Αξίζει να Διαβάσεις Παράξενα

«Τα χέρια που του αντιστέκονται» : Ο Στοιχειωμένος Πίνακας που όποιος τον Αγόρασε Πέθανε

«Τα χέρια που του αντιστέκονται» : Ο στοιχειωμένος πίνακας που όποιος τον αγόραζε πέθαινε.  Μπορεί να μην πιστεύουμε όλοι και όλες στις δεισιδαιμονίες, όμως στους περισσότερους από εμάς, αρέσουν σίγουρα οι τρομαχτικές ιστορίες και τα μυστήρια.

“Τα χέρια που του αντιστέκονται” είναι ένα έργο τέχνης που φαίνεται πως θα καλύψει αυτή μας την ευχαρίστηση. Σύμφωνα με τα γεγονότα ο πίνακας με το όνομα “Τα χέρια που του αντιστέκονται” είναι στοιχειωμένος, διότι όσοι τον απέκτησαν έχασα την ζωή τους λίγο καιρό αργότερα.

Είναι απλά μια κακή συγκυρία που βασίζεται στις συμπτώσεις ή μήπως το κλασικό έργο τέχνης έχει μια σκοτεινή δύναμη μέσα του; Σήμερα θα αναφερθούμε σε αυτόν τον πίνακα. Θα μάθουμε την ιστορία του, τι οδήγησε τον καλλιτέχνη στην δημιουργία του αλλά και ποιοι τον απέκτησαν και λίγο καιρό αργότερα έφυγαν από την ζωή.

Εσείς μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Σίγουρα το άρθρο μας μπορεί να είναι τρομαχτικό για μερικές ομάδες ατόμων.

Σας προτείνουμε και σας προειδοποιούμε οπότε, να μην συνεχίσετε την ανάγνωση του κειμένου, αν έχετε φοβίες με το μεταφυσικό ή επηρεάζεστε εύκολα. Διαβάστε παρακάτω:

“Τα χέρια που του αντιστέκονται”: η ιστορία του πίνακα”

Ήταν 1972 όταν ένας φτωχός καλλιτέχνης που ζούσε στην Καλιφόρνια και ονομάζονταν William Stoneham κατάφερε να κλείσει μια συμφωνία με μία γκαλερί έργων τέχνης. Η συμφωνία έλεγε ότι ο William θα έπρεπε να δημιουργεί δύο έργα ζωγραφικής τον μήνα.

Αυτά, θα προβάλλονταν στην γκαλερί και εκείνη με την σειρά της θα πληρώνει τον καλλιτέχνη με 200 δολάρια για τον κάθε πίνακα ζωγραφικής. Λίγο πριν τελειώσει ο μήνας – οπότε και το deadline που είχε δώσει η γκαλερί στον καλλιτέχνη – ο Stoneham έπρεπε οπωσδήποτε να ολοκληρώσει έναν πίνακα.

Τα χέρια που αντιστέκονται: Ο στοιχειωμένος πίνακας ζωγραφικής William Stoneham

Photo via: fineartamerica.com Ο William Stoneham

Φαίνεται πως ο τίτλος του πίνακα καθώς και η έμπνευση ήρθε εξαιτίας ενός ποιήματος, που είχε γράψει η γυναίκα του. Το ποίημα ονομάζονταν “Τα χέρια που του αντιστέκονται” και ήταν με την σειρά του εμπνευσμένο από τα παιδικά χρόνια του Stoneham ο οποίος ήταν υιοθετημένος.

Ο ζωγράφος λοιπόν πήρε το κατάλληλο ερέθισμα από το ποίημα. Την ίδια στιγμή θυμήθηκε μία φωτογραφία που είχε από όταν ήταν ο ίδιος παιδί. Την φωτογραφία την είχαν πάρει οι θετοί του γονείς, αλλά είχε μείνει αποτυπωμένη στην μνήμη του William.

Στην φωτογραφία ο ίδιος στεκόταν όρθιος μπροστά από μία τζαμαρία και δίπλα του ήταν ένα μικρό κòρίτσι από την γειτονιά του. Μπορεί η φωτογραφία του μικρού William να ήταν μία κλασσική παιδική φωτογραφία, από αυτές που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε, όμως η μεταφορά της στον καμβά ήταν πιο τρομαχτική.

«Τα χέρια που του αντιστέκονται» : Ο στοιχειωμένος πίνακας

Photo via: nrk.no

Το κòρίτσι που στεκόταν δίπλα στον μικρό William δεν είχε μάτια. Παράλληλα στην τζαμαρία ο William είχε ζωγραφίσει παιδικά χέρια που έμοιαζαν ότι ανήκαν σε φυλακισμένα παιδιά.

Ίσως η τρομαχτική αυτή μεταφορά να “γέννησε” τον θρύλο, ότι ο πίνακας ήταν στοιχειωμένος, με τους θανάτους που τον ακολούθησαν να επιβεβαιώνουν για πολλούς, αυτή την θεωρία.

«Τα χέρια που του αντιστέκονται» : Ο στοιχειωμένος πίνακας

Photo via: Pinterest

«Τα χέρια που του αντιστέκονται» : Ο στοιχειωμένος πίνακας

Photo via: kienthuc.net.vn

“Τα χέρια που του αντιστέκονται”: Πώς έφτασε στα χέρια των αδικοχαμένων αγοραστών;

Το 1974 λοιπόν το έργο του William Stoneham πωλήθηκε σε δημοπρασία. Ο John Marley, ήταν ηθοποιός όχι ιδιαίτερα γνωστός για την εποχή, που όμως είχε καταφέρει να παίξει στην κορυφαία ταινία “Ο Νονός” . Συγκεκριμένα, είχε πρωταγωνιστήσει στην σκηνή με το κεφάλι του αλόγου.

«Τα χέρια που του αντιστέκονται» : Ο στοιχειωμένος πίνακας

Photo via: alchetron.com Ο John Marley

Στο κοινό της δημοπρασίας βρισκόταν και ο κριτικός τέχνης Henry Seldis ο οποίος έγραψε τα καλύτερα λόγια για τον πίνακα στην στήλη που είχε στους LA Times.

Βρισκόμαστε στο 1978 όπου ο ηθοποιός John Marley ο οποίος είχε αγοράσει λίγα χρόνια πριν τον πίνακα χάνει την ζωή του. Το 1981 την ζωή του χάνει και ο ιδιοκτήτης της γκαλερί. Το 1984 πεθαίνει και ο νέος αγοραστής του πίνακα.

Αυτό που κάνει την υπόθεση μυστηριώδης και τρομαχτική δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι που είχαν συναναστροφές με τον πίνακα έφυγαν από την ζωή. Σίγουρα η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ ευάλωτη και θάνατοι συμβαίνουν δυστυχώς καθημερινά γύρω μας. Θα μπορούσε λοιπόν να ήταν μία μακάβρια μεν, σύμπτωση δε.

Αυτό που γέννησε τον θρύλο γύρω από τον στοιχειωμένο πίνακα, ήταν το γεγονός ότι οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν σε διάστημα 3-4 χρόνων. Κάθε 3-4 χρόνια λοιπόν κάποιος που είχε συναναστραφεί με τον πίνακα και τον είχε με οποιοδήποτε τρόπο στην κατοχή του, έχανε την ζωή του.

“Τα χέρια που του αντιστέκονται”: Πότε και γιατί ήρθε και πάλι στο φως της δημοσιότητας ο πίνακας;

Μάλιστα μετά τον θάνατο του νέου αγοραστή τα ίχνη του πίνακα εξαφανίστηκαν για…τρία χρόνια. Φτάνουμε στο 2000 και μέχρι τώρα κανείς δεν ήξερε αν οι ιστορίες γύρω από τον στοιχειωμένο πίνακα ήταν αληθινές. Το 2000 λοιπόν ο πίνακας έκανε και πάλι την εμφάνισή του στο eBay.

Ο άνθρωπος που ανέβασε τον πίνακα και τον έβαζε προς πώληση είχε μία πολύ…ιδιαίτερη περιγραφή για το προϊόν. «Όταν έφτασε στα χέρια μας, πιστεύαμε πως είναι εξαιρετικός. Όμως είναι στοιχειωμένος. Τα παιδιά του πίνακα ζωντανεύουν το βράδυ και περπατάνε στο δωμάτιο».

Ο ιδιοκτήτης συμπληρώνει ότι κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον πίνακα, όταν τα βράδια ξεκίνησαν να γίνονται περίεργα πράγματα στο σπίτι. Ο ίδιος θέλοντας να καταλάβει τι συμβαίνει, τοποθέτησε κάμερες που κατέγραφαν τι γίνονταν το βράδυ στο σπίτι.

Εκεί είδε ένα παιδί που περιφερόταν μέσα στο σπίτι. Το παιδί έμοιαζε υπερβολικά με αυτό του πίνακα.  «Αυτός ο πίνακας είναι υπερφυσικός. Αν μπορείτε να δαμάσετε αυτά τα φαινόμενα, θα σας αλλάξει τη ζωή» . Ο πωλητής δεν δίστασε να ρωτήσει τους ανθρώπους που είδαν την αγγελία στο eBay μήπως ξέρουν κάποιον ιερέα για να ξορκίσει το κακό από το σπίτι

Από την άλλη οι χρήστες του eBay είχαν πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Από την μία υπήρξαν εκείνοι κι εκείνες που πίστευαν ότι όλο αυτό είναι είτε μία φάρσα, είτε ένα είδους επιθετικό marketing για εκείνους τους αγοραστές που γοητεύονται από το υπερφυσικό και που τους αρέσει να παίζουν με την φλόγα και την αδρεναλίνη.

Υπήρξαν φυσικά κι εκείνοι που πίστεψαν τα λεγόμενα του πωλητή. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αγοραστής για τον πίνακα βρέθηκε και τον αγόρασε με αντίτιμο 1000 δολάρια. Ο αγοραστής ήταν ιδιοκτήτης μίας γκαλερί και έφερε το όνομα Kim Smith.

“Τα χέρια που του αντιστέκονται”: Που βρίσκεται σήμερα ο πίνακας;

O Kim Smith τον έχει μέχρι και σήμερα στην γκαλερί του και ο πίνακας παραμένει απούλητος. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να τον δουν από κοντά αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να τον πάρει σπίτι του. Ο Kim Smith πάντως χαίρει άκρας υγείας.

Από την άλλη ο William Stoneham όσο ο πίνακας γινόταν διάσημος τόσο και ο ίδιος κέρδιζε φήμη. Εκεί που ήταν ένας φτωχός και άγνωστος καλλιτέχνης, ξεκίνησε να δέχεται τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους και  ανθρώπους που αγαπούσαν το μεταφυσικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιας στιγμή ένας ανώνυμος χρηματοδότης του πρότεινε να δημιουργήσει δύο “σίκουελ” του πίνακα. Ο καλλιτέχνης έφτιαξε αυτούς τους νέους σίκουελ πίνακες του αρχικού για τον ανώνυμο χρηματοδότη και αυτοί ονομάστηκαν “Αντίσταση στο Κατώφλι” και “Το Κατώφλι της Αποκάλυψης” .

"Αντίσταση στο Κατώφλι" και "Το Κατώφλι της Αποκάλυψης" πίνακες ζωγραφικής

Photo via: scenacriminis.com

Το βιβλίο

Ο χρηματοδότης δεν θέλησε να αγοράσει τον αρχικό πίνακα. Του άρεσαν καλύτερα οι δύο καινούριοι. Το 2016 ο συγγραφέας Darren Kyle O’Neill δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο “Τα χέρια που του αντιστέκονται: Να είστε προσεκτικοί με αυτά που αγοράζετε” . Το βιβλίο ήταν ένας δραματοποιημένος απολογισμός της ιστορίας του πίνακα.

Μάλιστα σε συνέντευξή του ο O’Neill είχε δηλώσει:

«Πρώτη φορά το είδα στο διαδίκτυο όταν έμενα στο Ντουμπάι. Το εκτύπωσα και το άφησα σε ένα τραπέζι δίπλα σε κάποια άλλα έγγραφα που εκτυπώθηκαν στον ίδιο εκτυπωτή με το ίδιο χαρτί. Μετά πήγα στην Ιταλία για ένα μήνα.

Όταν ήρθα πίσω, ο κλιματισμός είχε καταστραφεί και όλα τα τρόφιμα είχαν χαλάσει. Η τηλεόραση, τα σεντόνια, η κούνια και τα ρούχα της κόρης μου, όλα τα κοστούμια μου στο ντουλάπι και τα έγγραφα είχαν μουχλιάσει. Αλλά ακριβώς δίπλα τους, το μόνο πράγμα που ήταν τελείως άθικτο ήταν η εκτύπωση του πίνακα».

«Τα χέρια που του αντιστέκονται» "Τα χέρια που αντιστέκονται: Να είστε προσεκτικοί με αυτά που αγοράζετε" βιβλίο

Τα δικά μας συμπεράσματα

Ίσως ο πίνακας να ήταν απλά τρομαχτικός και οι θάνατοι που προέκυψαν στο μέλλον να τον έκαναν να αποκτήσει την φήμη του στοιχειωμένου. Αν θέλετε την άποψή μας, η ιστορία για τον στοιχειωμένο πίνακα έχει μερικά κενά. Για παράδειγμα, πως γίνεται ένας στοιχειωμένος πίνακας, να μην επηρεάσει τον ιδιοκτήτη της γκαλερί που τον έχει τώρα;

Άμα ήταν στοιχειωμένος, δεν θα έπρεπε να είχε χάσει την ζωή του ήδη; Φυσικά πάλι καλά που ζει και βασιλεύει ο άνθρωπος, απλά ήταν μία εύλογη απορία που νομίζουμε ότι έπρεπε να σημειωθεί. Επίσης, η κατάρα των 3-4 χρόνων, φαίνεται πως σταμάτησε να ισχύει από το 1981 μέχρι το 2000.

Βέβαια, θα μπορούσαν να είχαν συμβεί παραφυσικά πράγματα σε αυτό το διάστημα όμως ποτέ να μην είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Σίγουρα όμως μία περιγραφή στο eBay δεν θα μπορούσε να μας πείσει για τον παραφυσικό χαρακτήρα του πίνακα.

«Τα χέρια που του αντιστέκονται» : Ο στοιχειωμένος πίνακας

Photo via: menshouse.gr

Γιατί αν εμείς είχαμε έναν στοιχειωμένο πίνακα στο σπίτι μας, θα θέλαμε να τον κάψουμε και να τον πετάξουμε στον πυρήνα της Γης για σιγουριά και όχι να τον πουλήσουμε για 1000 δολάρια στο eBay. Είτε ισχύουν τα παραφυσικά, είτε όχι ένα πράγμα είναι σίγουρο.

Η έμπνευση της στιγμής που ήρθε στον καλλιτέχνη, πιεζόμενος από κάποιο deadline και μερικές τραγικές συμπτώσεις, τον έκαναν από έναν ασήμαντο καλλιτέχνη, πασίγνωστο σε όλο τον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατάφερε να τον ολοκληρώσει σε τρεις ημέρες. Κάτι που φυσικά δείχνει πολλά για το ταλέντο του.

Από εκεί και πέρα για το αν είναι ή όχι στοιχειωμένος, το αφήνουμε στην κρίση σας.

[via]

Related posts

Δημήτρης Τσεκούρας: Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος από την Χαλκίδα που κέρδισε Παγκόσμιο βραβείο

admin

Γυναίκα ξεσπά: «Θα Τρελαθώ. Ο άντρας μου δεν βγάζει τη μάσκα ούτε όταν κάνουμε σ#ξ!»

admin

Τοξικές οι μάσκες γνωστής εταιρείας; Eίχε «πνιγεί» στο βήχα και ο Μακρόν!

admin
elGreek