Επικαιρότητα

EKTAKTO: Λίγο πάνω από 2.000 τα νέα κρούσματα, «αγγίζουν» τους 100 οι νεκροί – Ξεπέρασαν τους 600 οι διασωληνωμένοι

Έκτακτη Επικαιρότητα για τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2018 νέα κρούσματα σήμερα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου. Ακόμα 99 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες από επιπλοκές της νόσου, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 608.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99306, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.

4851 (4.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

608 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 166 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 99 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2001 θανάτους συνολικά στη χώρα. 806 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κρούσματα σήμερα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

Και επίσημα ανακοινώθηκε παράταση του lockdown

Την παράταση του lockdown μέχρι τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας 7ης Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό» τόνισε.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ’ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».

Υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

«Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές »

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζοντας την ενημέρωση και αναφερόμενος στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, «ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος».

Επεσήμανε ότι «ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται». Τόνισε: «Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».

Όταν θα έχουμε από τους ειδικούς περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.

 

Ο στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς κι από την άνοιξη του 2021 με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας. Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία:

Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1260 ΜΕΘ. Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690. Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 και, τρίτον, πριν από την πανδημία, για την ακρίβεια το 2018 δαπανήθηκαν για την υγεία, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκ. ευρώ δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω.

Παράλληλα, η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά από την υγειονομική κρίση αορίστου χρόνου». Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι μια πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας».

κρούσματα σήμερα

Άρση Lockdown: Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς αν θα υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα για την άρση των περιορισμών απάντησε πως «θα το δούμε όπως συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα». Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε, θα γίνουν ανακοινώσεις για το σχεδιασμό. «Προς το παρόν όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα στην Επικράτεια και στις συγκεκριμένες περιοχές που ανέφερα και είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση, ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση του lockdown».

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η άρση να γίνει σε δύο ταχύτητες με διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθεστώς lockdown σε όλη την Επικράτεια και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων».

Δήλωσε επίσης πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», σε ερώτηση να θα παραμείνει η υποχρέωση των μετακινήσεων με sms ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αν χρειαστεί θα γίνει και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και στην Αττική. «Πρώτα η ενίσχυση του ΕΣΥ, μετά η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όπου χρειάζεται και αξιοποίηση των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα ως μια υγειονομική περιφέρεια για να κερδίσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη και την κριτική της αντιπολίτευσης, είπε ότι ύψωσε θέμα που δεν υπήρχε. «Η δήλωση είναι σαφής για όσους την άκουσαν χωρίς τη μονταζιέρα της αντιπολίτευσης και των φιλικών της μέσων. Είναι ξεκάθαρη και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή», τόνισε. Παράλληλα υπενθύμισε ότι σε συνέντευξή της το Σεπτέμβριο η λοιμωξιολόγος κα Λινού την οποία πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για υπουργό Υγείας, έχει πει ότι το μεγάλο μας θέμα είναι να περιορίσουμε και να μηδενίσουμε τα κρούσματα και πως αν διαθέταμε 3.000 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 διασωληνωμένους δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι γιατί το θέμα είναι να μην έχουμε εισαγωγές για νοσηλεία και να χτυπήσουμε τη νόσο.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια υποκριτική συζήτηση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπει φρένο στη διασπορά», ανέφερε. Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εφαρμογής μοντέλου «ακορντεόν» στα μέτρα, και αν είμαστε έτοιμοι για εμβολιασμό από το Δεκέμβριο. «Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί. Μην προτρέχουμε», είπε ενώ ανέφερε πως σήμερα είμαστε στην ευτυχή συγκυρία πολλές εταιρείες να προχωρούν με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

«Μετά τις ανακοινώσεις από της ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου όπως προβλέπει το αρχικό μας πλάνο. Αυτό το πλάνο καθίσταται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο ελκυστικό. Αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλά εμβολιαστικά κέντρα ώστε να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας το μήνα. Να φτάσουμε έτσι κάποια στιγμή μετά το Μάρτιο σε ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού και στο σύνολο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μένουμε στο πλάνο μας και θα το αναπτύξουμε και πιο γρήγορα αν χρειαστεί», απάντησε.

Ειδικά για τη Β. Ελλάδα είπε μετά από σχετική ερώτηση ότι έχει γίνει ενίσχυση των ελεγκτικών δυνάμεων και πως θα ανέβει και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το συντονισμό τους. «Έχει μεγάλη σημασία οι πολλοί που τηρούν τα μέτρα, να μην νοιώθουν κορόιδα όταν λίγοι τα παραβαίνουν. Γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι εκεί που υπάρχει διασπορά, ιδίως στους χώρους εργασίας», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι στο δεύτερο lockdown δεν έχουμε την ίδια συμπεριφορά των πολιτών με το πρώτο καθώς υπάρχει ζήτημα κόπωσης. «Αν εξαιρέσουμε την πρώτη εβδομάδα, βλέπουμε καλύτερη συμμόρφωση και σημαντική μείωση της κινητικότητας, κάτι στο οποίο βοήθησε και η απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία. Αν συνεχίσουμε έτσι θα πηγαίνουμε συνεχώς προς το καλύτερο αλλά ακόμα και οι λίγοι παραβατικοί είναι ικανοί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια των πολλών», υπογράμμισε.

[via]

Related posts

Κορωνοϊός – Δήλωση σοκ από καθηγητή του ΕΚΠΑ: Στα 60.000 τα ενεργά κρούσματα στα λύματα της Αττικής

admin

Η κόρη του Μπιλ Γκέιτς έκανε το εμβόλιο και είπε: «Κρίμα, δεν έχει το τσιπ του μπαμπά»

admin

Τροχαίο στη Βουλή: «Μίλησαν» οι κάμερες -Το όχημα ασφαλείας Μπακογιάννη πέρασε φανάρι με κόκκινο

admin
elGreek