Είμαι μαμά

Ψιτ κοπελιά να σου πω το μέλλον σου;

Ψιτ κοπελιά;

Σε βλέπω εξαντλημένη στον καναπέ με ένα απλανές βλέμμα. Έχεις χυθεί εκεί με τον μπέμπη αγκαλιά και ψάχνεις απεγνωσμένα απαντήσεις. Το πρώτο σοκ της μητρότητας. Δεν ξέρεις τίποτα ακόμα. Δεν έχεις ιδέα.

Εχμ… Ψιτ κοπελιά να σου πω το μέλλον σου;

Υπάρχουν τόσα πολλά που θέλω να σου πω για το μέλλον σου…

Θα έρθει μια μέρα που θα αναρωτιέσαι αν είναι το ίδιο παιδί που δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να θηλάσει στην αρχή.

Και θα θηλάζει ακατάπαυστα. Για χρόνια. Θα έρθει μια μέρα που θα αναρωτιέσαι αν είσαι η ίδια μαμά που αγχώθηκε τόσο πολύ για το θηλασμό. Γιατί θα έχεις μάθει τόσα απίστευτα πράγματα για αυτόν. Και θα μπορείς μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία σου να βοηθάς και άλλες μητέρες.

Θα έρθει μια νύχτα που θα κοιμηθεί συνεχόμενα, χωρίς να ξυπνήσει ούτε μια φορά.

Αλλά δε θα σου φανεί περίεργο και δε θα χοροπηδήσεις από τη χαρά σου. Γιατί θα γίνει σταδιακά. Όμως θα ξυπνήσεις με ένα τεράστιο χαμόγελο και την αίσθηση ξεκούρασης και του αδιάκοπου ύπνου. Εκείνου του ύπνου που τόσο πολύ σου λείπει τώρα.

Θα έρθει ο καιρός που θα τον κρατάει ο μπαμπάς του και δε θα κλαίει γιατί θα σε αναζητά.

Και θα αισθάνεσαι «περιττή» με έναν τόσο ευχάριστο και απελευθερωτικό τρόπο. Ένα βήμα τη φορά. Θα δεις! Πρώτα θα καταφέρεις να κάνεις μπάνιο με την ησυχία σου. Εννοώ ότι θα κρατήσει πάνω από 2 λεπτά. Μετά θα πας μόνη σου στο σούπερ μάρκετ. Απίστευτο; Και μετά θα έρθει η ώρα να θυμηθείς πώς είναι η ζωή όταν πηγαίνεις μόνη σου για καφέ. Και αργότερα για ποτό. Ωωω ναι! Για ποτό! Δε με πιστεύεις ε; Όνειρο θερινής νυκτός; Περίμενε και θα δεις σου λέω!

Θα έρθει η στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι δε χρειάζεται να κάνεις πλέον ερωτήσεις σε ομάδες γονέων.

Θα σταματήσεις να ξεκοκαλίζεις το διαδίκτυο για να βρεις λύσεις και αντίστοιχες εμπειρίες στη μητρότητα. Επειδή τις περισσότερες θα τις έχεις ήδη βιώσει και θα μπορείς να τις μεταφέρεις εσύ πια στις νεότερες μαμάδες.

Θα έρθει το πρωινό που θα ξυπνήσεις και θα περάσεις φευγαλέα από τον καθρέφτη.

Αλλά θα γυρίσεις πίσω γιατί θα έχεις δει ένα γνώριμο πρόσωπο. Θα δεις εσένα. Σε είχες ξεχάσει. Θα έρθει το πρωινό που θα επιστρέψεις πίσω και τότε θα κάτσεις για ώρα στον καθρέφτη να σε παρακολουθείς. Εσύ είσαι βρε!

Θα έρθει η μέρα που θα γελάσεις με τα λάθη που έκανες.

Με το άγχος για το θηλασμό, τον ύπνο, την κούραση. Με το φαγητό που ξέχασες να του δώσεις και θα νιώσεις η χειρότερη μαμά του κόσμου. Όχι, γράψε λάθος. Η χειρότερη μαμά του κόσμου θα νιώσεις όταν θα ξεχάσεις να πάρεις το παιδί από τον παιδικό. Με τις συμβουλές που άκουσες. Με όλα εκείνα που σε μπέρδεψαν και σε έκαναν να ξεχάσεις τα βασικά και τα σημαντικά. Σε έκαναν να αμφισβητήσεις εσένα.

Θα έρθει η ώρα που θα συνειδητοποιήσεις ότι κάποια στιγμή άφησες ανθρώπους να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου.

Να σε κάνουν να αμφιβάλεις για το αν είσαι καλή μητέρα. Νέα μητέρα. Και θα ρωτάς τον εαυτό σου, «Σοβαρά τώρα; Μα καλά; Πώς το επέτρεψες αυτό;». Όμως θα χαμογελάς, γιατί όταν θα έρθει εκείνη η ώρα θα είσαι πια σίγουρη για εσένα. Και για το παιδί σου.

Ψιτ κοπελιά; Αν το 2012 που έγινες μητέρα μπορούσα να σου τα πω όλα αυτά με έναν μαγικό τρόπο. Αν γινόταν να ερχόταν ο τώρα εαυτός μου και να σε σκουντούσε και να σου έλεγε, Λίζα θα έρθουν όλες αυτές οι μέρες. Οι νύχτες. Οι ώρες. Οι στιγμές. Και να σου έλεγα ότι τα ίδια θα ξαναπερνούσες και το 2016. Και ότι σήμερα θα έκανες απολογισμό με δύο μικρά τερατάκια που μεγάλωσαν καλά. Και μεγάλωσες και εσύ μαζί τους.

Δε γίνεται να γυρίσω το χρόνο πίσω. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω και να σου τα πω όλα αυτά.

Μπορώ όμως να σου πω αυτό για να το πεις και στις άλλες μαμάδες που βρίσκονται στη θέση που ήσουν εσύ…

Θα έρθει μια μέρα που θα κοιτάξεις πίσω σου.

Και θα νιώθεις μόνο περηφάνια για τον τρόπο που ανταποκρίθηκες στις ανάγκες των παιδιών σου. Σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να τις αρνείται… Και τότε θα καταλάβεις ότι παρά τις δυσκολίες… έκανες καλή δουλειά.

[via]

Related posts

Οι νύχτες είναι μεγάλες. Αλλά τα χρόνια περνούν τόσο γρήγορα

admin

Η Μένια απ’ την Αλεξανδρούπολη έβαλε πάνω απ’ όλα το αγέννητο παιδί της και δίδαξε σε όλους την αξία του αγώνα μιας μάνας

admin

Η ιστορία μιας μαμάς

admin
elGreek