Επικαιρότητα Υγεία

Αθηνά Λινού: «Επικίνδυνο ιατρικά το δέλεαρ των 150 ευρώ στους νέους»

Αθηνά Λινού: «Επικίνδυνο ιατρικά το δέλεαρ των 150 ευρώ στους νέους»

«Προφανώς δεν συμβουλεύτηκαν τους Ειδικούς»

Σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση της κυβέρνησης να εξαγοράσει με 150 ευρώ τους νέους από 18-25 ετών προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για… «επιβράβευση» των νέων στους οποίους εδώ και ένα χρόνο εναποθέτει τις ευθύνες για την διασπορά του ιού, όμως την ίδια στιγμή οι πολίτες κάνουν λόγο για απόπειρα «ψηφοθηρίας» σε μια ηλικιακή ομάδα που φέρεται να είναι ακράδαντα απογοητευμένη.

Την ίδια στιγμή, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εκφράζει την έντονη ανησυχία και την διαφωνία της για το λεγόμενο Freedom Pass που προσφέρει 150 ευρώ στους νέους για να το ξοδέψουν σε διακοπές, συναυλίες και θεάματα. Το «τυράκι» που πέταξε ο πρωθυπουργός στους νέους προκειμένου να τους πείσει να εμβολιαστούν τη στιγμή που η χώρα έχει μείνει πίσω στην εμβολιαστική διαδικασία, θυμίζει τακτική που ακολουθήθηκε σε χώρες της Ασίας, με τις κυβερνήσεις να δίνουν ως δώρα στους εμβολιασμένους, κότες για το μεσημεριανό τραπέζι….Μια κίνηση που δεν έχει απαντηθεί έως τώρα σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

«Λάθος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μετά την πρώτη δόση»

Σύμφωνα με την Αθηνά Λινού «είναι λάθος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μετά την πρώτη δόση και μάλιστα σε 24 ώρες από την πρώτη δόση» δήλωσε μιλώντας στον Alpha 9,89. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ υπενθυμίζει ότι η πρώτη δόση του εμβολίου δεν προστατεύει από την μετάλλαξη Δέλτα: «Εμένα αυτή η εξαγγελία με έκανε να ανησυχήσω ιδιαίτερα – δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή κίνηση. Ξέρουμε ότι η πρώτη δόση δεν καλύπτει και δεν καλύπτει καθόλου το variant Δέλτα, ελάχιστα, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο ιατρικά. Επομένως, αν προκριθεί μια τέτοια κίνηση να είναι 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση» τόνισε.

Επιπλέον, η ίδια απαντώντας στην ερώτηση για το αν η Επιτροπή των Ειδικών έδωσε το «πράσινο φως» για το Freedom Pass στους νέους, η κα. Λινού είναι βέβαιη ότι η κυβέρνηση δεν συμβουλεύτηκε την Επιτροπή: «Προφανώς δεν τους συμβουλεύτηκαν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας απλός γιατρός που διαβάζει στοιχειωδώς τη διεθνή βιβλιογραφία θα συμβούλευε και θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο. Όλες οι μελέτες λένε ότι είναι γύρω στο 30% η προστασία στο συγκεκριμένο στέλεχος που μας απασχολεί τώρα, το Δέλτα. Η πλειονότητα είναι υποψήφιοι να κολλήσουν και να κολλήσουν σοβαρά» δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι επικίνδυνο οι νέοι να ενθαρρύνονται να κινηθούν και να κάνουν δραστηριότητες πριν περάσουν 15 μέρες από την δεύτερη δόση.

Πηγή : newsbreak.gr

Related posts

Σχολεία: Περικοπή μισθού σε εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν το self test

admin

Ζάκυνθος: Μαμάδες αρνήτριες κατσάδιασαν δασκάλα που βοηθούσε μαθήτρια να κάνει self test

admin

Μόσιαλος για Εμβόλιο Οξφόρδης: «99% αποτελεσματικότητα και σε ηλικιωμένους»

elenh fatsh
elGreek