόμενο psychological distancing που θεωρείται στην βιβλιογραφία ως μια από τις κυριότερες ενδείξεις παραπλανητικής συμπεριφοράς. Αντί δηλαδή να κάνει άμεση αναφορά ο πιλότος στη “δολοφονία” απαντάει ότι (θα ήθελε) “αυτό” να μην ξαναγίνει σε κανέναν, χωρίς να κάνει αναφορά στο αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας.

– Επίσης σε καμία συνέντευξή του τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία δεν είχε αναφέρει το όνομα της Καρολάιν.

– Στο “Τι ζητάτε τώρα;” συνεχίζει ο πιλότος “τα παιδιά ξέρουν την δουλειά τους… θα τους πιάσουν…” Θα παρατηρήσει κάποιος ότι η απάντηση αυτή δεν περιέχει το παραμικρό ίχνος θυμού, μίσους και εκδικητικότητας απέναντι στους (υποτιθέμενους) δράστες, ακροβατώντας στα όρια της άκρας ευγένειας (politeness) για κάποιους που αφαίρεσαν την ζωή της μάνας του παιδιού του, τη στιγμή που σε όλη την κοινωνία ακούγονται απόψεις μέχρι και για ισόβια. Όπως επίσης ότι δεν πρόκειται να τους αναλάβει κανένας συνήγορος υπεράσπισης –  το politeness εδώ, όταν μιλάμε για μία τόσο αποτρόπαια δολοφονία, αποτελεί ακόμα μια σημαντική ενδείξη παραπλανητικής συμπεριφοράς σύμφωνα με τη βιβλιογραφία…

– Στην ίδια πρόταση συνεχίζει ο πιλότος “και αυτό που πέρασα εγώ και η οικογένειά μου και η οικογένεια της γυναίκας μου” δείχνοντάς ακόμα περισσότερο distancing αποκαλώντας τη “δολοφονία” ως “αυτό”.

– Στη φράση του αυτή όμως, θα παρατηρήσει κάποιος την πλήρη απουσία αναφοράς στο τι πρέπει να πέρασε η γυναίκα του, που ήταν το θύμα της αποτρόπαιας δολοφονίας…

– Όταν εξηγεί ότι “δεν περιγράφεται” η κατάσταση κάνει ένα single shoulder shrug (ανασήκωμα μόνο του ενός ώμου – αριστερά). Πρόκειται για μια σημαντική ένδειξη παραπλανητικής συμπεριφοράς σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που σχετίζεται με εσωτερική δυσπιστία.

– Επίσης, στο 01:15, με παγωμένο βίντεο, μπορεί να παρατηρήσει κανείς μια ξεκάθαρη ασυμμετρία έκφρασης, το δεξί μισό πρόσωπό του πιλότου έχει μία έκφραση ενώ το αριστερό μισό του έχει μία εντελώς διαφορετική έκφραση.

Γλυκά Νερά: Είχε προδοθεί ο πιλότος από την πρώτη του συνέντευξη;

Το φαινόμενο αυτό στην βιβλιογραφία λέγεται Chirality και στην ουσία μάς δείχνει ότι υπάρχουν καταπιεσμένα συναισθήματα ή/ και μία προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικές προθέσεις κάποιου.

Γλυκά Νερά: Είχε προδοθεί ο πιλότος από την πρώτη του συνέντευξη;

– Στο 01:22 μπορεί να παρατηρήσει κανείς και το λεγόμενο “chin thrust”, μία έκφραση του προσώπου που βάσει της βιβλιογραφίας δείχνει ότι υπάρχουν υποβόσκοντα συναισθήματα, που συνήθως συνδέονται με θυμό

– Τέλος η έκφραση του πιλότου στο τέλος “συγγνώμη πρέπει να φύγω” είναι overapologizing, κανείς δεν θα του έλεγε τίποτα ή θα θεωρούσε ότι είναι αγενής αν απλά άνοιγε την πόρτα και έμπαινε στο αμάξι του, ακόμα μια ένδειξη παραπλανητικής συμπεριφοράς.»

Related posts

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Έχω πει ψέματα για τον Κορονοϊό για να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος

admin

Ραχήλ Μακρή για θάνατο Νίκου Ζαχαριάδη: «Σήμερα γιορτάζει όλη η γη»

admin

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κόρη του Δάφνη βγήκαν για ψώνια και έβγαλαν selfie

admin
elGreek