Αξίζει να Διαβάσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Ρινικό σπρέι που σκοτώνει το 99,9% των ιών ξεκινά να παράγεται από το Ισραήλ

Κορωνοϊός: Ρινικό σπρέι που σκοτώνει το 99,9% των ιών ξεκινά να παράγεται από το Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ υποστηρίζει ότι το ρινικό σπρέι είναι αποτελεσματικό εντός 2 λεπτών – Εκτιμά ότι μπορεί να σώσει πολλές ζωές, κυρίως σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια

Στο εμπόριο αναμένεται να διατεθεί ένα ρινικό σπρέι που μπορεί να σκοτώσει το 99,9% των σωματιδίων ενός ιού. Το σπρέι παρασκευάζεται ήδη σε εργοστάσιο του Ισραήλ. Η εφευρέτης του Δρ. Γκίλι Ρέγκεβ υποστήριξε στους Times of Israel ότι το σπρέι θα μπορούσε να προλάβει μεγάλο μέρος της διασποράς του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο.

«Ελπίζουμε ότι το ρινικό σπρέι θα σώσει πολλές ζωές ανθρώπων σε χώρες που περιμένουν το εμβόλιο» δήλωσε η βιοχημικός, που είναι συνιδρύτρια της εταιρείας SaNOtize και ανέπτυξε το σπρέι στον Καναδά. Υποστήριξε ότι το προϊόν είναι προσβάσιμο οικονομικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πρόληψης και προστασίας από οποιασδήποτε ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, το σπρέι είναι αποτελεσματικό εργαστηριακά έναντι ενός μεγάλου αριθμού ιών, ενώ οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά του. «Περιέχει ένα αντιικό ευρέος φάσματος που σκοτώνει όλους τους ιούς και όλες τις μεταλλάξεις», σημειώνει.

«Ισοδύναμο απολυμαντικού χεριών για τη μύτη»

Η Ρέγκεβ χαρακτήρισε το Enovid «ισοδύναμο απολυμαντικού χεριών για τη μύτη»
και διευκρίνισε ότι δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα στις ρινικές διόδους για να σταματήσει τους ιούς μαζί με ένα «χημικό φράγμα» του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Λόγω του μονοξειδίου του αζώτου, το ειδικό σπρέι δεν «μπλοκάρει» τους ιούς, αλλά τους σκοτώνει.

Το σπρέι θα πουληθεί πρώτα στο Ισραήλ. Ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εσωτερική έγκριση ως φαρμακευτικό προϊόν κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άτομα που δεν έχουν ακόμη κριθεί κατάλληλα για εμβολιασμό.

Επίσης, έχει εγκριθεί για πώληση στη Νέα Ζηλανδία, ενώ αναμένεται έγκρισή του σε σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το εργοστάσιο στο οποίο παράγεται στο Ισραήλ, εργάζεται να κατασκευάσει ένα στοκ 200.000-500.000 φιαλών μέχρι τον Μάιο, ενώ η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί τους προσεχείς μήνες.

Θετικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων

Το προϊόν έχει δοκιμαστεί εργαστηριακά σε μια σειρά από ζωντανούς ιούς, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του SARS-CoV-2. Τα πειράματα έγιναν σε δοκιμαστικούς σωλήνες και δεν παρέχουν κατηγορηματικά εγγύηση για το πόσο είναι αποτελεσματικά σε ρινικά περάσματα, αν και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Την περασμένη εβδομάδα, η SaNOtize, η Ashford και πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία ανακοίνωσαν αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές, που δείχνουν ότι το σπρέι θα μπορούσε να προλάβει τη μετάδοση της Covid-19 και να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε όσους έχουν μολυνθεί. Η μελέτη έχει υποβληθεί για αναθεώρηση και δημοσίευση σε ιατρική επιθεώρηση.

Το σπρέι αναπτύχθηκε πλήρως την περίοδο της πανδημίας, ενώ είχε ανακαλυφθεί αρχικά για την αντιμετώπιση της γρίπης, μια διαδικασία που κράτησε 12 χρόνια.

Πηγή : protothema.gr

Related posts

Σοβαρό χειρουργείο για τον Νίκο Χατζηνικολάου: Η μεγάλη μάχη

admin

Η Ελλάδα στέλνει 90 φιάλες οξυγόνου στην Ινδία που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία

admin

Βίκυ Ξανθοπούλου: Μια Ελληνίδα νηπιαγωγός είναι επίσημα η Κορυφαία Δασκάλα στον Κόσμο

admin
elGreek