Αξίζει να Διαβάσεις Υγεία

Καταλίν Καρικό: Η γυναίκα που κάνεις δεν πίστεψε και έδωσε στον πλανήτη το συνθετικό mRNA

Καταλίν Καρικό: Η γυναίκα που κάνεις δεν πίστεψε και έδωσε στον πλανήτη το συνθετικό mRNA

H Katalin Karikó, που για 30 χρόνια κυκλοφορούσε ως η «τρελή των εργαστηρίων», είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τον αγγελιοφόρο RNΑ, για να «διδάξει» στα κύτταρα να δημιουργούν το δικό τους «φάρμακο» (πρωτεΐνη) που είχε ανάγκη για να τα βάλει με τον όποιον «εισβολέα».

Η Katalin Karikó (γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1955) είναι μια Ουγγαρέζα βιοχημικός που ειδικεύεται σε μηχανισμούς που μεσολαβούν στο RNA.

Η έρευνά της ήταν η ανάπτυξη in vitro-μεταγραμμένου mRNA για πρωτεϊνικές θεραπείες. Από το 2013, έχει συνδεθεί με την BioNTech RNA Pharmaceuticals, πρώτα ως αντιπρόεδρος και προήχθη σε ανώτερο αντιπρόεδρο το 2019. Είναι επίσης βοηθός καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Το έργο της Karikó περιλαμβάνει την επιστημονική έρευνα της διαμεσολαβούμενης από RNAανοσοποιητικής ενεργοποίησης, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη ανακάλυψη με τον Αμερικανό ανοσολόγοDrew Weissman για τις τροποποιήσεις των νουκλεοσιδίων που καταστέλλουν την ανοσογονικότητατου RNA.

Αυτό θεωρείται ως περαιτέρω συμβολή στη θεραπευτική χρήση του mRNA. Μαζί με τον Weissman, κατέχει αμερικανικές ευρεσιτεχνίες για την εφαρμογή μη ανοσογόνου, τροποποιημένου νουκλεοσιδίου RNA.

H Katalin Karikó, (για 30 χρόνια κυκλοφορούσε ως η «τρελή των εργαστηρίων») είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τον αγγελιοφόρο RNΑ, για να «διδάξει» στα κύτταρα να δημιουργούν το δικό τους «φάρμακο» (πρωτεΐνη) που είχε ανάγκη για να τα βάλει με τον όποιον «εισβολέα». Έγινε ο άνθρωπος που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στη δημιουργία των εμβολίων για τον Covid-19, μαζί με τον Dr. Drew Weissman που την πίστεψε -και δούλεψε μαζί της. Για την ακρίβεια, ο Weissman ερευνούσε εμβόλια για το HIV και έκρινε πως η δουλειά της Karikó μπορούσε να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αφού η Katalin Karikó, πήρε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Σέγκεντ, συνέχισε την έρευνα και τις μεταδιδακτορικές σπουδές της στο Ινστιτούτο Βιοχημείας, Κέντρο Βιολογικών Ερευνών της Ουγγαρίας, στο τμήμα βιοχημείας του Πανεπιστημίου Temple και στο Πανεπιστήμιο Uniformed Services of the Health Sciences.

Ενώ υπηρετούσε ως μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια, μεταξύ 1985 και 1988, η Karikó συμμετείχε σε μια κλινική δοκιμή στην οποία ασθενείς με AIDS, αιματολογικές παθήσεις και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Εκείνη την εποχή, αυτό θεωρήθηκε πρωτοποριακή έρευνα, καθώς ο μοριακός μηχανισμός επαγωγής της ιντερφερόνης από το dsRNA δεν ήταν γνωστός, αν και οι αντιιικές και αντινεοπλασματικές επιδράσεις της ιντερφερόνης ήταν καλά τεκμηριωμένες.

Το 1990, ενώ ήταν επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, η Karikó υπέβαλε την πρώτη της αίτηση επιχορήγησης στην οποία πρότεινε να καθιερωθεί γονιδιακή θεραπεία βασισμένη σε mRNA.

Από τότε, η θεραπεία με βάση το mRNA ήταν το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον της Karikó. Είχε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει τακτική καθηγήτρια, αλλά οι απορρίψεις επιχορηγήσεων την οδήγησαν να υποβιβαστεί από το πανεπιστήμιο το 1995. Πως είναι δυνατό για τον αναπτυγμένο κόσμο μας μια γυναίκα να προτείνει κάτι καινούριο. Είναι σαφές ότι αποκλείστηκε επειδή λόγω του φύλου της θεωρήθηκε αναξιόπιστη.

Εκείνη όμως επέμεινε και το 1997, γνώρισε τον DrewWeissman, καθηγητή ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τότε αναγνωρίστηκε η αξιοσημείωτη επιμονή της ενάντια στα πρότυπα των ακαδημαϊκών συνθηκών εργασίας της έρευνας. Ο Weissman γνωρίζοντας το αντικείμενό του αναγνώρισε πόσο σημαντική απάντηση στην έρευνά του μπορούσε να είναι η ανακάλυψη της Karikó. Επομένως αφού ένας άντρας την εμπιστεύτηκε ήταν επιτέλους ικανή της αποδοχής και των εταιριών!

Η βασική αντίληψη της Karikó προέκυψε αφού επικεντρώθηκε στο γιατί το RNA μεταφορέας που χρησιμοποιήθηκε για έλεγχο σε ένα πείραμα δεν προκάλεσε την ίδια ανοσολογική αντίδραση με το αγγελιοφόρο RNA. Σε μια σειρά άρθρων που ξεκίνησαν το 2005, οι Karikó και Weissman περιέγραψαν πώς συγκεκριμένες νουκλεοσιδικές τροποποιήσεις στο mRNA οδήγησαν σε μειωμένη ανοσοαπόκριση.

Ίδρυσαν μια μικρή εταιρεία και, το 2006 και το 2013, έλαβαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση αρκετών τροποποιημένων νουκλεοσιδίων για τη μείωση της αντιιικής ανοσοαπόκρισης στο mRNA. Λίγο αργότερα, το πανεπιστήμιο πούλησε την άδεια πνευματικής ιδιοκτησίας στον Gary Dahl, τον επικεφαλής μιας εταιρείας εφοδιασμού εργαστηρίου που τελικά έγινε Cellscript.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, η Flagship Pioneering, η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίζει τη Moderna, επικοινώνησε μαζί της για να δώσει άδεια στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το μόνο που είπε η Karikó ήταν “δεν το έχουμε”. Στις αρχές του 2013, η Karikó άκουσε τη συμφωνία της Moderna με την AstraZeneca ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός mRNA VEGF.

Η Karikó συνειδητοποίησε ότι δεν θα είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει την εμπειρία της με το mRNA στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οπότε ανέλαβε ρόλο ως αντιπρόεδρος στη BioNTech RNA Pharmaceuticals (και στη συνέχεια έγινε ανώτερος αντιπρόεδρος το 2019).

Η έρευνα και οι εξειδικεύσεις της περιλαμβάνουν γονιδιακή θεραπεία βασισμένη σε αγγελιοφόρο RNA, ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται από RNA, μοριακές βάσεις ισχαιμικής ανοχής και θεραπεία ισχαιμίας του εγκεφάλου.

Το 2020, η Karikó και ο Weissman χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνολογία σε ένα εμβόλιο για τον COVID-19 που παρήχθη από κοινού από την Pfizer και την BioNTech.

Η επιστημονική συνεισφορά της Karikó έγκειται στην εργασία και την έρευνά της στην προσπάθεια της BioNTech να δημιουργήσει ανοσοκύτταρα που παράγουν αντιγόνα εμβολίου – η έρευνά της αποκάλυψε ότι η αντιιική απάντηση από το mRNA έδωσε στα εμβόλια κατά του καρκίνου μια επιπλέον ώθηση στην άμυνα κατά των όγκων.

Ο Βρετανός ηθολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς, καθώς και ο Καναδός βιολόγος βλαστικών κυττάρων Ντέρικ Ρόσι, που βοήθησαν στην ίδρυση της Μοντέρνα, πρότειναν την Karikó και τον Weissman για υποψήφιοτητα του Nobel Ιατρικής.

Η Karikó έχει κατοχυρώσει Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας: US8278036B2 και US8748089B2 – Αυτή η εφεύρεση παρέχει μόρια RNA, ολιγοριβονουκλεοτιδίου και πολυριβονουκλεοτιδίου που περιλαμβάνουν ψευδουριδίνη ή τροποποιημένο νουκλεοζίτη, φορείς γονιδιακής θεραπείας που περιλαμβάνουν τα ίδια, μεθόδους σύνθεσης του ίδιου και μεθόδους για γονιδιακή αντικατάσταση, γονιδιακή θεραπεία, σίγαση μεταγραφής γονιδίου και παροχή θεραπευτικών πρωτεΐνες στον ιστό in vivo, που περιλαμβάνουν τα μόρια. Η παρούσα εφεύρεση παρέχει επίσης μεθόδους μείωσης της ανοσογονικότητας των μορίων RNA, ολιγοριβονουκλεοτιδίου και πολυριβονουκλεοτιδίωνμορίων.

Πριν ένα χρόνο περίπου εν τω μεταξύ έγινε, το πρώτο εμβόλιο mRNA σε καρκινοπαθή, με συγκεκριμένη μορφή προχωρημένου μελανώματος. Θα ακολουθήσουν άλλοι 119 ασθενείς, στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής που γίνεται. Από όταν έγινε κοινώς αποδεκτή η λειτουργία του mRNA, τονίστηκε πως θα χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά του καρκίνου. Το σχετικό εμβόλιο το δημιούργησε η γερμανική εταιρία BioNTech, σε συνεργασία με τη Pfizer. H ΒioNTech είναι αυτή που εμπιστεύτηκε την Karikó, αγόρασε τη δουλειά της και την έκανε αντιπρόεδρο το 2019. Ο συνιδρυτής της εταιρίας και διευθύνων σύμβουλος, Özlem Türeci, δήλωσε πως “το όραμά μας είναι να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες. Καταφέραμε να αποδείξουμε τις δυνατότητες των εμβολίων mRNA στην αντιμετώπιση του COVID-19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο καρκίνος είναι επίσης μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, ακόμη χειρότερη από την τρέχουσα πανδημία”.

ΠΗΓΗ: mov.gr, nostimonimar.gr

Related posts

Κορονοϊός: Επιτέλους Ευχάριστα νέα για την Ελλάδα – Τι έδειξαν τα νούμερα

admin

«Έγινα μαμά στα 52 : Ακούστε με και μη με σταυρώνετε!»

admin

Ο 4χρονος Ταξιάρχης εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του και το Χαμόγελο του Παιδιού ανέλαβε την επιμέλεια και τον βάφτισε

admin
elGreek