Αξίζει να Διαβάσεις Μητρότητα

«Κριστέλερ» : Η σκληρή ιατρική μέθοδος τοκετού εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και έχει οδηγήσει γυναίκες στο θάνατο

Τον Αύγουστο η σελίδα Προγεννητική Αγωγή στο Facebook έκανε μια δημοσίευση που μας έκανε να ανατριχιάσουμε από φόβο και αγανάκτηση. Μια ιατρική πρακτική που γίνεται μέχρι και σήμερα λαμβάνει μέρος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Συγκεκριμένα ο γιατρός, λίγο πριν την εξώθηση του εμβρύου πράττοντας την επικίνδυνη πλέον μέθοδο Κριστέλερ πιέζει έντονα τη μήτρα με τα πόδια ή τα χέρια του.

Η μέθοδος Κριστέλερ μπορεί να είναι σκληρή, όμως ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις. Οι καταγγελίες γυναικών στα σχόλια μάλιστα, ήταν πολλές και εξίσου ανατριχιαστικές. Η ιστορία που θα διαβάσουμε παρακάτω δημοσιεύθηκε στη σελίδα Προγεννητική Αγωγή και μιλάει για την άτυχη Ρενέτα από την Βουλγαρία που μετά από αυτή την μέθοδο, έχασε τη ζωή της και το παιδάκι της απέκτησε σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαβάστε παρακάτω:

❌❌Άτιμη Κριστελερ ❌❌
Δελτίο Τύπου 27/08 – Θάνατος γυναίκας στη γέννα από ιατρική κατάχρηση

Στις 16 Αυγούστου, στο νοσοκομείο Σλίβεν της Βουλγαρίας πέθανε η Ρενέτα Τόμοβα, στη γέννα του πρώτου της παιδιού, λόγω λανθασμένων ιατρικών πρακτικών.

Η Ρενέτα είχε μια καθ’όλα φυσιολογική εγκυμοσύνη, αλλά κατά τη διάρκεια του τοκετού υπέστη την απαγορευμένη πλέον, μαιευτική πρακτική «Κριστέλερ». Η μέθοδος Κριστέλερ αποτελεί μια πρακτική πίεσης της μήτρας στην κοιλιά της γυναίκας, κατά τη διάρκεια της εξώθησης του μωρού, από τους επαγγελματίες υγείας. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της απαγορευμένης μαιευτικής μεθόδου ήταν να αιμορραγήσει και να πεθάνει 24 ώρες μετά. Η μέθοδος «Κριστέλερ» εφαρμόζεται σήμερα και στην Ελλάδα και μάλιστα εκτεταμένα.

Το παιδί γεννήθηκε με παράλυση του δεξιού χεριού και εγκεφαλικές αλλοιώσεις και μεταφέρθηκε σε κλινική στη Σόφια.

Μετά τον τοκετό, η Ρενέτα ανέφερε στον άντρα της ότι πονούσαν τα πλευρά της γιατί «οι γιατροί χοροπηδούσαν πάνω στην κοιλιά της». Γυναίκες που γεννούσαν δίπλα της αναφέρουν ότι την άκουγαν να κλαίει και να φωνάζει στους γιατρους να σταματήσουν. Όπως αναφέρεται, κάποιοι γιατροί βγήκαν από την αίθουσα τοκετού για να ενημερώσουν τις υπόλοιπες επίτοκες ότι η γέννα είναι δύσκολη, αλλά παρόλα αυτά, όλα βαίνουν καλώς… όμως οι φωνές της Ρενέτα συνεχίστηκαν.

Ο χειρισμός «Κριστέλερ» είναι μια δυνητικά επικίνδυνη μαιευτική πρακτική που χρησιμοποιείται εκτεταμενα σε πολλές χώρες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον απαγόρεψε στις οδηγίες του την εφαρμογή του  δειτε εδώ αναλυτικα. Η πίεση που ασκείται στη μήτρα μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές ρήξεις και ακατάσχετη αιμορραγία, με σοβαρές επιπτώσεις για τη μητέρα και το παιδί, ακόμη και θάνατο.

«Κριστέλερ» : Η σκληρή ιατρική μέθοδος τοκετού εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και έχει οδηγήσει γυναίκες στο θάνατο

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, αλλά οι καταγγελίες γυναικών και η εμπειρία των επαγγελματιών υγείας καταγράφουν μια ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση της απαγορευμένης πρακτικής. Μάλιστα, το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας έλαβε καταγγελία από 27χρονη γυναίκα που υπέστη μεγάλης διαρκείας χειρισμό «Κριστέλερ» τον περασμένο Απρίλιο σε δημόσιο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να καταλήξει το παιδί της. Επίσης, το Μάιο επίτοκος σε δημόσιο νοσοκομείο υπέστη το χειρισμό παρότι ζητούσε από τους επαγγελματίες υγείας να σταματήσουν.

Σε συνδυασμό με άλλες παρεμβατικές πρακτικές (πρόκληση τοκετού, ακινησία, βεντούζα κ.α.) το αποτέλεσμα ήταν το νεογνό να παραμείνει στην μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών για ενάμιση μήνα με άγνωστα ακόμη εγκεφαλικά προβλήματα.

«Πρόκειται για απαρχαιωμένη και επικίνδυνη πρακτική που θέτει τη γυναίκα και το παιδί σε κίνδυνο. Δεν καταγράφεται ποτέ στον ιατρικό φάκελο καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες μπορούν να κινηθούν μετά νομικά. Η πρακτική πρέπει να καταργηθεί στην Ελλάδα και να αναγνωριστεί, μαζί με όσες άλλες, ως μαιευτική βία στην χώρα μας».

Το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας καλεί όσες γυναίκες έχουν υποστεί αυτή την πρακτική να το ενημερώσουν.

Στοιχεία επικοινωνίας
ovohellas@gmail.com
Facebook: Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας Ελλάδας

Δείτε την αρχική δημοσίευση:

 

[via]

Related posts

Καταλίν Καρικό: Η γυναίκα που κάνεις δεν πίστεψε και έδωσε στον πλανήτη το συνθετικό mRNA

admin

Οικογένεια στη Θεσσαλονίκη έχει 11 παιδιά και χρειάζεται 6 λίτρα γάλα και 5 ψωμιά κάθε μέρα

admin

Ο 4χρονος Ταξιάρχης εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του και το Χαμόγελο του Παιδιού ανέλαβε την επιμέλεια και τον βάφτισε

admin
elGreek